Tullin tehovalvonnassa mausteista ei löytynyt elintarvikepetoksia – eriä hylättiin kemikaalijäämien ja salmonellan takia
Värikkäät maahantuodut mausteet ovat toisinaan sisältäneet kiellettyjä väriaineita. Mausteiden luvaton värjääminen on petos.
Tullin, Ruokaviraston ja kuntien elintarvikevalvonnan yhteinen elintarvikepetosprojekti on osa harmaan talouden torjuntastrategiaa. Kuvituskuva. Kuva: Juho LeskinenTulli valvoi ulkomaisia, värikkäitä mausteita tehostetusti kesällä 2022 osana Tullin, Ruokaviraston ja kuntien elintarvikevalvonnan yhteistä elintarvikepetosten projektia.
Muiden EU-maiden ja Tullin aikaisempien omien havaintojen mukaan värikkäät mausteet ovat toisinaan sisältäneet kiellettyjä väriaineita, vaikka mausteen luvaton värjääminen on petos.
Tehovalvonta kohdistettiin toimijoihin, joiden eristä oletettiin aikaisempien havaintojen perusteella löytyvän poikkeamia.
Tullin tiedotteen mukaan näytteitä otettiin 24 värikkäästä mausteesta, kuten curry-, chili-, paprika- ja kurkumajauheista. Tutkittavista mausteista 11 sai huomautuksen ja viiden tuotteen tuonti kiellettiin. Syinä eivät olleet kielletyt väriaineet.
Yksi hylätyistä maustetuotteista sisälsi salmonellaa. Neljästä mausteesta löydettiin liiallisia määriä kasvinsuojeluainejäämiä. Yksi tutkituista mausteista hylättiin virheellisten pakkausmerkintöjen vuoksi.
”Kiellettyjen väriaineiden käyttö on edelleen yleinen elintarvikepetoksen muoto juuri maustetuotteissa. Muualla Euroopassa terveydelle haitallisia värejä on löydetty aivan viime aikoinakin, joten valvontaa on syytä jatkaa, vaikka tässä tehovalvonnassa niitä ei mausteista löytynytkään”, Tullin tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling toteaa tiedotteessa.
Hylättyjen tuotteiden lisäksi 11 tuotetta sai Tullilta huomautuksen. Huomautuksia annettiin lievemmistä pakkausmerkintävirheistä tai vain hieman kohonneista mikrobipitoisuuksista. 24:stä tutkitusta mausteesta yhteensä kaksi kolmasosaa todettiin määräystenvastaisiksi.
Vuonna 2021 Tulli tutki tavanomaisessa valvonnassa noin 140 erilaista maustetuotetta, joista 37 prosenttia oli määräystenvastaisia.
”Luku selittyy näytteenoton tavallistakin tarkemmalla kohdentamisella, vaikka elintarvikepetoksia ei löytynytkään. Tehovalvontaan valittiin tuontieriä ja toimijoita, joiden tuotteista oletettiin todennäköisimmin löytyvän määräystenvastaisuutta”, Tullilaboratorion johtaja Pirjo Sainio kertoo.
Tullin, Ruokaviraston ja kuntien elintarvikevalvonnan yhteinen elintarvikepetosprojekti on osa harmaan talouden torjuntastrategiaa. Yhteisprojektin tarkoituksena on elintarvikepetosten tunnistaminen, torjunta ja paljastaminen maan rajat ylittävässä tavaraliikenteessä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





