Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Juustopiirakka lohisalaatilla

Valmiit piirakkataikinat taipuvat niin makeisiin kuin suolaisiin joululeivonnaisiin. Kuituja, mehevyyttä ja makua saadaan lisää, kun taikinaan on käytetty vaikkapa ruista, kauraa tai perunaa. Piirakkapohjaa kannattaa esipaistaa 5–10 minuuttia. Näin pohja kypsyy kunnolla, eikä vety.
Juustoinen täyte ja rukiinen piiraspohja istuvat ihanasti raikkaan lohisalaatin makumaailmaan.
Juustoinen täyte ja rukiinen piiraspohja istuvat ihanasti raikkaan lohisalaatin makumaailmaan. Kuva: Sanne Katainen

Juustopiirakka lohisalaatilla

noin 12 annosta

Ainekset

  • 1 pkt (400 g) rukiista piirakkataikinaa (pakaste)

Täyte

  • 1 (noin 200 g) purjosipuli
  • 2–3 valkosipulinkynttä
  • 1 ½ rkl rypsiöljyä
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl kuohukermaa
  • 150 g mustaleimaemmentaaliraastetta
  • 150 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 2–3 rkl timjamia silputtuna
  • 1 tl sitruunan raastettua kuorta
  • ½ tl valkopippuria
  • ½ tl suolaa

Kastike

  • ½ dl rypsiöljyä
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 ½ tl kokojyväsinappia
  • 1 tl sokeria
  • ¼ tl suolaa

Päälle

  • 1 pkt (150 g) kylmäsavulohiviipaleita
  • 1 ps (noin 70 g) salaattisekoitusta
  • 1 dl maustekurkkua kuutioituna

Valmistusohje

Painele tai kauli sulanut taikina leivinpaperilla vuoratun piirasvuoan (30 x 20 cm) pohjalle ja reunoille. Pistele pohjaa haarukalla. Nosta vuoka jääkaappiin odottamaan.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Viipaloi halkaistu, huuhdeltu purjo. Kuori ja hienonna valkosipulit. Kuullota sipulit pannulla öljytilkassa.

Riko munat kulhoon. Sekoita joukkoon kerma, juustoraaste, tuorejuusto ja mausteet.

Paista pohjaa 200-asteisen uunin alatasolla noin 10 minuuttia.

Levitä esikypsennetyn taikinan päälle purjosilppu. Kaada päälle muna-juustoseos ja levitä se tasaiseksi kerrokseksi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Pudota lämpö 180-asteeseen ja jatka kypsentämistä vielä noin puoli tuntia, kunnes täyte on hyytynyt ja pinta saanut kauniin värin.

Sekoita kastikeainekset keskenään.

Leikkaa lohiviipaleet ohuiksi suikaleiksi. Sekoita kalasuikaleiden joukkoon salaattisekoitus, maustekurkkukuutiot ja kastike.

Ripottele lohisalaattia haalean piirakan päälle. Voit myös tarjota salaatin erillisestä kulhosta.