
Isälle paras paahtopaisti ja suklaakakku näillä resepteillä
Sunnuntaina hemmotellaan isää hyvällä ruualla. Aterialla nautitaan paahtopaistia sesongin juuresten ja sienten kera ja jälkiruokana maistuu suklaakakku.
Tuoreesta basilikasta ja vuohenjuustosta syntyy maukas raita perunasoseesta valmistettuun terriiniin. Kuva: Jaana Kankaanpää
Viipaloidun paahtopaistin voi tarjota kylmänä tai lämpimänä metsäsienimuhennoksen kera. Kuva: Jaana KankaanpääValitse uunissa paistettavaan lihaan mureimpia ruhonosia kuten sisä- ja paahtopaistia.
Marinoiminen eli lihan pitäminen happamassa mausteliemessä mureuttaa ja samalla maustaa lihaa. Piimä, jogurtti, punaviini ja etikka antavat marinadille kaivattua happamuutta. Liha pehmenee vähitellen, kun sen omat entsyymit alkavat vaikuttaa. Riittävästi raakakypsynyt liha tuoksuu raikkaan happoiselta.
Kun lihan pintaan painaa sormella kuopan, kuoppa häviää sitä hitaammin, mitä mureampaa liha on. Marinointiaika vaihtelee puolesta tunnista useampaan päivään lihapalan koon ja mureuden mukaan.
Suola kannattaa lisätä vasta marinoidun lihan pintaan, jottei se marinoinnin aikana irrota lihasta nestettä.
Ota liha huoneenlämpöön vähintään tunniksi ennen kypsennystä. Pyyhi mahdollinen marinadi pois pinnalta. Ruskista huoneenlämpöinen paisti voissa kuumalla pannulla joka puolelta. Riittävän kuumassa pintaan syntyy makuaineita ja kaunis väri.
Hiero vasta paistamisen jälkeen pintaan mausteita ja suolaa. Jos liha on marinoitu, pelkkä suola riittää. Kypsennä 125–150 asteessa. Lihalämpömittari auttaa kypsyyden arvioinnissa. Paisti on verinen sisälämmön ollessa 51 astetta, puolikypsä 60 asteessa ja täysin kypsä 70 asteessa. Anna paistin levätä hetki ennen leikkaamista.
Matalassa lämmössä paistetusta lihasta irtoaa vain vähän nestettä. Voit valmistaa nesteestä kastikkeen tai käyttää liemeksi jauhelihalihakeittoon.
Marinadi maustaa ja mureuttaa
1 l rypäletäysmehua
1 sipuli
4–5 valkosipulin kynttä
1 tl timjamia
2 tl karkeaksi rouhittua mustapippuria
1 dl punaviinietikkaa
Sekoita ainekset isossa kulhossa tai kattilassa ja nosta parin kilon paistipala liemeen.
Anna marinoitua kylmässä 1–2 vuorokautta. Kääntele lihaa muutaman kerran, jotta se maustuu tasaisesti.
Viipalejuureksia ja piparjuurikermaa
8–10 annosta
4 punajuurta (500 g)
1 palsternakka (200 g)
4 porkkanaa (400 g)
Piparjuurikerma
1 rasia (100 g) piparjuurituorejuustoa
1 1/2 dl kuohukermaa
1 tl sokeria
1/2 tl suola
rosmariinia
Keitä punajuuret lähes kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Juureksiin saa jäädä hiukan purutuntumaa. Kuori ja viipaloi punajuuret.
Keitä palsternakka ja porkkanat lähes kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Viipaloi tai kuutioi kuoritut juurekset.
Vaahdota kerma ja vatkaa tuorejuusto joukkoon. Mausta suolalla ja sokerilla.
Tarjoa juureksia alkupalana piparjuurikerman ja maalaisleivän kera. Ripottele annoksille rosmariinin neulasia.
Paahtopaisti
8–10 annosta
noin 1,2 kg paahtopaistia
2 tl suolaa
3–4 valkosipulinkynttä
1/2 tl mustapippurirouhetta
1 tl hienonnettua timjamia
2 rkl voita
Ota liha noin tunniksi ennen kypsentämistä huoneenlämpöön. Sulata voi pannulla ja anna sen hiukan ruskistua. Lisää liha pannulle ja paista kaunis paistopinta joka puolelle. Hiero mausteet lihan pintaan, valkosipulinkynnet murskattuna. Valkosipulin voi jättää pois, mikäli ei pidä sen mausta.
Nosta paisti uunivuokaan. Paina lihalämpömittari paksuimpaan kohtaan. Kypsennä 125 asteessa, kunnes sisälämpö on 58–60 astetta. Kääri liha folioon ja anna vetäytyä 15–30 minuuttia. Leikkaa terävällä veitsellä viipaleiksi. Paistin voi tarjota myös täysin jäähtyneenä lämpimien lisäkkeiden kanssa.
Metsäsienimuhennos
10 annosta
1 l (400 g) tuoreita suppilovahveroita
2 rkl voita
1 sipuli
1/2 purjoa
1 dl vehnäjauhoja
3 dl ruokakermaa
5 dl täysmaitoa
1–2 rosmariinin oksaa
1/2 tl musta- tai valkopippuria
1/2 rkl suolaa
1 dl hienonnettua persiljaa
Puhdista ja hienonna sienet. Paista sieniä pannulla alhaisella lämmöllä, kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut. Lisää voi, hienonnettu sipuli ja suikaloitu purjo. Kun sipuli on läpikuultavaa, ripota päälle vehnäjauhot, sekoita. Lisää kerma, maito ja rosmariinin oksa. Keitä noin 5 minuuttia.
Mausta pippurilla, suolalla ja persiljalla. Nosta rosmariinin oksa pois ennen tarjoilua.
Peruna-vuohenjuustoterriini
10–12 annosta
noin 1 1/2 kg jauhoisia perunoita
4 munaa
2 dl ruokakermaa
2 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
1 pkt (200 g) vuohenjuustoa
1/2–1 ruukkua basilikaa
Vuokaan
voita ja korppujauhoja
Kuori perunat ja keitä ne pehmeiksi vedessä. Ota keitinvesi talteen ja soseuta perunat. Lisää ruokakerma ja munat. Mausta suolalla ja pippurilla. Jos sose on kovin paksua, niin lisää joukkoon perunoiden keitinlientä.
Laita irtopohjavuoan pohjalle halkaistu leivinpaperiarkki niin, että reunat menevät keskeltä hiukan päällekkäin. Paina reunarengas kiinni, jolloin ylimääräinen paperi jää pohjan ulkopuolelle. Voitele vuoan reunat ja pohjapaperi voilla. Ripota pinnalle korppujauhoja. Levitä vuokaan puolet perunasoseesta. Murustele vuohenjuusto pinnalle. Revi päälle basilikanlehtiä. Nostele loppu perunasose vuokaan.
Paista terriiniä 175 asteessa noin 45 minuuttia. Peitä, jos pinta tummuu liikaa. Jäähdytä hetki ja irrota vuoan reunus. Nosta paperin avulla tarjolle ja vedä pohjapaperit pois.
Tarjoa lämpimänä paistin kanssa. Terriini on reilunkokoinen. Jos sitä jää, niin se sopii mainiosti uudelleen lämmitettäväksi.
Suklaa-keksikakku
16 palaa
150 g voita
2 dl sokeria
150 g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus 70 %)
4 munaa
5 rkl vehnäjauhoja
8 kpl (100 g) keksejä (Bastogne)
Kuorrutus
150 g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus 70 %)
50 g voita
2 rkl kuohukermaa
Tarjoiluun
2 dl kuohukermaa
2 dl maustamatonta jugurttia
1 1/2 rkl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
Aseta irtopohjavuoan (Ø 22,5 cm) pohjalle leivinpaperi ja voitele vuoan reunat.
Sulata voi, sokeri ja suklaa kattilassa miedolla lämmöllä tasaiseksi seokseksi. Ota kattila liedeltä ja anna jäähtyä hetki (noin 5 minuuttia). Vatkaa joukkoon munat yksitellen esimerkiksi puuhaarukalla. Siivilöi joukkoon jauhot, sekoita.
Asettele keksit vuoan pohjalle. Kaada taikina vuokaan tasaisesti keksien päälle. Keksit nousevat osittain kakkumassan joukkoon paistamisen aikana. Kypsennä kakku 175 asteessa uunin alaosassa 30–40 minuuttia. Anna jäähtyä hyvin.
Valmista kuorrutus. Sulata suklaa mikrossa. Sekoita joukkoon paloiteltu voi ja kerma. Anna jäähtyä, kunnes kuorrutus on lastalla tai veitsellä levitettävää. Siirrä kakku vuoasta tarjoiluvadille. Levitä kuorrutus päälle ja reunoille.
Valmista vaahto: Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää siihen muut aineet. Tarjoa kakun kanssa.
Vinkki
Jos käytät esimerkiksi taloussuklaata, lisää 2 dl jauhoja taikinaan.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

