Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Isälle paras paahtopaisti ja suklaakakku näillä resepteillä

    Sunnuntaina hemmotellaan isää hyvällä ruualla. Aterialla nautitaan paahtopaistia sesongin juuresten ja sienten kera ja jälkiruokana maistuu suklaakakku.
    Alkupalasta löytyy rosollin aineksia hiukan eri lailla tarjoiltuna.
    Alkupalasta löytyy rosollin aineksia hiukan eri lailla tarjoiltuna. Kuva: Jaana Kankaanpää
    Isänpäiväaterian päättää kupillinen kahvia ja suklainen kakkupala.
    Isänpäiväaterian päättää kupillinen kahvia ja suklainen kakkupala. Kuva: Jaana Kankaanpää
    Tuoreesta basilikasta ja vuohenjuustosta syntyy maukas raita perunasoseesta valmistettuun terriiniin.
    Tuoreesta basilikasta ja vuohenjuustosta syntyy maukas raita perunasoseesta valmistettuun terriiniin. Kuva: Jaana Kankaanpää
    Viipaloidun paahtopaistin voi tarjota kylmänä tai lämpimänä metsäsienimuhennoksen kera.
    Viipaloidun paahtopaistin voi tarjota kylmänä tai lämpimänä metsäsienimuhennoksen kera. Kuva: Jaana Kankaanpää

    Valitse uunissa paistettavaan lihaan mureimpia ruhonosia kuten sisä- ja paahtopaistia.

    Marinoiminen eli lihan pitäminen happamassa mausteliemessä mureuttaa ja samalla maustaa lihaa. Piimä, jogurtti, punaviini ja etikka antavat marinadille kaivattua happamuutta. Liha pehmenee vähitellen, kun sen omat entsyymit alkavat vaikuttaa. Riittävästi raakakypsynyt liha tuoksuu raikkaan happoiselta.

    Kun lihan pintaan painaa sormella kuopan, kuoppa häviää sitä hitaammin, mitä mureampaa liha on. Marinointiaika vaihtelee puolesta tunnista useampaan päivään lihapalan koon ja mureuden mukaan.

    Suola kannattaa lisätä vasta marinoidun lihan pintaan, jottei se marinoinnin aikana irrota lihasta nestettä.

    Ota liha huoneenlämpöön vähintään tunniksi ennen kypsennystä. Pyyhi mahdollinen marinadi pois pinnalta. Ruskista huoneenlämpöinen paisti voissa kuumalla pannulla joka puolelta. Riittävän kuumassa pintaan syntyy makuaineita ja kaunis väri.

    Hiero vasta paistamisen jälkeen pintaan mausteita ja suolaa. Jos liha on marinoitu, pelkkä suola riittää. Kypsennä 125–150 asteessa. Lihalämpömittari auttaa kypsyyden arvioinnissa. Paisti on verinen sisälämmön ollessa 51 astetta, puolikypsä 60 asteessa ja täysin kypsä 70 asteessa. Anna paistin levätä hetki ennen leikkaamista.

    Matalassa lämmössä paistetusta lihasta irtoaa vain vähän nestettä. Voit valmistaa nesteestä kastikkeen tai käyttää liemeksi jauhelihalihakeittoon.

    Marinadi maustaa ja mureuttaa

    1 l rypäletäysmehua

    1 sipuli

    4–5 valkosipulin kynttä

    1 tl timjamia

    2 tl karkeaksi rouhittua mustapippuria

    1 dl punaviinietikkaa

    Sekoita ainekset isossa kulhossa tai kattilassa ja nosta parin kilon paistipala liemeen.

    Anna marinoitua kylmässä 1–2 vuorokautta. Kääntele lihaa muutaman kerran, jotta se maustuu tasaisesti.

    Viipalejuureksia ja piparjuurikermaa

    8–10 annosta

    4 punajuurta (500 g)

    1 palsternakka (200 g)

    4 porkkanaa (400 g)

    Piparjuurikerma

    1 rasia (100 g) piparjuurituorejuustoa

    1 1/2 dl kuohukermaa

    1 tl sokeria

    1/2 tl suola

    rosmariinia

    Keitä punajuuret lähes kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Juureksiin saa jäädä hiukan purutuntumaa. Kuori ja viipaloi punajuuret.

    Keitä palsternakka ja porkkanat lähes kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Viipaloi tai kuutioi kuoritut juurekset.

    Vaahdota kerma ja vatkaa tuorejuusto joukkoon. Mausta suolalla ja sokerilla.

    Tarjoa juureksia alkupalana piparjuurikerman ja maalaisleivän kera. Ripottele annoksille rosmariinin neulasia.

    Paahtopaisti

    8–10 annosta

    noin 1,2 kg paahtopaistia

    2 tl suolaa

    3–4 valkosipulinkynttä

    1/2 tl mustapippurirouhetta

    1 tl hienonnettua timjamia

    2 rkl voita

    Ota liha noin tunniksi ennen kypsentämistä huoneenlämpöön. Sulata voi pannulla ja anna sen hiukan ruskistua. Lisää liha pannulle ja paista kaunis paistopinta joka puolelle. Hiero mausteet lihan pintaan, valkosipulinkynnet murskattuna. Valkosipulin voi jättää pois, mikäli ei pidä sen mausta.

    Nosta paisti uunivuokaan. Paina lihalämpömittari paksuimpaan kohtaan. Kypsennä 125 asteessa, kunnes sisälämpö on 58–60 astetta. Kääri liha folioon ja anna vetäytyä 15–30 minuuttia. Leikkaa terävällä veitsellä viipaleiksi. Paistin voi tarjota myös täysin jäähtyneenä lämpimien lisäkkeiden kanssa.

    Metsäsienimuhennos

    10 annosta

    1 l (400 g) tuoreita suppilovahveroita

    2 rkl voita

    1 sipuli

    1/2 purjoa

    1 dl vehnäjauhoja

    3 dl ruokakermaa

    5 dl täysmaitoa

    1–2 rosmariinin oksaa

    1/2 tl musta- tai valkopippuria

    1/2 rkl suolaa

    1 dl hienonnettua persiljaa

    Puhdista ja hienonna sienet. Paista sieniä pannulla alhaisella lämmöllä, kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut. Lisää voi, hienonnettu sipuli ja suikaloitu purjo. Kun sipuli on läpikuultavaa, ripota päälle vehnäjauhot, sekoita. Lisää kerma, maito ja rosmariinin oksa. Keitä noin 5 minuuttia.

    Mausta pippurilla, suolalla ja persiljalla. Nosta rosmariinin oksa pois ennen tarjoilua.

    Peruna-vuohenjuustoterriini

    10–12 annosta

    noin 1 1/2 kg jauhoisia perunoita

    4 munaa

    2 dl ruokakermaa

    2 tl suolaa

    1/4 tl valkopippuria

    1 pkt (200 g) vuohenjuustoa

    1/2–1 ruukkua basilikaa

    Vuokaan

    voita ja korppujauhoja

    Kuori perunat ja keitä ne pehmeiksi vedessä. Ota keitinvesi talteen ja soseuta perunat. Lisää ruokakerma ja munat. Mausta suolalla ja pippurilla. Jos sose on kovin paksua, niin lisää joukkoon perunoiden keitinlientä.

    Laita irtopohjavuoan pohjalle halkaistu leivinpaperiarkki niin, että reunat menevät keskeltä hiukan päällekkäin. Paina reunarengas kiinni, jolloin ylimääräinen paperi jää pohjan ulkopuolelle. Voitele vuoan reunat ja pohjapaperi voilla. Ripota pinnalle korppujauhoja. Levitä vuokaan puolet perunasoseesta. Murustele vuohenjuusto pinnalle. Revi päälle basilikanlehtiä. Nostele loppu perunasose vuokaan.

    Paista terriiniä 175 asteessa noin 45 minuuttia. Peitä, jos pinta tummuu liikaa. Jäähdytä hetki ja irrota vuoan reunus. Nosta paperin avulla tarjolle ja vedä pohjapaperit pois.

    Tarjoa lämpimänä paistin kanssa. Terriini on reilunkokoinen. Jos sitä jää, niin se sopii mainiosti uudelleen lämmitettäväksi.

    Suklaa-keksikakku

    16 palaa

    150 g voita

    2 dl sokeria

    150 g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus 70 %)

    4 munaa

    5 rkl vehnäjauhoja

    8 kpl (100 g) keksejä (Bastogne)

    Kuorrutus

    150 g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus 70 %)

    50 g voita

    2 rkl kuohukermaa

    Tarjoiluun

    2 dl kuohukermaa

    2 dl maustamatonta jugurttia

    1 1/2 rkl sokeria

    1 rkl vaniljasokeria

    Aseta irtopohjavuoan (Ø 22,5 cm) pohjalle leivinpaperi ja voitele vuoan reunat.

    Sulata voi, sokeri ja suklaa kattilassa miedolla lämmöllä tasaiseksi seokseksi. Ota kattila liedeltä ja anna jäähtyä hetki (noin 5 minuuttia). Vatkaa joukkoon munat yksitellen esimerkiksi puuhaarukalla. Siivilöi joukkoon jauhot, sekoita.

    Asettele keksit vuoan pohjalle. Kaada taikina vuokaan tasaisesti keksien päälle. Keksit nousevat osittain kakkumassan joukkoon paistamisen aikana. Kypsennä kakku 175 asteessa uunin alaosassa 30–40 minuuttia. Anna jäähtyä hyvin.

    Valmista kuorrutus. Sulata suklaa mikrossa. Sekoita joukkoon paloiteltu voi ja kerma. Anna jäähtyä, kunnes kuorrutus on lastalla tai veitsellä levitettävää. Siirrä kakku vuoasta tarjoiluvadille. Levitä kuorrutus päälle ja reunoille.

    Valmista vaahto: Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää siihen muut aineet. Tarjoa kakun kanssa.

    Vinkki

    Jos käytät esimerkiksi taloussuklaata, lisää 2 dl jauhoja taikinaan.