Mitä jos ravintolassa ei puhutakaan suomea? Yrittäjä: ”Ravintola-ala ei pärjää ilman työperäistä maahanmuuttoa”
Ravintoloissa palvelua saa yhä useammin englanniksi.
Kuvassa on vasemmalla yrittäjä Mirko Lännenpää ja oikealla ukrainalainen tarjoilija Lidiia Zaporozhets, joka sanoo saavansa asiakkailta paljon tukea kertoessaan tulevansa Ukrainasta. Kuva: Pancho VillaRavintolapuolella kielikysymys nousee tasaisesti esille. Aihe on tuttu myös Pancho Villa -ravintolaketjussa, jonka yrittäjä Mirko Lännenpään mukaan keskustelu vieraskielisestä palvelusta on muuttumassa positiivisempaan suuntaan.
”Ravintolaan kannattaa lähteä luottavaisesti. Tarjoilijan työtä on onnistua asiakkaan palvelemisessa, eli asiakkaan ei tarvitse olla huolissaan. Ainakin meidän ravintoloissamme ruokalistat ovat tietenkin myös suomeksi ja työvuorossa on aina suomenkielisiäkin työntekijöitä. Jos kieliasia vaivaa, siitä kannattaa mainita heti saapuessa, jotta palvelu voidaan järjestää asiakkaan toivomalla tavalla”, Lännenpää kertoo.
Lännenpää pyörittää yhtiökumppaninsa kanssa kymmentä Pacho Villa -ravintolaa, joissa työskentelee kymmenen vieraskielistä työntekijää. Viime vuoden kesällä lukumäärä kasvoi, kun ravintolat työllistivät neljä ukrainasta sotaa paennutta henkilöä.
Lännenpään mukaan valtaosa englanninkielisistä palvelutilanteista sujuu mallikkaasti. Lännenpää toivoo asiakkailta ymmärrystä englanninkielisen asiakaspalvelun lisääntymiselle.
Lännenpää painottaa, että Suomi on nykyään monikielinen yhteiskunta ja ulkomainen työvoima on elinehto ravintola-alalle.
”Haluamme tietenkin tarjota asiakkaillemme kielestä riippumatta yhtä hyvän asiakaskokemuksen. Samalla toivon, että ravintola-ala voi näyttää esimerkkiä ja viedä asenneympäristöä ulkomaalaisystävällisempään suuntaan. Voimme toimialana myös auttaa ihmisiä integroitumaan suomalaiseen yhteiskuntaan parhaalla mahdollisella tavalla eli työtä tekemällä”, Lännenpää sanoo.
Selvintä kehitys työperäisen maahanmuuton osalta ravintola-alalla on ollut Helsingissä.
” Pääkaupunkiseudulla avoimiin työpaikkoihin tulevista hakemuksista arviolta jo puolet on sellaisilta työnhakijoilta, jotka eivät puhu suomea. Näyttää siltä, että tämä kehitys tulee seuraavaksi myös muihin isoihin kaupunkeihin. Ravintola-ala ei pärjää ilman työperäistä maahanmuuttoa. Sen avulla saamme pidettyä ravintolat auki”, Pancho Villa -ketjun varatoimitusjohtaja Teemu Vanharanta kertoo.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







