Nokkosta nyt helppo pakastaa
Arkiset Aromit ry kannustaa kansalaisia ravinteikkaan villiyrttimme nokkosen keruuseen.Etelä-Suomessa nokkosta on voinut kerätä jo muutamia viikkoja. Pohjoisessa ensimmäiset versot pilkistävät maasta.
Nuoret versot leikataan 10–15 sentin mittaisina. Niitä voidaan pakastaa ryöpättyinä tai kuivata sellaisenaan myöhempää käyttöä varten.
Ryöppäyksessä nokkosen versot kastetaan kiehuvaan tai lähes kiehuvaan veteen, jolloin kasvi muuttuu kauttaaltaan tummanvihreäksi. Versot huuhdellaan kylmällä vedellä ja puristetaan kuivaksi.
Ryöpätyt nokkoset pyöritetään rullaksi, joka leikataan pieniksi paloiksi. Nokkospalat ovat irtonaisia ja helposti käytettävissä myös pakasteina, kun ne pakataan riittävän ohueksi kerrokseksi.
Nokkosta käytetään ruokiin pinaatin tavoin ja myös yrttijuomissa.Myöhemmin kesällä nokkonen saadaan kasvattamaan uusia versoja kasvustoa niittämällä.
Keruuta ei suositella kompostien ja karjasuojien läheisyydestä eikä typellä lannoitetuilta alueilta. Niissä nokkoseen saattaa kertyä liikaa ihmiselle haitallista nitraattia.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


