Rautalammilaisesta navetasta tulee Kultaisen Juustohöylän arvoista herkkua
Juustopöytä ry. arvosti rautalammilaisen Peltolan tilan maidosta tehdyn juuston Kultaisen Juustohöylän saajaksi.Peltolan Juustola ja Peltolan Blue -sinihomejuusto toivat pohjoissavolaisille Minnariitta ja Matti Kärkkäiselle palkinnon, joka kertoo Suomen kulinaristien arvostuksesta.
"Kahdeksannen kerran luovutetulla Kultainen Juustohöylä -palkinnolla haluamme osoittaa arvostusta laadukkaalle suomalaiselle pienjuustolalle ja siellä valmistetulle herkuttelujuustolle. Peltolan Blue on Roquefort-tyyppinen, hienostuneen ja täyteläisen makuinen sinihomejuusto, joka rikastuttaa ansiokkaasti suomalaista juustokulttuuria", perustelee Juustopöydän valitsijaraati.
Palkinnon luovuttivat Juustopöydän hallituksen puheenjohtaja Anni-Mari Syväniemi ja hallituksen jäsen Mirja Hellstedt.
Peltolan Blue-juusto valmistetaan kokonaan rautalammilaisen Peltolan tilan lehmien maidosta. Käsityönä tehtyjen juustojen aromin salaisuus on siinä, että lehmät saavat ravinnokseen muun muassa tilalla itse viljeltyä puna-apilaa.
Juustoja kypsytetään vähintään kuusi viikkoa ennen kuin ne matkaavat eri puolella Suomea sijaitseviin ravintoloihin, kauppahallien juustomyymälöihin sekä hyvin varustettujen vähittäiskauppojen juustotiskeihin.
Peltolan tila on tuottanut maitoa jo pitkälti toistasataa vuotta. Maitotilan rinnalle syntyi juustola lähes kaksikymmentäviisi vuotta sitten, kun Matti Kärkkäinen astui isännän saappaisiin.
Alussa tuotevalikoimassa oli erilaisia tuorejuustoja, levitteitä, jäätelöitä ja sorbetteja. Nykyään maitoa tuottaa 90 lehmää. Maidosta valmistetaan sinihomejuuston lisäksi jäätelöitä, sorbetteja ja kirnuvoita.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

