Voi-, lehti- vai torttutaikina? Näin valitset joulutorttuihin oikean valmistaikinan kaupan pakastealtaasta
Valmistaikina helpottaa jouluvalmisteluja, kunhan osaa valita sopivan kolmesta vaihtoehdosta.
Joulutortuista tulee vähän erilaisia sen mukaan, tekeekö ne voi- vai torttutaikinasta. Kuva: Riitta MustonenEi ole ihan sama, teetkö joulutortut voi- vai torttutaikinasta, sillä taikinat poikkeavat muutenkin kuin käytetyn rasvan laadussa.
Voitaikinaa käytetään myös yleisnimityksenä lehtevälle taikinalle, mutta aito voitaikina on tehty voista ja se on parasta sellaisissa leivonnaisissa, joihin haluaa maukasta voin aromia. Voitaikina kannattaa leipoa mahdollisimman kylmänä, jotta leivonnaisista tulee lehteviä. Voitaikinaa voi hyvin käyttää joulutorttujen tekoon.
Lehti- ja torttutaikinat on tehty margariinista. Lehtitaikinan levyt on kaulittu torttutaikinaa ohuemmiksi. Ne eivät pullistu yhtä paljon kuin torttutaikina. Siksi lehtitaikinaa kannattaa käyttää täytetyissä leivonnaisissa, kuten pasteijoissa, viinereissä tai croissanteissa.
Torttutaikina sopii nimensä mukaisesti parhaiten joulutorttuihin. Taikina on kaulittu lehteväksi ja tortut nousevat uunissa korkeammiksi kuin voi- tai lehtitaikinasta leivotut.
Sekä voi-, torttu- että lehtitaikinat soveltuvat niin suolaisiin kuin makeisiin leivonnaisiin. Pakastetut taikinalevyt sulavat toisistaan eroteltuina leivontakuntoon varttitunnissa.
Lue myös:
Yllätys joulupöydässä: itse tehty käpykakku
Lukijoiden itsenäisyyspäivän herkut: oman hiehon filettä, kotikutoista pizzaa, kinkkua...
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
