Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Pääsiäisenä syödään lammasta ja pashaa

    Pääsiäisen ruokapöydässä hehkuvat iloiset värit.
    Hennon vihreä avokadokastike antaa keväistä ilmettä katkarapu-munasalaattiin.
    Hennon vihreä avokadokastike antaa keväistä ilmettä katkarapu-munasalaattiin. Kuva: Jaana Kankaanpää
    Lohivoileivät toast skagenin tapaan maistuvat iltapalana tai alkuruuaksi.
    Lohivoileivät toast skagenin tapaan maistuvat iltapalana tai alkuruuaksi. Kuva: Jaana Kankaanpää
    Juureslohkot kypsyvät uunissa yhdessä lihan kanssa.  Tuore rosmariini sopii sekä lampaan että juuresten makuun.
    Juureslohkot kypsyvät uunissa yhdessä lihan kanssa. Tuore rosmariini sopii sekä lampaan että juuresten makuun. Kuva: Jaana Kankaanpää
    Pääsiäispasha tarjoillaan hovijälkiruuan tapaan marenkien kera.
    Pääsiäispasha tarjoillaan hovijälkiruuan tapaan marenkien kera. Kuva: Jaana Kankaanpää

    Lautasella on keväisen vihreää katkarapusalaatissa sekä keltaisten juuresten hehkua lampaanlihan kanssa. Jälkiruokayllätys löytyy marenkien, vihreiden kuulien ja ananaskirsikoiden alta.

    Pääsiäisen aikaan kulutetaan kananmunia tavallista enemmän. Osa koristellaan ja osa syödään sellaisenaan. Tällä kertaa keitetyt munat lohkotaan alkupalasalaattiin katkarapujen seuraksi. Keväistä lisäilmettä ja makua antaa vaalean vihreä avokadokastike. Saaristolaisleipäviipaleelle koottu toast skagen lohella ja smetanalla on myös herkullinen alkupala. Saaristolaisleipä sopii hyvin pääsiäispöytään, koska siinä on hiukan samaa makua kuin mämmissä.

    Lampaanliha saa kypsyä hiljalleen uunissa. Lihan mausteeksi riittää pelkkä suola. Toki lihan maustaa myös valkosipulilla, rosmariinilla, pippurilla. Kun liha on puolikypsää, niin laita uuniin valkosipuli- ja juureslohkot kypsymään.

    Pashasta on tullut mämmin ohella pääsiäisen makea herkku. Tällä kertaa pasha koristellaan juhlavaksi erivärisillä pikkumarengeilla, marmeladilla sekä keltaisilla hedelmillä.

    Katkarapusalaatti

    6 annosta

    200 g katkarapuja

    3 munaa

    1 omena

    1 rkl sitruunan mehua

    1 varsisellerin varsi

    1 ruukku jääsalaattia

    1/2 dl tillisilppua

    1 dl paahdettuja suolapähkinöitä

    Kastike

    1 kypsä avokado

    1 rkl sitruunamehua

    1 prk kermaviiliä

    1/2 tl suolaa

    1 tl sokeria

    1/4 tl mustapippurirouhetta

    Sulata ja valuta katkaravut. Keitä munat kypsiksi ja jäähdytä. Kuori ja leikkaa lohkoiksi.

    Kuutioi kuorittu omena ja sekoita kuutioiden joukkoon sitruunamehua. Leikkaa varsisellerin varsi ohuiksi viipaleiksi. Revi salaatinlehdet. Kerrostele ainekset annoskulhoihin tai laseihin.

    Soseuta kypsä avokadon liha. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Lusikoi kastiketta annosten päälle.

    Lohi Skagen

    10 leipää

    1 pieni punasipuli

    1/4 dl ruohosipulia hienonnettuna

    150 g kylmäsavulohiviipaleita

    1 prk (120 g) smetanaa

    2 tl sinappia

    mustapippuria myllystä

    10 viipaletta saaristolaisleipää

    tilliä, sitruunaa, kylmäsavulohta

    Leikkaa punasipuli hyvin pieniksi kuutioiksi, samoin kala. Jätä kalaa hiukan koristeeksi.

    Vatkaa smetanaa sähkövatkaimella (noin puoli minuuttia), kunnes se alkaa kiinteytyä. Yhdistä ainekset. Tarkista suola.

    Paahda leivät leivänpaahtimessa. Annostele seos leiville ja koristele kylmäsavulohella, sitruunalla ja ruohosipulilla.

    Pääsiäispaisti

    10-12 annosta

    noin 3 kg painava lampaanviulu tai

    2 kg painava luuton paisti

    3 rkl karkeaa suolaa

    10-12 perunaa

    10 porkkanaa

    5 valkosipulin kynttä

    2 rosmariinin oksaa

    1 tl suolaa

    Hiero suola lihan pintaan ja anna vetäytyä kylmässä pari vuorokautta. Huuhtele suola pois kiehuvan kuumalla vedellä.

    Pane paisti uunipannulle. Laita lämpömittari lihaan niin, että se ei osu luuhun. Kypsennä 150 asteessa, kunnes pinta on kauniin ruskea. Käännä liha. Jos pannulla on runsaasti nestettä, niin valuta osa pois.

    Lisää pannulle perunat ja paloitellut porkkanat ja puolitetut valkosipulinkynnet. Mausta kasvikset suolalla ja laita pari rosmariinin oksaa joukkoon. Valele kasviksia paistoliemellä.

    Jatka kypsentämistä, kunnes mittari osoittaa 77 astetta ja kasvikset ovat kypsiä.

    Vinkki

    Siivilöi paistoliemi kattilaan. Lisää purkillinen smetanaa ja kuumenna. Sekoita tasaiseksi kastikkeeksi.

    Hovipasha

    10 annosta

    1 rasia (500 g) maitorahkaa

    2 dl kuohukermaa

    1 dl appelsiinimarmeladia

    1 rkl sitruunamehua

    1 tlk (420/235 g) säilykemangoa

    3 rkl sokeria

    1 tl vaniljasokeria

    Koristeluun

    valmiita marenkeja

    vihreitä kuulia

    ananaskirsikoita

    Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Lisää rahka, appelsiinimarmeladi ja sitruunamehu.

    Leikkaa mangopalat pieniksi kuutioiksi. Lisää mangopalat, vaniljasokeri ja sokeri.

    Anna vetäytyä mielellään yön yli. Kumoa valmis pasha tarjoiluvadille. Paina pintaan erivärisiä marenkeja koristeeksi sekä vihreitä kuulia ja ananaskirsikoita.