Näitä ruokia suomalaiset haluavat kesäjuhlapöytään – yhtä trendiherkkua ei ikinä otettaisi lautaselle
Perinteiset kesäruoat pitävät pintansa, selviää kyselystä.Suomalaiset arvostavat perinteisiä ruokia kesäjuhlien ruokatarjoilussaan. Vaikka esimerkiksi sushi on löytänyt ryminällä tiensä myös suomalaisten sydämiin, ei sitä valittaisi tarjottavaksi.
Keittiötarvikkeita ja pakkausratkaisuja valmistava Fredman selvitti kyselyllään, mitä ruokia suomalaiset hakisivat lisää, ja mitä ruokia he eivät ikinä ottaisi lautaselleen kesäisestä juhlapöydästä. Kyselyn perusteella perinteiset savulohi, karjalanpaisti, uudet perunat ja ruokaisa salaatti ovat parasta tarjottavaa.
Jopa 80 prosenttia vastaajista valitsisi lautaselleen savulohta ja 44 prosenttia santsaisi sitä. Vastauksissa korostuu, että näin tekisi vastaaja, oli hän sitten mistä päin Suomea tahansa.
Toisella paikalla oleva karjalanpaisti maistuu niin kesällä kuin talvella.
”Se on jo vuosikymmenten ajan ollut suomalaisten juhlapöytien herkkuruoka ja suosio jatkuu yhä edelleen. Vastaajista 78 prosenttia ottaisi sitä lautaselleen ja 48 prosenttia hakisi lisää. Itäsuomalainen perinneruoka on odotetusti tykätyintä juuri Itä-Suomessa. Kun alueellisia eroja tarkastellaan, suurin ero on idän ja etelän välillä. Etelä-Suomessa karjalanpaistia toivotaan juhlien tarjottaviin selvästi harvemmin”, Fredmanin liiketoimintajohtaja Peter Nyman kertoo.
Vastausten perusteella ainakaan sushia ei kannata tarjota. Yli puolet vastaajista ei ottaisi sitä lautaselleen.
”Sushin lisäksi kesäjuhlissa pöydälle herkästi jäävät lihakeitto ja ribsit. Myöskään kinkku- ja lohikiusaukset tai grillimakkara eivät ole vieraiden suuria makunautintoja. Monesta juhlapöydästä tuttu voileipäkakku ei mahdu viiden suosituimman ruokalajin joukkoon. Graavilohi on herkku, joka jakaa ihmisiä lähes kahtia. Graavattu herkku mahtuu sekä suosikkien että inhokkien top viiden joukkoon”, Nyman sanoo.
Jos kesäjuhlien tarjottavissa haluaa säästää, neuvoo Nyman suunnittelemaan jo etukäteen ruokalistaa ja valmistamaan mahdollisuuksien mukaan tarjottavia itse.
”Kannattaa tehdä kauppojen välistä hintavertailua ja hyödyntää tarjoukset sekä keskittyä satokauden tuotteisiin. Omalla pihalla tai palstalla kasvavat kasvit, marjat ja villiyrtit rikastuttavat juhlapöydän makuja, mutta eivät köyhdytä kukkaroa”, Nyman vinkkaa.
Kesäjuhlien top 5 suosikit – ”Tätä haen varmasti lisää”
- Savulohi
- Karjalanpaisti
- Uudet perunat
- Ruokaisa salaatti
- Graavilohi
Kesäjuhlien top 5 inhokit – ”En ikinä ottaisi lautaselle”
- Sushi
- Lihakeitto
- Ribsit
- Graavilohi
- Kinkkukiusaus
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






