Mausteseos kruunaa juhlavan possunfileen
On aika viettää sadonkorjuujuhlaa. Kokeile rohkeasti uusia mausteita ja maustesekoituksia perinteisiin raaka-aineisiin. Pääruuaksi sopii mausteseoksella kuorrutettu possunfilee, joka hautuu hitaasti uunissa.
Chermoulatahnan juustokumina antaa erityisen hyvän maun ja tuoksun possunlihaan. Kuva: Jaana KankaanpääSaksi käyttöön viimeiset basilikat ja muut hallanarat yrtit. Silppua ne maustamaan possun lihaa, kasviksia, sieniä ja tuoresalaattia.
Porkkanat ovat nyt maukkaita ja meheviä. Napostellaan niitä sellaisenaan, keitetään lisäkkeeksi tai kypsennetään uunissa.
Mausteinen possunfilee
5–6 annosta
kilo possun ulkofileetä
1 tl suolaa
Chermoulatahna
1 dl oliiviöljyä
4 rkl tuoretta korianterisilppua
2 rkl persiljasilppua
1 tl raastettua sitruunankuorta
2 rkl sitruunamehua
2 murskattua valkosipulinkynttä
1 pieni punainen chili
1 tl jeeraa
1 tl paprikaa
Hienonna valkosipuli sekä chili, josta on poistettu siemenet. Sekoita kaikki mausteet oliiviöljyyn. Ota liha jääkaapista huoneenlämpöön vähintään tunti ennen paistamista. Kuumenna uuni 150 asteeseen. Paras lopputulos tulee, kun paistolämpötila on alhaisempi ja kypsennysaika pidempi.
Paista filee ensin paistinpannulla. Levitä mausteseos pinnalle. Nosta filee paistopussissa uuniin tai paista uunivuoassa sellaisenaan. Paina paistolämpömittari fileen keskiosaan. Paista 150 asteessa noin tunnin verran. Jos pinta saa liikaa väriä, voit peittää sen foliolla.
Filee on kypsä ja mehevä, kun paistolämpömittari näyttää 75 astetta. Anna vetäytyä hetki ja viipaloi.
Kuorrutusvaihtoehtoja
Tapenade
100 g kivettömiä, mustia oliiveja
1 rkl kapriksia
2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
1 tl sitruunamehua
1/4 tl mustapippurirouhetta
(pieni valkosipulinkynsi)
Pane oliivit, kaprikset, öljy ja sitruunamehu tehosekoittimeen tai hierrä morttelissa tahnaksi. Mausta mustapippurilla ja halutessasi valkosipulilla.
Persiljapesto
1/2 dl (30 g) pinjan- tai auringonkukansiemeniä
1/2 dl persiljaa tai lehtipersiljaa
1 pieni valkosipulinkynsi
1/2–1 dl ranskankermaa
1 dl mustaleimaemmentalraastetta
1 rkl karkeaa sinappia
1/2 tl sokeria
1/4 tl mustapippurirouhetta
Rouhi siemenet. Hienonna persilja ja valkosipuli. Yhdistä aineet ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
