Moni korvaa aamupalan kahvilla – niin ei kannattaisi tehdä, koska aamupalassa piilee tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita
Aamiaisen ohittavien ruokavalion laatu jää kehnoksi, kertoo yhdysvaltalaistutkimus.
Kahvi on helppo napata kiireisenä työaamuna mukaan, mutta aikaa kannattaisi varata myös aamupalalle. Kuva: Timo FilpusAamut ovat monelle niin kiireisiä, ettei ole aikaa syödä kunnon aamiaista. Moni korvaa sen kahvilla, kiireisimmät ryystävät kahvinkin matkalla töihin. Niin ei kannattaisi tehdä, sillä tavanomainen aamiainen sisältää ravinteita, joita päivän muissa aterioissa ei ole.
USA:ssa tutkittiin aikuisten yhden vuorokauden dieettejä ja laskettiin niistä saadut ravinteet.
Aamiaisen ohittaneet söivät päivän mittaan muita enemmän kaloreita rasvana ja sokereina aterioilla ja välipaloissa. Kaikkein merkitsevintä oli, että tärkeitä hivenaineita ja vitamiineja, kuten folaattia, kalkkia, rautaa sekä A-, B1-, B2-, B3-, C- ja D-vitamiinia, oli päivän ruokavaliossa selvästi suosituksia vähemmän niillä, jotka ohittivat aamiaisen. Kaiken kaikkiaan heidän ruokavalionsa laatu jäi kehnoksi.
Aamiaisella tulee syötyä maitotuotteita, puuroa, muroja, hedelmiä tai marjoja ja leipää, joita muilla aterioilla ei välttämättä ole tarjolla. Niissä noita tärkeitä ravinteita juuri on.
Kirjoittaja on lääketieteen tohtori.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
