Suolan määrää vähemmäksi, kasviksia lisää
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan uusissa ravitsemussuosituksissa tiukennetaan aiempia suolan saantisuosituksia ja kannustetaan lisäämään kasvisten käyttöä vähintään puoleen kiloon päivässä.Uudet, koko väestölle tarkoitetut ravitsemussuositukset noudattelevat viime syksynä julkistettujen Pohjoismaisten ravitsemussuositusten linjauksia.
Suolan osalta suomalainen linja on pohjoismaista tiukempi: Suomessa suositus on enintään 5 grammaa vuorokaudessa, kun se Pohjoismaisissa suosituksissa on 6 grammaan vuorokaudessa.
Rasvaa saa olla hiukan enemmän ja hiilihydraatteja hieman vähemmän päivittäisestä energiansaannista kuin aikaisemmin. Molempien laatuun kiinnitetään entistä enemmän huomiota.
”Rasva on ok, kunhan sen laatu on kunnossa. Tyydyttymätöntä, pehmeätä rasvaa pitäisi olla vähintään kaksi kolmannesta kokonaisrasvan saannista”, totesi apulaisprofessori Ursula Schawab uusien ravitsemussuositusten esittelytilaisuudessa torstaina Helsingissä.
Hiilihydraatit puolestaan tulisi saada pääosin kuitupitoisista ruoka-aineista.
Proteiinien saanti on suomalaisilla nykyisellään Schwabin mukaan muuten hyvällä tolalla, paitsi iäkkäimmillä siihen pitää kiinnittää huomiota.
Kasviksia lisää
Suosituksissa korostuvat kasvikset, marjat, hedelmät, palkokasvit ja täysjyvävilja sekä lisäksi kala, kasviöljyt ja kasviöljypohjaiset levitteet, pähkinät, siemenet ja rasvattomat ja vähärasvaiset maitovalmisteet.
Kasviksia, marjoja ja hedelmiä suositellaan syötäväksi vähintään puoli kiloa päivässä entisen 400 gramman sijasta.
Punaisen lihan eli naudan, sian ja lampaan ja erityisesti lihavalmisteiden sekä runsaasti tyydyttynyttä rasvaa, lisättyä sokeria ja suolaa ja vähän kuitua sisältävien elintarvikkeiden käyttöä suositellaan vähennettäväksi.
Uusia suosituksia edistetään uudella ruokakolmiolla ja lautasmallilla.
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan puheenjohtajan Jaana Husu-Kallion mukaan suositusten suurimpina haasteina ovat rasvan laadun paraneminen, kuidun saannin lisääminen ja suolan saannin vähentäminen sekä energian saannin ja kulutuksen tasapainottaminen.
”On erittäin monta tapaa syödä terveellisesti”, painotti suosituksia esitellyt professori Mikael Fogelholm .
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

