
Perinteinen saunapalvikinkku sai EU-nimisuojan ‒ leppäpuulla ja saunakulttuurilla tärkeä rooli
Aito saunapalvikinkku on Suomen kolmastoista nimisuojattu tuote.
Vuonna 2017 Euroopan unionin asetus uhkasi lopettaa perinteisen saunapalvin valmistamisen. Suomi sai kuitenkin poikkeusluvan perinteisesti savustettujen liha- ja kalatuotteiden PAH-pitoisuuksien raja-arvoihin. Arkistokuva. Kuva: Sanne KatainenSuomalaisessa savusaunassa palvattu perinteinen saunapalvikinkku on päässyt neljän vuoden odotuksen jälkeen EU:n nimisuojattujen tuotteiden joukkoon.
Komissio on hyväksynyt Aito saunapalvikinkku ja Äkta basturökt skinka -nimitysten rekisteröinnin. Suojatun maantieteellisen merkinnän (SMM) hakijana on Saunapalviyhdistys ry.
Nimisuoja koskee nyt perinteisesti palvattua kinkkua kriteerillä: ”tuotanto ja valmistus perinteisellä maantieteellisellä alueella”. Saunapalviyhdistys ry:n puheenjohtaja Jarkko Mattila on pitkän prosessin päätteeksi tyytyväinen.
”Tuntuu hyvältä. Prosessi on ollut pitkä, yli neljän vuoden mittainen, ja nyt se on sitten varmaa. Nimisuoja on merkittävä asia suomalaiselle ruokakulttuurille”, Mattila toteaa yhdistyksen tiedotteessa.
Suomessa on palvattu lihaa saunassa 1800-luvulta lähtien.
”Saunassa kypsynyt tuote poikkeaa muista palvikinkuista makunsa, arominsa ja rakenteensa puolesta. Perinteisesti palvatun kinkun rakenne on tyypillisesti hieman kuivahko, mutta kuitenkin suutuntumaltaan mehukas”, Saunapalviyhdistys tiivistää.
Jatkossa yritykset voivat hyödyntää merkkiä Aidon saunapalvikinkun markkinoinnissa ja myynnissä.
”Yritysten pitää kuitenkin huolehtia siitä, että nimisuojamerkkiä voi käyttää vain silloin, kun tuotteen nimi on Aito saunapalvikinkku, ja tuotteen valmistus sekä tuoteominaisuudet vastaavat yhtenäisessä asiakirjassa olevaa kuvausta”, tarkentaa projektipäällikkö Markku Niemistö Foodwest Oy:stä Ruokaviraston tiedotteessa.
Aidon saunapalvikinkun nimisuojaus perustuu suomalaiseen tietotaitoon ja menetelmään savustaa liha leppäpuun haloilla savusaunassa. Valmistus on voimakkaasti sidoksissa suomalaiseen saunakulttuuriin, mikä erottaa sen muista maista ja niiden savustetuista lihavalmisteista.
Aito saunapalvikinkku savustetaan leppäpuulla savusaunassa suorasavustusmenetelmällä. Sen kypsytysaika on vähintään 12 tuntia ja lihapitoisuus vähintään 90 prosenttia. Kinkku valmistetaan lihasian kinkkuosan kokonaisista lihaksista tai kinkkupaloista. Proteiinin osuus tuotteessa on vähintään 17 prosenttia ja rasvapitoisuus korkeintaan viisi prosenttia.
Lihan esikäsittely, suolaaminen, täyttäminen ja kypsentäminen tapahtuvat Suomessa. Suojauksen maantieteellinen alue kattaa koko maan. Aitoa saunapalvikinkkua valmistaa noin 30 yritystä ja sen osuus Suomessa valmistettujen saunapalvikinkkujen myynnistä on noin viisi prosenttia.
Rekisteröityä nimisuojatuotetta valmistavan toimijan on ennen tuotteiden markkinoille tuontia ilmoitettava tuotteen nimi ja valmistuspaikka valvontaviranomaiselle, Ruokavirasto muistuttaa.
Aito saunapalvikinkku savustetaan leppäpuulla savusaunassa suorasavustusmenetelmällä. Arkistokuva. Kuva: Petteri KivimäkiNimisuojauksella ei ole vaikutusta modernilla tekniikalla valmistetun saunapalvikinkku-nimellä kutsutun tuotteen myyntiin.
EU:n nimisuojajärjestelmän tarkoituksena on suojata maataloustuotteita ja elintarvikkeita sekä alkoholeja vakiintuneen nimen väärinkäytöltä ja huokeammilta väärennöksiltä. Kuluttajalle suojaus takaa, että tuotteen alkuperä tunnetaan.
Maataloustuotteilla ja elintarvikkeilla on kolme erilaista suojaustapaa. Suojattu alkuperänimitys (SAN) ja suojattu maantieteellinen merkintä (SMM) suojaavat tuotteen tuotannon ja valmistuksen tietyllä maantieteellisellä alueella. Aito perinteinen tuote (APT) suojaa tuotteen perinteisen valmistusmenetelmän ilman maantieteellistä sidosta.
Tähän mennessä EU:n nimisuojauksen on saanut jo noin 3500 tuotetta. Suomessa on suojattu Aidon saunapalvikinkun lisäksi kymmenen maataloustuotetta ja elintarviketta sekä kaksi alkoholia.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





