Sieni-riistapiirakka
Sieni-riistapiirakka on mainio pakastimentyhjennyspiirakka ennen uutta satokautta. Siihen kelpaavat lähes mitkä tahansa esikäsitellyt, pakastetut sienet, esimerkiksi omassa liemessään pakastetut tatit, mustavahakkaat, lampaankäävät tai sekasienet. Piirakkaan voi käyttää mitä tahansa kypsää, luutonta riistalihaa. Myös jauheliha sopii, kunhan ruskistaa ja maustaa sen ennen täytteeseen lisäämistä.Sieni-riistapiirakka
noin 12 annosta
Ainekset
- 250 g voita tai margariinia
- 4 ½ dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 250 g maitorahkaa
Täyte
- 600 g esikäsiteltyjä, pakastettuja metsäsieniä, esim. tatteja
- 1–2 sipulia
- noin 12 cm purjoa
- 600 g kypsää riistalihaa, esim. peuraa, hirveä, villisikaa
- 1 rkl voita tai margariinia
- 1 ½ tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
- 1 dl makeaa chilikastiketta
- 1 rs (200 g) tuorejuustoa (esim. valkosipulilla maustettua)
- 1 rs (200 g) raejuustoa
- 2 kananmunaa
- 1 ps (150 g) juustoraastetta
Valmistusohje
Sekoita huoneenlämpöinen rasva, jauhot ja rahka. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä pellin kokoiseksi levyksi. Taittele nelinkerroin ja nosta leivinpaperin päälle pellille. Avaa taikina ja taputtele pellille ja reunoille. Esikypsennä pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Jos pohja kohoaa, paina se alas uunista ottamisen jälkeen.
Valuta sulatetut sienet. Kuori ja halkaise sipulit. Pese purjo. Hienonna sienet, sipulit ja riistaliha monitoimikoneessa rakeiseksi.
Kuumenna kattilassa rasva ja lisää sieni-lihaseos. Paista sekoitellen, kunnes sipulit ovat kuullottuneet ja neste on lähes haihtunut. Mausta suolalla, pippurilla ja makealla chilikastikkeella. Siirrä kattila sivuun ja anna jäähtyä hetki.
Sekoita täytteeseen tuore- ja raejuusto sekä munat. Levitä täyte pohjalle ja ripottele pinnalle juustoraastetta. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, tai kunnes pinta on kauniisti ruskistunut.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

