Luumurahkakakku
Luumurahkan voi vaihteeksi tarjota myös juustokakun tapaan piparipohjaan tehtynä. Koristeeksi sopivat esimerkiksi pistaasipähkinät ja sokeroidut karpalot.
Luumurahka on suosittu joulun jälkiruoka. Tällä kertaa se tarjoillaan kakun muodossa rapealla piparipohjalla. Kuva: Jaana KankaanpääLuumurahkakakku
10–12 annosta
Ainekset
Pohja
- 250 g pipareita
- 100 g voita
Täyte
- 400 g kuivattuja luumuja
- 2 dl punaista glögiä
- 2 dl vettä
- 1–2 tähtianista
- 1 kanelitanko
- 4 dl kuohukermaa
- 2 prk (à 250 g) pehmeää maitorahkaa
- 2 tl vaniljasokeria
- 1 dl sokeria
- 5 liivatelehteä
- 2 rkl sitruunamehua
Koristeluun
- noin 5 rkl sokeroituja, kuivattuja karpaloita
- noin 10 pistaasipähkinää
Valmistusohje
Valmista ensin täytteen luumusose. Kuumenna vesi ja glögi. Lisää luumut, tähtianis ja kanelitanko. Laita kaksi tähtianista, jos haluat sen maistuvan voimakkaammin täytteessä. Vaihtoehtoisesti voit korvata glögin laimennetulla mustaherukkamehulla. Keitä luumut pehmeiksi, noin 10 minuuttia. Ota kokonaiset mausteet pois ja soseuta luumut liemineen sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa. Jäähdytä sose hyvin.
Laita leivinpaperi halkaistuna hiukan limittäin irtopohjavuokaan (halkaisija 24 cm). Kun pohjapaperi on leikattu kahteen osaan, se on helppo poistaa valmiin kakun alta. Voitele reunat ja siivilöi pinnalle tomusokeria.
Hienonna piparit monitoimikoneessa ja sekoita sulatetun voin kanssa. Levitä seos vuoan pohjalle ja hiukan reunoilta ylöspäin. Mikäli muruseos ei pysy vuoan reunoilla, niin osan voi ripotella myös kakun pinnalle täytteen päälle.
Vaahdota kerma. Sekoita kermavaahto, rahka ja kylmä luumusose. Mausta sokereilla. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 10 minuuttia. Viidellä liivatelehdellä täytteen rakenteesta tulee suussa sulavan pehmeä. Purista lehdet kuiviksi ja sulata kuumaan sitruunamehuun. Lisää liivateseos hyvin sekoittaen täytteeseen. Kaada seos pohjalle ja anna hyytyä peitettynä seuraavaan päivään kylmässä. Irrota kakku vuoasta ja nosta tarjolle. Vedä leivinpaperi alta pois.
Leikkaa kuivatut karpalot sekä pistaasipähkinät hienoksi. Koristele kakku.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
