Glögin seuraksi lohikulibjakaa
Pikkujouluaikaan voi tarjota jouluglögin kanssa suolaisia piiraita. Slaavilainen kulibjaka täyttää nälkäiset vatsat runsaudellaan.Lohikulibjaka on kaaviloituun voitaikinaan leivottu klassikkopiirakka. Meillä suositaan pohjana kevyempää vaihtoehtoa, rahka-voitaikinaa.
Riisi-lohitäytteinen piirakka on hyvin ruokaisa, joten salaatin kera se riittää ateriaksi.
Lohikulibjaka
8–10 annosta
Rahkavoitaikina
1 prk (250 g) maitorahkaa
250 g voita
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte
200 g suppilovahveroita tai herkkusieniä
1 sipuli
1 rkl voita
puolikas purjoa
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1 dl puuroriisiä
2 keitettyä (8 min.) munaa
2 rkl sitruunamehua
1/2 dl hienonnettua tilliä
1/2 dl ruokakermaa
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
300 g lohta tai kirjolohta
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
Voiteluun munaa
Sekoita maitorahkaan pehmeä voi. Lisää vehnäjauho-leivinjauheseos. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Muotoile taikina suorakaiteeksi ja kääri se kelmuun. Anna taikinan kovettua jääkaapissa ennen kaulintaa.
Hienonna sienet ja sipulit. Hauduta pannulla voissa, kunnes neste on haihtunut sienistä. Mausta seos suolalla ja pippurilla.
Keitä riisi kypsäksi suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta tarvittaessa. Jäähdytä. Hienonna kananmunat. Sekoita jäähtynyt riisi ja munahakkelus. Mausta sitruunamehulla, suolalla, tillillä, pippurilla ja lisää kerma.
Jaa taikina kahteen palaan. Kauli toinen pala noin 20 x 30 senttimetrin levyksi. Voitele reunat munalla.
Nosta levy leivinpaperin päälle uunipellille. Levitä puolet riisiseoksesta levyn pohjalle. Jätä reunoista pari senttiä vajaaksi.
Leikkaa lohi viipaleiksi ja levitä riisin päälle. Ripottele pinnalle suolaa ja pippuria. Levitä päälle sieniseos ja lopuksi riisi. Kauli loppu taikina hiukan isommaksi, 22 x 32 senttimetrin kokoiseksi levyksi.
Nosta täytteen päälle ja painele reunat kiinni toisiinsa haarukalla. Voitele pinta munalla. Mikäli taikinaa on jäänyt reunoista, niin tee niistä pinnalle koristekuvioita.
Kypsennä 200 asteessa noin 15 minuuttia. Alenna lämpö 175 asteeseen ja paista noin 20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin värinen. Tarjoa salaatin kanssa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

