Näin saat leivän säilymään jopa kolme kuukautta – hyvä hätävara
Jäähdyttäminen pysäyttää lähes täysin leivän vanhenemisen. Leipää pakastaessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana.
Leipä kannattaa pakastaa viipaleina ja ilmavasti, jotta se pakastuu mahdollisimman nopeasti. Kuva: Kari SalonenLeipä säilyy pakastimessa enimmillään jopa kaksi–kolme kuukautta. Pakastimessa oleva leipä voi pelastaa päivän, kun kauppaan ei jaksa tai ehdi lähteä.
Pakastimessa leivän rakenne, ravintoarvo ja ulkonäkö pysyvät lähes muuttumattomina. Pakastaminen pysäyttääkin lähes täysin leivän vanhenemisen. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, miten leipää pakastaa.
Leipä kannattaa pakastaa mahdollisimman tuoreena ja valmiiksi viipaloituna. Jos mahdollista, kannattaa viipaleet pakastaa pienemmissä pusseissa, jolloin ne pakastuvat tasaisemmin ja nopeammin. Lisäksi leivän pakastus annospaloina on helpointa sulatuksen ja käytön kannalta.
Leivän voi pakastaa kuitenkin myös sen omassa pussissa. Pussit, jotka on valmistettu PE-muovista, kestävät hyvin pakastusta. PP-muovista valmistetut pussit haurastuvat taas pakkasessa, jolloin ne voivat mennä rikki.
Liian hitaasti jäätynyt leipä kuivuu ja tulee vanhan makuiseksi. Pakastin olisikin hyvä säätää pakastusteholle leivän pakastamisen alussa, jos mahdollista.
Kun leipäviipaleita ottaa pakkasesta, on ne kätevä lämmittää paahtimella. Myös uunia voi käyttää leivän lämmittämiseen. Mikro ei ole leivän lämmittämiseen paras vaihtoehto, sillä se tekee leivästä sitkeää.
Lähteet: Leipätiedotus, Vaasan
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







