Yllättikö runsas kesäkurpitsasato? Poimi tästä vinkit käyttöön
Kesäkurpitsa on parhaimmillaan pienenä ja kiinteänä, mutta isotkin yksilöt kannattaa hyödyntää.
Vihannesleikkurilla pystyy tekemään kesäkurpitsasta nauhaa, jota voi käyttää spagetin tapaan. Kuva: Jaana Kankaanpää”Jos kesäkurpitsa pääsee kasvamaan isoksi, sen kuori kovettuu, mutta ylikasvaneetkin on helppo hyödyntää. Käyttömahdollisuuksia on loputtomasti”, neuvoo kehityspäällikkö Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta.
Ylikasvaneista kesäkurpitsoista saa hyviä säilykkeitä ja chutneytä. Kesäkurpitsaa voi myös pakastaa kuutioina tai raasteena sellaisenaan. Pidempiaikaiseen pakastukseen ja varsinkin keitto- tai pata-ainekseksi Suontausta neuvoo ennen pakastusta paahtamaan palat pannulla tai kiehauttamaan soseeksi.
Pieniä kesäkurpitsoja voi syödä raakana salaateissa raasteina tai viipaleina. Kesäkurpitsa mehevöittää leipä- ja kakkutaikinoita, suolaisia piirakoita ja leivonnaisia. Sitä voi käyttää soseena perunan sijasta, grillata tai gratinoida uunissa.
"Kesäkurpitsanauhoilla voi myös korvata pastan", Suontausta vinkkaa.
Älä säilytä kesäkurpitsaa liian kylmässä. Sopiva säilytyslämpötila on 8–10 astetta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
