Ruutana sopii erinomaisesti pannulla paistettavaksi – herkullinen kala kannattaa ehdottomasti napata talteen
Ruutana on harvemmin resepteissä nähty kala. Sen litteä vartalo ja melko runsas ruotoisuus sopivat hyvin pannulla paistamiseen.
Litteävartaloinen ruutana tai isommat särkikalat sopivat kypsennettäviksi kokonaisina pannulla paistaen. Kuva: Sanne KatainenKookkaille kalayksilöille voi paistinpannun sijaan sopia paremmin muurikassa paistaminen. Kala saa makua mausteisesta öljystä, joka kipataan päälle kypsennyksen loppuvaiheessa.
Paistettu ruutana Italian tapaan
4 annosta
- Ainekset
- 1 (n. 1000 g) ruutana
- 2 rkl karkeaa merisuolaa
- Paistamiseen
- noin 1 dl rypsiöljyä
- Mausteöljy
- 1 dl rypsiöljyä
- 3 valkosipulinkynttä
- 1 ruukku salviaa
- 1 ruukku basilikaa
- ½ punainen chilipalko
- 1 sitruuna
Valmistusohje
Avaa kalan vatsa ja poista sisälmykset. Tee terävällä veitsellä viiltoja kalan selkälihaan. Huuhtele kala tarvittaessa. Suolaa vatsaontelo ja viillot ja anna suolautua noin 30 minuuttia.
Kalan suolautuessa kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Hienonna yrtit ja chili. Raasta sitruunasta kuoren keltainen osa.
Huuhtele kalasta suola pois ja kuivaa kala huolellisesti.
Kuumenna isolla paistinpannulla, tai vaihtoehtoisesti muurikalla, reilusti rypsiöljyä. Laske kala kuumaan rasvaan ja anna paistua koosta riippuen muutamia minuutteja molemmin puolin.
Kun kala alkaa olla kypsä, niin kuumenna pienessä kattilassa mausteöljyn öljy. Kun se on väreilevän kuumaa, niin ota kattila levyltä ja kumoa joukkoon kerralla valkosipulit, chilit, yrtit ja sitruunankuori. Öljy sihahtaa reippaasti, joten ole varovainen kuuman öljyn kanssa. Kumoa öljy heti kalan päälle ja jatka kypsentämistä tarvittaessa vielä hetki. Ennen tarjoamista purista päälle vielä sitruunamehua.
Vinkki: Voit valmistaa samaan tapaan myös suunnilleen samankokoisen, litteävartaloisen kalan, esimerkiksi lahnan. Myös pari pienempää pannulle mahtuvaa kalaa, esimerkiksi pasuria, säynettä tai sulkavaa sopivat reseptillä testattavaksi.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

