Yllätä vieraat joulumadeleineilla
Koristellut madeleine-leivokset piristävät mukavasti joulupöytää.
Klassiset madeleine-leivokset pukeutuvat jouluasuun simppelisti suklaalla ja koristerakeilla. Kuva: Sanne KatainenKlassiset madeleinet ovat suloisia simpukanmuotoisia pikkuleivonnaisia, joiden valmistamiseen tarvitaan madeleinevuoka. Taikinasta voi tehdä pikkuleipiä ilman vuokaakin, kunhan jätät pellille leviämisvaraa.
Joulumadeleinet
noin 25 kpl
- Ainekset
- 2 munaa
- 1 dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 ½ dl vehnäjauhoja
- ¾ tl leivinjauhetta
- 75 g voita
- 1 rkl sitruunankuoriraastetta
- Vuoan voiteluun
- voita
- Koristeluun
- tummaa suklaata
- valkosuklaata
- rubysuklaata
- koristerakeita
Valmistusohje
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja siivilöi munavaahtoon. Kääntele sekaisin.
Sulata voi ja lisää siihen sitruunankuoriraaste. Kääntele jäähtynyt voisula taikinaan.
Voitele madeleinevuoan kolot voilla. Lusikoi tai pursota noin ruokalusikallinen taikinaa koloihin. Jätä kolot hiukan vajaiksi.
Paista madeleineja 200-asteisessa uunissa noin 6 minuuttia. Irrota leivokset vuoasta hiukan jäähtyneinä. Pese, kuivaa, voitele ja täytä vuoka seuraavalla madeleine-erällä. Paista kuten edelliset.
Koristelua varten sulata valitsemasi suklaat mikrossa miedolla teholla välillä sekoitellen. Lusikoi pursotinpussiin pari ruokalusikallista suklaasulaa. Kasta madeleinejen päät suklaassa ja pursota päälle raitoja. Viimeistele haluamillasi koristerakeilla. Anna suklaakoristeiden kuivaa ja kovettua.
Vinkki: Tummia suklaamadeleineja saa korvaamalla puoli desiä vehnäjauhoja kaakaojauheella ja jättämällä taikinasta sitruunankuoriraasteen pois. Valmista muuten ohjeen mukaan.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
