Vappu on jo ovella, sima porisemaan!
Sima saa uudenlaista twistiä, kun osan sitruunoista korvaa limetillä. Kokeiluhaluisin nakkaa sekaan myös inkivääriä.
Siman muinainen esi-isä on hunajaviini. Suomalaisessa simassa maistuu sitruuna, eikä juomassa ole juuri alkoholia. Valmistukseen tarvitsee vain muutaman raaka-aineen. Kuva: JAANA KANKAANPÄÄVappusima tarvitsee muutaman vuorokauden käymisaikaa. Paras lopputulos syntyy, kun se valmistuu viileässä hiljalleen.
Sokerien ohella sitruuna ja limetti maustavat siman.
Luomusitruunalle ja -limetille riittää pelkkä huuhtelu. Pese tavalliset sitruunat kuumalla vedellä ja juuresharjalla. Astianpesuainetta ei kannata käyttää, koska huokoinen pinta imee sitä kuoren sisään.
Limettisima
8 l vettä
1 pak (500 g) fariinisokeria
3 1/2 dl sokeria
1 dl siirappia
6 limettiä tai
2–3 sitruunaa
1/4 tl hiivaa
rusinoita
Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien sekä siirapin päälle sankoon.
Sekoita, jotta sokerit sulavat.
Lisää hyvin pestyt ja viipaloidut limetit. Kaada päälle loppu vesi.
Sekoita hiiva vesitilkkaan ja lisää juoman joukkoon.
Anna käydä peitettynä (jätä ilmarako) seuraavaan päivään huoneenlämmössä.
Poista limettiviipaleet ja pullota lasipulloihin. Lisää pulloihin muutama rusina ja yksi teelusikallinen sokeria.
Sulje pullot, älä kierrä korkkia kovin tiukaan. Vie pullot viileään käymään muutamaksi päiväksi.
Kun rusinat ovat nousseet pullonsuuhun, sima on valmista. Tarjoa jääkaappikylmänä.
Vinkki! Lisää joukkoon pari viipaletta tuoretta inkivääriä limettiviipaleiden lisäksi.
Lue lisää ajankohtaisia ruokavinkkejä perjantain Maaseudun Tulevaisuuden viikonvaihdesivuilta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
