Maukkaan tattirisoton salaisuus on riisin keittotavassa
Jo muutamasta herkkutatista syntyy italialaistyylinen risotto. Herkkutattien sijasta voit toki käyttää myös muita sieniä.Tattirisotto
4 hengelle
- 300–500 g tuoreita herkkutatteja
- 1 keskikokoinen keltasipuli tai 2 salottisipulia
- noin 1,5 l kasvislientä
- 50 g voita
- 4 rkl oliiviöljyä
- 5 dl risottoriisiä (Arborio- tai Carnaroli-riisilajiketta)
- 2 dl kuivaa valkoviiniä
- suolaa
- mustapippuria
- persiljasilppua
- 0,5–1 dl kermaa
- parmesaanijuustoraastetta
- limen kuorta
Tee kasvisliemi joko omista aineksista (keitä puoli tuntia vettä, juureksia, omenaa, suolaa ja yrttejä/mausteita makusi mukaan, siivilöi liemi) tai liemikuutioista. Huolittele herkkutatit ja viipaloi ne 2–3 mm:n siivuiksi.
Kuumenna voi paistinpannulla ja kuullota siinä silputtu sipuli. Lisää pannulle tatit ja kääntele seosta puulastalla, kunnes sienet alkavat pehmentyä ja saada hiukan väriä, älä ruskista.
Kuumenna risotontekokattilassa oliiviöljy. Lisää riisi ja kuullota sitä sekoitellen pari minuuttia.
Lisää tatit paistinpannulta riisin joukkoon. Kevyesti puulastalla sekoittaen lisää valkoviini ja anna sen imeytyä (kunnes viinin tuoksu häviää). Lisää kasvisliemi kauhalla parin desilitran erissä varovasti – mutta pohjaan asti – käännellen ja anna kunkin liemierän imeytyä seokseen.
Tämä vaihe kestää reilun 20 minuuttia eli riisin kypsymisen ajan. Riisi on kypsää, kun se on pehmeää, mutta tuntuu vielä hampaissa napakalta. Maista ja lisää makusi mukaan suolaa, mustapippuria ja tuoretta persiljasilppua.
Lisää lopuksi kerma, se tekee risotostasi mehevän kuohkeaa. Parmesaaniraastetta voit sekoittaa kattilaan tai lisätä lautasella annoksen päälle. Annoksen päälle sopii myös pieni ripaus hienoksi raastettua limen kuorta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





