
Vuoden ravintola tulee Lohjalta! Vain kahdeksan asiakaspaikkaa
Vuoden 2023 ravintolaksi on valittu Mikko Utter.
Mikko Utter loihtii annoksia sesonkiajattelulla. Kuva: Suomen Gastronomien Seura / Kuvanmuokkaus: Janiko KemppiSuomen Gastronomien Seura valitsi tämän vuoden ravintolaksi Lohjan keskustassa sijaitsevan Mikko Utterin. Valintaa perustellaan ravintoloitsijan tinkimättömällä asenteella, joka välittyy illallisvieraille persoonallisena kokemuksena.
Seuran mukaan tarjottava ruoka ja juoma kunnioittavat alkuperää, kasvupaikkaa ja vuodenkiertoa. Ravintolassa on kahdeksan asiakaspaikkaa ja sesonkeja mahtuu vuoteen jopa 11.
”Kyläreissu Lohjalle Mikko Utterin luokse palkitsee kävijänsä. Kynnys tulla vieraaksi on matala, ja perillä voi ottaa rennosti isännän huolehtiessa tarjoilun yksityiskohdista”, Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja Joni Kiiski luonnehtii.
”Luonnon kiertokulku, pitkäjänteinen yhteistyö lähi- ja pientuottajien kanssa sekä toimivaksi todetun kaavan jatkuva kehittäminen. Suorastaan suunniteltu harmonia! Nämä luovat puitteet, ja korkeaa kunnianhimoa on mahdollista toteuttaa juuri tällaisessa mittakaavassa.”
Upeiden annosten lisäksi Utter leipoo itse tarjoamansa leivät, valmistaa juustoja ja lihaleikkeitä sekä säilöö.
Kausiajattelu on ravintolassa todella tärkeässä osassa Mikko Utterissa. Tällä hetkellä sesongin nimi ravintolassa on Mahla, jonka makumaailman pääraaka-aineet ovat raitajuuri, peruna, graavikala, kananmuna, hereford, vaahtera ja pienet leivonnaiset.
”Tässä kaudessa on itselleni hyvin rakas – ja omaa kokkaamista ehkä eniten muuttanut asia – vaahteran mahla. Tämä on kymmenes vuosi, kun kerään kotipihan kolmesta vaahterasta mahlaa, ja keitän siitä siirappia”, ravintoloitsija Mikko Utter kertoo.
Mikko Utter on työsekennellyt aiemmin huippuravintoloissa, kuten Savoyssa ja Nokassa. Kuva: Suomen Gastronomien SeuraUtter iloitsee voitosta, vaikka tärkeimmäksi hän kertoo itselleen olevan iloiset asiakkaat.
”Vuoden ravintolan titteli on minulle kunnia, vaikka en perinteinen ravintola pyri olemaan. Olen ruokaan ja viiniin intohimoisesti suhtautuva yrittäjä, jolle voi tulla kylään. Kaikki ne arvot, joita Suomen Gastronomien Seura valinnassaan painottaa, ovat samoja, joihin itse pyrin. Suurin palkinto itselleni on aina illan päätteeksi hymyilevät ja tyytyväiset vieraat. Toivon myös, että tämä tunnustus säteilee positiivisuutta kaikkien lohjalaisten mieliin ja sydämiin”, Utter sanoo.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






