Ruuan ilmastovaikutuksille tehtiin laskentakaava
Suomessa on kehitetty lajissaan maailman ensimmäinen laskentamalli ruuan ilmastovaikutusten selvittämiseksi.Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksessa (MTT) kehitetty laskentasuositus on tarkoitettu suomalaisille elintarvikeyrityksille. Vertailukelpoinen tieto auttaa kuluttajaa tekemään ilmastoystävällisiä valintoja.
Laskentasuositus sisältää kaikki tuotteen ilmastovaikutukseen vaikuttavat tekijät alkutuotannosta kauppaan ja kotitalouksiin. Suositus pitää sisällään kaikki elintarvikeryhmät.
Tämän tasoista ohjeistusta ei ole käytössä vielä missään muualla, kertoo tutkija Hannele Pulkkinen MTT:stä.
Hänen mukaansa laskentamalli voi parantaa suomalaisen ruuan kilpailukykyä kansainvälisillä markkinoilla, joilla ympäristöasioiden merkitys vaikuttaa kasvavan.
Laskennasta on tehtävä yrityksille mahdollisimman helppoa. Seuraavana etappina ovat kattavien ja luotettavien tietokantojen ja eri toimijoille soveltuvien yksinkertaisten laskurien kehittäminen, kertoo MTT:n Foodprint-hankkeen johtaja Juha-Matti Katajajuuri .
Hän uskoo, että elintarvikkeiden ja niiden ilmastovaikutusten laskenta ja hillintä ovat tulleet jäädäkseen samoin kuin niistä viestiminen. ”Jo riskienhallinnan kannalta on tarpeen tuntea hyvin omien tuotteiden tuotantoketjut ja niiden ympäristöä rasittavimmat kohdat.”
MTT:n yhteistyökumppaneina laskentasuositusten laadinnassa ovat olleet muun muassa Fazer, HK Ruokatalo, SOK, Stora Enso ja Tanhuanpään tila.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


