Tällä ohjeella voit tehdä Tarte tatinin myös punajuuresta
Sinihomejuusto- tai fetamurut tekevät tästä syksyisestä herkusta täydellisen.Tarte tatin on alkuaan ranskalainen omenapiirakka. Siinä hedelmäviipaleet ensin karamellisoidaan vuoan pohjalle ja päälle nostetaan taikina kanneksi. Kypsä piiras kumotaan ylösalaisin tarjolle.
Hedelmien tilalle sopivat mainiosti ohuet punajuuriviipaleet. Sinihomejuustomurut viimeistelevät kypsän punajuuripiiraan täydelliseksi. Sinihomejuustomurujen tilalle voi murtaa paloja feta- tai vuohenjuustosta.
Punajuuri Tarte tatin
4 annosta
- Ainekset
- 2 1/4 dl vehnäjauhoja
- 1/2 tl leivinjauhetta
- ripaus suolaa
- 75 g voita
- 1 keltuainen
- 1 rkl kylmää vettä
- 3 (400 g) punajuurta
- 25 g voita
- 2 rkl hunajaa
- 1 oksa rosmariinia tai 5 oksaa timjamia
- 2 tl omenaviinietikkaa
- Pinnalle
- 50 g fetaa, sinihome - tai vuohenjuustoa
- tuoretta rosmariinia tai timjamia
Valmistusohje
Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola kulhossa. Nypi huoneenlämpöinen voi joukkoon. Lisää murumaiseen seokseen keltuainen ja vesi. Sekoita tasaiseksi. Tee taikinasta pallo ja laita kelmuun käärittynä jääkaappiin noin tunniksi.
Keitä sillä aikaa punajuuret kuorineen lähes kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Kuori punajuuret ja leikkaa hyvin ohuiksi viipaleiksi.
Sulata voi paistinpannulla ja revi rosmariinin neulaset pannulle. Lisää hunaja ja etikka. Lado punajuuriviipaleet lomittain pannun pohjalle. Kuumenna levyllä noin kolme minuuttia.
Kauli taikinasta ohut, pyöreä levy. Nosta punajuurien päälle. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Kumoa tarjolle. Ripottele pinnalle murennettu juusto sekä rosmariinia tai timjamia.
Ellei sinulla ole sopivaa paistinpannua, niin tatinin voi valmistaa myös liedellä lämmityksen kestävässä, matalareunaisessa uunivuoassa. Kypsymisaika voi olla hiukan pidempi kuin paistinpannussa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

