
Valmista herkullinen pääsiäismenu ‒ 4 ihanaa reseptiä
Sämpylöitä ja sulaa juustoa, keväistä salaattia, lammasta sekä mangosuklaamunat. Niistä on maukas pääsiäinen tehty.Kevään suurin juhla, pääsiäinen, on yksi vuoden tärkeimmistä ruokajuhlista. Kun pitkä talvi on ohitettu, aurinko lämmittää ja lumet sulavat, on aika nauttia keväisestä juhla-ateriasta.
Alkupalaksi pöytään nostetaan sämpyläkranssi, ja jokainen ruokailija saa dipata sämpyläänsä sulaan camembertjuustoon. Jos sämpylän kastaminen yhteiseen juustoon ei tunnu hyvältä, niin juustoa voi ottaa lusikalla omalle lautaselle tai levittää sämpylälle veitsellä. Pähkinäiset sämpylät ja timjamilla sekä hunajalla viimeistelty sula juusto vievät kielen mennessään.
Koska alkupala on melko tuhti, niin pääruoaksi riittää mainiosti hyvä liha ja keväinen vihreä salaatti. Jos kaipaat pääruoalle enemmän ruokaisuutta, niin esimerkiksi MT reseptiarkistosta (mt.fi/reseptit) löytyvät Pähkinämäen perunat sopivat loistavasti.
Salaatin juju on lehtikaali, johon hierotaan aasialainen seesamikastike. Kastikkeen hierominen lehtikaaliin pehmentää sen solukkoa ja poistaa kaalissa luontaisesti olevaa kitkeryyttä. Kannattaa siis antaa lehtikaalille reipasta hierontaa ja puristelua. Kastikkeella silattujen lehtikaalien päälle kootaan kaikki loput, esikäsitellyt salaatin raaka-aineet.
Lihana tarjotaan jälkimarinoidut karitsan ulkofileet, jotka kypsennetään marinoitumaan muutama tunti ennen ruokailua. Marinadin valkosipuli ja runsas minttu ovat klassisia lampaan ja pääsiäisen makuja. Kun lihat laitetaan marinoitumaan kuumina, niin muutaman tunnin maustuminen riittää. Leikkaa laihat annospaloiksi vasta marinoitumisen jälkeen.
Suklaamunat ovat lasten ja lastenmielisten pääsiäisherkkuja, mutta puolikkaat suklaamunat mango-valkosuklaamoussella täytettynä maistuvat juhla-aterialla kaikille.
Pääsiäisen menu
Ruokahalun herättäjäksi:
Sämpyläkranssi ja lämmin camembert
Pääruoaksi:
Vihreä kevätsalaatti
Jälkimarinoitu karitsan ulkofilee
Makeaksi herkuksi:
Mangosuklaamunat
Juomasuositus:
Pääsiäismenun juomavalinta on erittäin laadukas ja tasapainoinen, uruguaylainen Garzón Tannat Reserva 2020 (15,95 €), joka on täyteläinen, tumman kirsikkainen ja mausteinen. Viini sopii niin camembertjuuston kuin lampaankin makupariksi ja se kuuluu Alkon perusvalikoimaan.
Kuuma juusto ja tuoreet sämpylät ovat juhlavan, mutta rennon menun maukas aloitus. Kuva: Sanne KatainenSämpyläkranssi ja lämmin camembert
6 annosta
- Ainekset
- 2 ½ dl vettä
- ½ pkt (à 50 g) tuorehiivaa
- 2 dl pähkinäsekoitusta
- 1 tl suolaa
- 1 tl sokeria
- 2 rkl öljyä
- noin 6 dl hiivaleipävehnäjauhoja
- 1 kiekko (250 g) camembert-juustoa (esim. Le Rustique)
- ½ tl timjamia
- 1 rkl hunajaa
Valmistusohje
Murenna kädenlämpöiseen veteen hiiva. Hienonna pähkinät veitsellä karkeaksi muruksi. Lisää nesteeseen suola, sokeri, öljy ja pähkinärouhe. Alusta taikinaan jauhoja sen verran, että saat käsistä ja kulhon reunoista irtoavan taikinan. Vaivaa taikinaa jauhotetulla pöydällä noin 10 minuuttia. Siirrä taikina takaisin kulhoon, peitä liinalla ja anna kohota noin 40 minuuttia.
Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile taikinasta pötkö ja jaa se 20 palaan.
Ota juusto pakkauksestaan ja poista paperi. Pane juusto takaisin puuastiaansa ilman kantta. Nosta juusto leivinpaperin päälle pellille.
Pyöritä taikinapalat sämpylöiksi ja aseta ne juustoastian ympärille kukan muotoon. Peitä liinalla ja anna sämpylöiden kohota noin 30 minuuttia.
Ripottele juuston päälle timjamia. Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, tai kunnes sämpylät ovat kypsiä ja juusto sulanut. Viimeistele juusto hunajalla.
Vinkki: Tarjoa sämpyläkranssi pien uunista ottamisen jälkeen, ettei juusto ehdi jäähtymään.
Keväisenvihreän salaatin juju on kastikkeeseen hierotut lehtikaalit, joiden päälle kootaan muut raaka-aineet. Kauniit, syötävät kukat viimeistelevät ja kaunistavan salaatin juhlakuntoon. Kuva: Sanne KatainenVihreä kevätsalaatti
6 annosta
- Ainekset
- 1 ps (200 g) lehtikaalia
- 1 ½ dl herneitä (pakaste)
- 1 pkt (200 g) vihreää parsaa
- 1 (100 g) rapea pikkusalaatti
- ½ kurkku
- 2 kevätsipulia
- 1 dl sinimailasenituja
- 1 rku viinisuolaheinää
- syötäviä kukkia, esim. orvokkeja
- Kastike
- ½ dl seesaminsiemeniä
- 1 rkl seesamiöljyä
- 2 tl soijakastiketta
- 1 tl valkoviinietikkaa
- 1 tl tahinia
- ½ tl dijon-sinappia
- 2 tl sokeria
Valmistusohje
Huuhtele ja kuivaa lehtikaalit. Revi lehdet paloiksi ja poista lehtiruodit. Nosta lehdet kulhoon. Sulata herneet.
Valmista kastike sekoittamalla kaikki aineet keskenään. Kumoa kastike lehtikaalien päälle ja puristele käsin kastike kaaleihin. Samalla kaalinlehdet pehmenevät ja kastike sekoittuu lehtiin tasaisesti. Kumoa lehtikaalit tarjoiluastiaan.
Leikkaa parsoista muutama sentti varren tyvestä pois. Kiehauta paistinpannulla vettä ja keitä parsoja pannulla lappeellaan noin viisi minuuttia. Valuta parsat ja jäähdytä ne kylmässä vedessä. Leikkaa jäähtyneet parsat paloiksi.
Huuhtele, kuivaa ja paloittele pikkusalaatti. Huuhtele kurkku ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Suikaloi kevätsipulit.
Nostele lehtikaalien päälle parsat, pikkusalaatinpalat, kurkkusuikaleet, kevätsipulit, sulat herneet, idut ja viinisuolaheinänlehdet. Syötävät kukat viimeistelevät salaatin.
Vinkki: Koska kastike on hierottu lehtikaaliin, niin salaatti ei kaipaa muuta kastiketta.
Karitsan ulkofileet upotetaan kuumina marinadiin. Pieniä fileitä kypsennettäessä kannattaa käyttää paistolämpömittaria, niin lopputulos on kypsyydeltään juuri haluttu. Kuva: Sanne KatainenJälkimarinoidut karitsan ulkofileet
6 annosta
- Ainekset
- noin 800 g karitsan ulkofileitä
- Paistamiseen
- 1 rkl rypsiöljyä
- 1 rkl voita
- Marinadi
- 2 ½ dl rypsiöljyä
- 1 dl sitruunamehua
- 1 ½ tl dijon-sinappia
- 1 ruukku vahvaa minttua
- 2 valkosipulinkynttä
- ½ tl suolaa
- ¼ tl mustapippuria
Valmistusohje
Ota lihat huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistamista.
Valmista marinadi mittaamalla kaikki aineet korkeareunaiseen kulhoon ja surauttamalla sauvasekoittimella soseeksi. Jätä marinadi odottamaan.
Kuumenna rasvat pannulla. Työnnä paistolämpömittari yhden fileen keskelle. Paista lihoja molemmin puolin 4–5 minuuttia, tai kunnes mittari näyttää 57 astetta. Ripottele lihoille vähän suolaa ja pippuria. Nosta lihat kulhoon ja kaada marinadi kuumien lihojen päälle. Peitä kulho ja anna lihojen marinoitua muutama tunti. Tarjoa lihojen kanssa vihreää kevätsalaattia.
Puolikas suklaamuna mango-valkosuklaamoussella täytettynä on juuri sopiva lopetus juhlavalle aterialle. Suklaamunia löytyy kaupasta monen kokoisia, joten valitse koko syöjien mukaan. Kuva: Sanne KatainenMangosuklaamunat
6 annosta
- Ainekset
- 200 g valkosuklaata
- 2 dl mangososetta (esim. Bonne tai Piltti)
- 1 kananmuna
- 2 rkl sokeria
- Lisäksi
- 3 suklaamunaa
- (pääsiäisrakeita)
Valmistusohje
Kuori suklaamunat ja halkaise ne terävällä veitsellä sauman kohdalta kahteen puolikkaaseen.
Paloittele valkosuklaa mikronkestävään kulhoon. Sulata mikrossa miedolla teholla lyhyissä erissä välillä sekoitellen. Varo polttamasta, joten älä käytä liian voimakasta tehoa. Voit sulattaa suklaan myös kulhossa vesihauteen päällä.
Sekoita mangosose ja keltuainen valkosuklaan joukkoon. Vatkaa valkuainen vaahdoksi ja kääntele varovasti mangoseokseen.
Jaa täyte suklaamunapuolikkaisiin. Voit tarjoa munat heti tai nostaa ne jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Viimeistele halutessasi pääsiäisrakeilla.
Vinkki: Jos suklaamunan halkaisu tuntuu hankalalta, niin lämmitä veitsi kuumassa vedessä ja pyyhi kuivaksi ennen halkaisua.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



