Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Grillaatko säällä kuin säällä? Nämä kaksi lihavalmistetta nousevat muiden yli kesän grillaustrendissä

    Atria tutki: Millainen on suomalainen perusgrillaaja ja mitä paistuu grillissä.
    Atrian myydyimpiä grillikauden kanatuotteita ovat kananfileet sekä jo jonkin aikaa suosiotaan vahvasti kasvattaneet kanan reisileikkeet erilaisilla maustamisilla.
    Atrian myydyimpiä grillikauden kanatuotteita ovat kananfileet sekä jo jonkin aikaa suosiotaan vahvasti kasvattaneet kanan reisileikkeet erilaisilla maustamisilla.  Kuva: Atria

    Grillaus on suomalaisille rakas kesäharrastus, jossa luotetaan perinteisiin, selviää Atrian grillaustutkimuksesta. Grilli lämpiää mökillä tai kotipihassa ja grillissä tirisee useimmiten kana tai makkara.

    Suomalaisista yli 70 prosenttia grillaa kesäaikaan. Lähes puolella grillaajista kausi alkaa jo toukokuussa ja grillit pannaan talviteloille yleisimmin syyskuussa, jolloin neljän kuukauden kuumin grillisesonki on ohi.

    Grillit lämpenevät keskimäärin 24 kertaa vuodessa, eikä määrä ole viime vuosina juurikaan muuttunut.

    Grillaus on omakoti-, rivi- ja paritaloasujien sekä mökin omistajien suosittua kesäpuuhaa. 63 prosenttia omakoti- ja rivitaloasukkaista ja 55 prosenttia mökin omistavista kertoo grillaavansa.

    Ja kuten suomalaiseen mentaliteettiin sopii, grilli lämpiää säässä kuin säässä. 66 prosenttia grillaamista harrastavista suomalaisista grillaa vaikka vesisateessa, jos siitä on etukäteen päätetty.

    Keskeistä grillauksessa on tunnelma, ei pelkkä ruoka. Yli yhdeksän kymmenstä vastaajasta liittää grillauksen rentoon meininkiin ja lupaan nauttia hyvästä ruoasta.

    ”Grillaaminen liittyy olennaisesti kesään ‒ saa valmistaa ja syödä ulkona”, kertoo tutkimukseen vastannut.

    Mökkeily, loma ja grillaus on suomalaisten mielissä erottamaton yhdistelmä.

    ”Lomalla on aikaa grillailla.”

    Tyypillinen suomalainen grillaaja on lapsiperheessä asuva yli 45-vuotias mies, ja talouden bruttotulot ovat yli 60 000 euroa vuodessa.

    Grillaaja asuu maalaiskunnassa omakotitalossa ja perheellä on myös kesämökki.

    Grillissä pääraaka-aineena kanaa on tai makkaraa. Lisukkeena kasviksia.

    Suomalaiset luottavat grillatessaan perinteisiin. 77 prosenttia grillaajista ei kokeillut viime kesänä lainkaan uusia tuotteita grillissään.

    Vaikka moni on lisännyt kasvisten käyttöä, grillatessa pääraaka-aine on 83 prosentilla aina tai useimmiten liha.

    Suosituimpia grillattavia ovat makkarat ,70 prosenttia, kana ,70 prosenttia, ja kasvikset, 66 prosenttia.

    Kasvikset tarjotaan useimmiten aterian lisukkeena, lihan kyljessä. Lihan grillaamisesta ei tunneta huonoa omaatuntoa.

    Pääkaupunkiseudulla grilleissä paistuu muuta maata useammin äyriäiset ja katkaravut, kasvikset, sekä lammas ja karitsa, joita pidetään trendikkäänä grilliruokana ja salonkikelpoisena vierastarjottavana.

    Muu Suomi luottaa enemmän makkaraan.

    Top 5 grillattavat:

    1. Kana ja makkarat (jaettu ykköstila)

    2. Kasvikset

    3. Possu

    4. Nauta

    Top 5 raaka-aineet, joita syödään vain grillattuna (ei muulloin)

    1. Grillimakkara

    2. Kokonainen maissi

    3. Halloumi/ grillijuusto

    4. Grillipihvit

    5. Possu/kassler

    Atria tutki suomalaisten grillaustottumuksia elokuussa 2021. Tutkimukseen vastasi tuhat suomalaista eri puolilta maata. Tutkimuksen kohderyhmä olivat 15 vuotta täyttäneet.

    Vastaukset kiintiöitiin sukupuolen, ikäryhmän ja asuinpaikan suhteen. Tutkimuksen toteutti IROResearch Oy. Atria on toteuttanut vastaavan tutkimuksen myös vuosina 2018, 2019 ja 2020.

    Atrialta 5 miljoonaa kiloa makkaraa ja 10 miljoonaa kiloa kanaa

    Atrialla valmistetaan grillikaudella (touko‒elokuussa) lähes 5 miljoonaa kiloa grillimakkaraa ja lähes 10 miljoonaa kiloa kanaa eri muodoissaan.

    Lue myös:

    Uunimetsuri

    Mitä on käänteinen ruskistaminen? Perinteinen grillaus saa tänä kesänä lisämausteita maailmalta ja yhdessäolosta