
Valmista herkullinen itsenäisyyspäivän menu: 4 ruokalajia
Itsenäisen Suomen syntymäpäivänä nautitaan herkullinen menu, ja kohotetaan malja heille, jotka taistelivat itsenäisyytemme puolesta.Itsenäisyyspäivä on juhlan ja juhlavamman ruoan arvoinen, vaikka se osuukin keskiviikoksi keskelle arkista aherrusta.
Menun alkupalaksi nautitaan mehevää juuriselleriä, joka paahdetaan kiekoiksi leikattuna ja maustevoilla sipaistuna. Selleripihvit viimeistellään pangrattatolla, jota myös köyhän miehen parmesaaniksi kutsutaan. Hienosta nimestään huolimatta kyse on kuivista leivänmuruista, jotka paahdetaan pannulla ja maustetaan valkosipulilla sekä sitruunalla. Jos sinulla on kuivaa, vaaleaa hapanjuurileipää, niin se on loistava pangrattaton raaka-aine, mutta muutkin vaaleat leivät sekä pankokorppujauho sopivat tähän köyhän miehen parmesaaniin. Seosta voit halutessasi maustaa myös lempiyrteilläsi.
Pääruokana tarjotaan kahden kalan ruusukkeita ihanan lämpimän piparjuurikastikkeen sekä duchesseperunoiden kanssa. Ruusukkeet kypsennetään valkoviini-kermaliemessä ja niissä kuhan ja lohen maut tukevat toisiaan. Lämmin piparjuurikastike antaa kalarullille kivasti ryhtiä ja potkua.
Juhlavat duchesseperunat ovat pieni silmänkääntötemppu, sillä perunoiden kuorimisen ja keittämisen sijaan oikaistaan käyttämällä pakasteperunamuusiaineksia. Näin valmistusaika nopeutuu ja herkku on pöydässä sukkelasti. Mikään ei toki estä sinua valmistamasta muusia itse tai käyttämästä eiliseltä yli jäänyttä perunasosetta. Muskottipähkinä antaa duchesseperunoille ihanaa makua.
Jälkiruoka valmistetaan kotimaisista omenoista, joiden sesonki ruokakaupoissa on viime vuosina pidentynyt aina vuodenvaihteeseen asti. Hellästi haudutetut omenalohkot nautitaan kardemummalla ja limetillä maustetun tuorejuustovaahdon kanssa. Niin herkullista ja hyvää.
Isänpäivän menu
Paahdetut juuriselleripihvit ja pangrattato
Kahden kalan ruusukkeet ja lämmin piparjuurikastike
Oikaisijan duchesseperunat
Paahdetut omenat ja tuorejuustovaahto
Juomasuositus:
Paahdettujen juuriselleripihvien makupariksi sopii itävaltalainen Achillea by Lenz Moser, jonka ryhdikkäät aromit tukevat juureksen maanläheistä makua. Viini myydään trendikkäästi kartonkipakkauksena, jolloin tuotteen hinta on varsin maltillinen lasipulloihin verrattuna. Alkossa 11,98 e / litran pakkaus.
Pääruoan kalan, piparjuuren ja duchesseperunoiden aromeja tukemaan sopii kotimainen lager-olut, esimerkiksi gluteeniton Laitilan Kukko Vahva Pils, jonka keskitäyteläisyys ja kevyt sitruksisuus antavat tilaa ruoan mausteisuudelle. Saatavana myös alkoholittomana. Ruokakaupoista ja Alkosta, noin 2,00 e / 0,33 l.
Juurisellerikiekot paahtuvat uunissa meheviksi ja saavat päälleen ”köyhän miehen parmesaania”, fetaa sekä versoja. Kuva: Sanne KatainenPaahdetut juuriselleripihvit ja pangrattato
4 annosta
- Ainekset
- 1 (600 g) juuriselleri
- 6 salvianlehteä
- 50 g voita
- 1 rkl sitruunamehua
- Pangrattato
- noin 100 g kuivaa vaaleaa leipää
- 2 rkl öljyä
- 1 valkosipulinkynsi
- 1 tl sitruunankuoriraastetta
- Lisäksi
- fetaa
- versoja tai rucolaa
Valmistusohje
Pese juuriselleri huolellisesti ja leikkaa juuririhmat pois. Kuori tarvittaessa. Leikkaa mukula noin sentin paksuisiksi kiekoiksi. Siirrä leivinpaperin päälle pellille.
Hienonna salvianlehdet ja sulata voi. Sekoita voihin salviat ja sitruunamehu. Voitele sellerikiekot voilla ja siirrä 200-asteiseen uuniin. Kypsennä, kunnes kiekot ovat kypsiä, noin 40 minuuttia. Voitele kiekkoja kypsennyksen aikana useita kertoja maustevoilla. Tarkista pihvien kypsyys cocktailtikulla.
Sellerien kypsyessä murustele kuiva leipä joko tehosekoittimessa tai yleiskoneen leikkuuterällä varustetussa kulhossa. Kuumenna öljy pannulla, lisää hienonnettu valkosipulinkynsi ja leipämurut. Kuumenna keskilämmöllä sekoitellen, kunnes leipämurut saavat hiukan väriä ja valkosipuli maustaa seoksen. Lisää lopuksi sitruunankuoriraaste.
Nosta sellerikiekot tarjoilulautaselle ja ripottele päälle pangrattatoa. Viimeistele fetamuruilla, versoilla ja rucolalla. Tarjoa heti.
Vinkki: Annokseen tulee suolaa voista, leivästä ja fetajuustosta, joten muuta suolaa ei tarvitse lisätä.
Vinkki: Jos pangrattatoa jää yli, niin säilytä se suljetussa purkissa ja käytä esimerkiksi pasta-annosten maustajana.
Piparjuurikastike on mahtava makupari kahden kalan ruusukkeille, joissa kuhan ja lohen maut sopivat hyvin yhteen. Kuva: Sanne KatainenKahden kalan ruusukkeet ja lämmin piparjuurikastike
4 annosta
- Ainekset
- 3 (500 g) kuhafileetä
- 200 g lohifileen paksua osaa
- 1 tl suolaa
- ¼ tl valkopippuria
- 1 dl tilliä hienonnettuna
- 2 dl valkoviiniä
- 1 dl ruokakermaa
- Lämmin piparjuurikastike
- 3 dl vettä
- 1 dl ruokakermaa
- 1 kalaliemikuutio tai 1 rkl kalafondia
- 2 rkl vaaleaa kastikesuurusta (esim. Maizena)
- 1 rkl piparjuuritahnaa tai -raastetta
- ½ dl tilliä hienonnettuna
- ripaus valkopippuria
- ripaus sokeria
- (suolaa)
Valmistusohje
Taputtele kuhafileet tarvittaessa kuiviksi. Poista Y-leikkauksella fileen keskellä oleva ruotorivi pois. Leikkaa filee pitkittäin kahteen osaan, vatsa- ja selkälihaan. Leikkaa selkäliha vaakasuunnassa kahteen ohuempaan palaan. Ripottele paloille puolet suolasta.
Leikkaa lohifilee yhdeksäksi ohueksi viipaleeksi. Nosta lohiviipaleet kuhapalojen päälle ja ripottele pinnalle loppu suola, valkopippuri sekä tilli. Kääri rullalle ja kiinnitä cocktailtikulla. Nosta rullat voideltuun uunivuokaan vieri viereen. Lisää vuokaan viini ja kerma. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia, kunnes kala on kypsää. Jos liemi ei peitä kaloja, niin valele niitä muutama kerta liemellä kypsennyksen aikana.
Kalojen kypsyessä valmista kastike. Mittaa kattilaan vesi, kerma ja murusteltu liemikuutio tai fondi. Kuumenna kiehuvaksi sekoitellen. Ripottele kiehuvaan nesteeseen suuruste. Sekoita.
Mausta kastike piparjuurella, tillillä, valkopippurilla ja ripauksella sokeria. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa piparjuurta ja suolaa.
Tarjoa kalaruusukkeet ja lämmin piparjuurikastike heti, tai pidä tarvittaessa lämpimänä.
Vinkki: Piparjuuri on voimakas maustaja, ja lopullinen maku riippuu siitä, käytätkö tahnaa vai tuoretta raastetta. Tarkista kastikkeen maku ennen tarjoamista ja lisää piparjuurta tarvittaessa.
Duchesseperunat valmistuvat aikaa ja vaivaa säästäen kaupan pakasteperunamuusiaineksesta. Kuva: Sanne KatainenOikaisijan duchesseperunat
4 annosta
- Ainekset
- 1 pkt (350–400 g) perunamuusiaineksia (pakaste)
- 25 g voita tai margariinia
- 2 keltuaista
- ½ tl valkopippuria
- ¼ tl muskottipähkinää
- (suolaa)
Valmistusohje
Valmista perunamuusi pakkauksen ohjeen mukaan. Anna jäähtyä.
Sekoita muusiin sulatettu rasva ja muut aineet. Lisää suolaa vain, mikäli massa on suolatonta.
Siirrä massa tähtityllalla varustettuun pursotinpussiin. Pursota leivinpaperin päälle pellille pieniä ruusukkeita. Siirrä pelti 225-asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi, tai kunnes perunaruusukkeet ovat saaneet kauniin värin.
Tarjoa heti kalaruusukkeiden ja piparjuurikastikkeen kanssa.
Vinkki: Pakasteperunamuusiaineksesta duchesseperunat syntyvät käden käänteessä, mutta voit halutessasi valmistaa perunamuusin myös itse.
Paahdetut omenat ja tuorejuustovaahto
4 annosta
- Ainekset
- 4 (noin 500 g) kotimaista hapahkoa omenaa
- 2 rkl fariinisokeria
- ½ dl omenamehua
- Tuorejuustovaahto
- ½ rs (à 250 g) mascarponejuustoa
- 1 dl vispikermaa
- 1 rkl sokeria
- ½ tl kardemummaa
- 1 rkl limenmehua
- 1–2 tl limenkuoriraastetta
Valmistusohje
Leikkaa omenat lohkoiksi ja poista kara sekä siemenkodat. Kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria. Nosta omenalohkot, fariinisokeri ja vesi kattilaan. Hauduta miedolla lämmöllä, kunnes omenat ovat kypsiä, mutta pysyvät vielä koossa.
Kumoa mascarponejuusto ja vispikerma kulhoon. Lisää sokeri, kardemumma, limenmehu ja -kuoriraaste. Vatkaa pehmeäksi vaahdoksi.
Tarjoa lämpimät omenalohkot mascarponevaahdon kanssa.
Vinkki: Omenoiden sijaan voit käyttää myös päärynöitä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





