Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Yli 300 kokkia ja ruoka-ammattilaista vaatii Ruokavirastolta lupaa kaikkien ruhonosien käytölle – "Joku raja mielivallalle!"

    Viranomaisten tulkinta siitä, mitä ruhonosia saa käyttää ja mitä ei, on kokkien mukaan mielivaltaista ja ohjaa tilaamaan raaka-aineet ulkomailta.
    Ravintolat haluaisivat käyttää nykyistä monipuolisemmin kotimaisia eläinten ruhonosia, kuten ankan tai possun verta, ankan maksaa, karitsan kieltä, kateenkorvaa, sorkkia ja vatsalaukkuja.
    Ravintolat haluaisivat käyttää nykyistä monipuolisemmin kotimaisia eläinten ruhonosia, kuten ankan tai possun verta, ankan maksaa, karitsan kieltä, kateenkorvaa, sorkkia ja vatsalaukkuja. Kuva: Markku Vuorikari

    Kokit vetoavat Ruokavirastoon, että he saisivat kotimaisia ruhonosia monipuolisesti käyttöönsä.

    "Joku raja on sentään viranomaismielivallalla", kritisoi vetoomuksen allekirjoittanut päätoimittaja Eeropekka Rislakki ravintola-alan Viisi Tähteä -verkkomediasta.

    "Kokit ostaisivat ja käyttäisivät ja tuottajat myisivät nykyistä monipuolisemmin eläinperäisiä ruhonosia, mutta Suomen omat viranomaismääräykset estävät ammattikeittiöissä monien maukkaiden ja perinteisten osien käytön", julkilausumassa sanotaan. Kieltojen perusteita pidetään kyseenalaisina ja tulkintoja lakia venyttävinä.

    Kokit päätyvät ostamaan kotimaisessa tuotannossa kielletyt ruhonosat muista EU-maista, mistä niitä voi tilata vapaasti jopa verkkokaupasta. Tällaisia raaka-aineita ovat esimerkiksi ankan tai possun veri, ankan maksa, karitsan kieli, kateenkorva, sorkat ja vatsalaukut.

    "Se herättää kysymyksen, kuulummeko edes samaan EU:hun muiden jäsenmaiden kanssa. Suomen ruokakulttuurin, maaseudun elinkeinojen, ravintoloiden sekä kuluttajien näkökulmasta asetelmassa ei järjen hiventä, vaan se edustaa pikemminkin kiusaamisen ja voiman näytön henkeä", julkilausuma arvostelee.

    Ravintoloitsijoiden ja tuottajien allekirjoittamassa julkilausumassa todetaan, että viranomaispäätökset vaikuttavat elinkeinojen lisäksi ruokakulttuuriin.

    "Tilanne osoittaa viranomaisilta vakavaa ymmärryksen puutetta sekä suomalaista ruokakulttuuria että kiertotalouden potentiaalia kohtaan."

    Julkilausuma korostaa, että eläinperäisten tuotteiden nykyistä monipuolisempi käyttö nenänpäästä hännänpäähän on tärkeää myös ympäristösyistä.

    Vetoomuksen on allekirjoittanut jo yli kolmesataa ravintola-alan ammattilaista sekä tuottajaa. Rislakki haastaa allekirjoittajiksi lisää myös tuottajia. "Vaikka kuinka pelottaisi."