Jyväleipä
Sipaise jyväleipäviipaleelle voita ja nauti leivän pähkinäisestä mausta.Jyväleipä
2 kpl
Juuritaikina
- 5 dl vettä
- 1 tl hiivaa
- 1 dl spelttijyviä
- 1 dl spelttihiutaleita
- 1 dl puolikarkeita spelttijauhoja
- 4 dl vehnäjauhoja
Seuraavana päivänä
- 1/2 rkl suolaa
- 1 dl siirappia
- 4 dl vehnäjauhoja
- 4 dl puolikarkeita spelttijauhoja
Valmistusohje
Huuhtele jyvät ja valuta. Kaada haalea vesi isoon kulhoon, murustele hiiva joukkoon, lisää huuhdotut jyvät, sekä hiutaleet ja vehnä- ja spelttijauhot. Anna tekeytyä vuorokauden verran huoneenlämmössä.
Kun jyvät ovat pehmenneet, lisää seuraavana päivänä suola, siirappi ja alusta loput jauhot taikinaan. Anna kohota.
Vaivaa kohonneesta taikinasta kaksi pyöreää leipää. Leikkaa leipien pintaan syvät viillot niin, että muodostuu neliöt leivän pintaan. Kohota. Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia.
Kopauta pohjaa — leipä on kypsä, kun se kumisee.
Vinkki
Keitä jyvät kypsiksi, jos käytät niitä leipätaikinaan ilman, että ne ehtivät pehmentyä juuritaikinassa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


