Ota siementen raskasmetallit huomioon – nikkeliallergisen syytä keskustella ammattilaisen kanssa
Öljykasvien, kuten pellavan ja auringonkukan, siemeniä kannattaa syödä vaihtelevasti ja kohtuudella.Erilaisista siemenistä on tullut viime aikoina trendiruokaa: ne kiinnostavat niin gluteenitonta, vegaanista kuin erilaisia superruokia suosivia kuluttajia. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tutkimuksen mukaan öljykasvien siemenet ovat hyviä tyydyttymättömän rasvan ja kuidun lähteitä.
Evira muistuttaa, että siemeniä on hyvä syödä turvallisen käytön ohjeiden mukaisesti, koska niissä on paljon energiaa. Siemeniin voi kertyä myös raskasmetalleja, erityisesti nikkeliä ja kadmiumia.
Sen sijaan lyijyä ja elohopeaa siemenistä löytyi vain vähäisiä määriä. Öljykasvien siementen käyttö osana monipuolista ruokavaliota täydentää tärkeiden ja terveyden edistämisen kannalta keskeisten ravintoaineiden saantia. Siemenissä on runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja ja ravintokuitua.
Eviran antamien turvallisen käytön ohjeiden mukaan aikuisten tulisi käyttää öljykasvien siemeniä enintään kaksi ruokalusikallista päivässä, siemenlajeja vaihdellen. Raskaana olevien ja imettävien ei tulisi käyttää öljykasvien siemeniä, mutta pienet määrät siemeniä esimerkiksi leivissä eivät ole haitaksi.
Imeväisikäisten ruuissa öljykasvien siemeniä ei tule käyttää. Kuusivuotiaaksi asti suositeltu käyttömäärä on enintään yksi ruokalusikallinen päivässä siemenlajeja vaihdellen.
Nikkeliallergikkojen on syytä keskustella öljykasvien siementen käytöstä terveydenhuollon ammattilaisten, esimerkiksi ravitsemusterapeutin kanssa.
Eri raskasmetallit näyttävät kertyvän erilaisiin öljykasvien siemeniin eri tavoin. Eviran toteuttaman kartoitushankkeen perusteella alumiinia esiintyi erityisesti kokonaisissa seesaminsiemenissä, pinjansiemenissä ja chiansiemenissä.
Nikkeliä taas kertyi auringonkukansiemeniin, kokonaisiin hampunsiemeniin sekä pinjansiemeniin.
Suurimmat keskimääräiset kadmiumpitoisuudet havaittiin auringonkukansiemenissä, pellavansiemenissä sekä unikonsiemenissä. Unikonsiemenissä oli suurin arseenipitoisuus ja pienin kokonaisessa hampunsiemenessä.
Luomutuotetuissa siemenissä oli pienemmät nikkeli- ja kadmiumpitoisuudet kuin tavanomaisesti tuotetuissa, mutta siemenlajien väliset erot olivat kuitenkin merkitsevämpiä kuin tuotantotavan.
Kansallisten ravitsemussuositusten mukaan pähkinöitä, manteleita ja siemeniä voi nauttia lajeja vaihdellen noin 30 grammaa päivässä eli noin kourallinen. Leikki-ikäiselle sopiva annos on noin puolet aikuisen annoksesta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

