Lipeäkala ja valkokastike
Lipeäkala ja valkokastike ovat joulupöydän perinneherkku.
Lipeäkala on mielipiteitä jakava herkku. Miedommalla tuoksulla pääset, kun valmistat kalan uunissa. Kuva: Kari SalonenLipeäkala ja valkokastike
4 annosta
Ainekset
- noin 1 ½ kg lipeäkalaa
- 2 tl suolaa
- maustepippuria
Valkokastike
- 2 rkl voita
- 3 rkl vehnäjauhoja
- 4—5 dl maitoa
- ½ tl suolaa
- ripaus valkopippuria
- 2 rkl sitruunamehua
Lisäksi
- rouhittua maustepippuria
- pakasteherneitä
Valmistusohje
Huuhdo lipeäkala kylmällä vedellä ja valuta. Aseta kala nahkapuoli alaspäin voideltuun uunivuokaan.
Kypsennä lipeäkalaa ilman peittämistä 175-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia, riippuen kalapalojen paksuudesta. Sisälämpötilan tulee olla 70 astetta.
Kaada vuokaan valunut neste pois. Mausta uunista otettu kala suolalla.
Siirrä kala tarjoiluvadille. Ripottele kalan pinnalle mausteeksi vastarouhittua maustepippuria.
Sulata kastikkeen voi kattilassa. Lisää jauhot ja kiehauta, mutta älä ruskista. Lisää maito vähitellen ja sekoita tasaiseksi. Anna kastikkeen kypsyä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Mausta suolalla, valkopippurilla ja sitruunamehulla.
Tarjoa kypsä lipeäkala sakeahkon valkokastikkeen kanssa. Tarjoa lisäkkeenä keitettyjä perunoita, kiehautettuja pakasteherneitä sekä halutessasi rapeaksi paistettua pekonia. Nosta pöytään myös rouhittua maustepippuria ja suolaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

