Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Huikea kysyntä yllätti Grüne Wochen suomalaisyrittäjät – Tavaraa on jo tilattu lisää

    Mustan Virran Panimon oluet loppuivat jo kolmantena messupäivänä. Vain hanasta riitti enää lirutettavaa ennen kuin lisää saadaan Suomesta.
    Pantse Paunonen (vas.) ja Atte Valkiainen myivät puolukkamehua Sebastian Fischerille ja Alicia Griebschille, joka piti erityisesti siitä, että mehu ei ollut makeaa, vaan siinä maistui marja.
    Pantse Paunonen (vas.) ja Atte Valkiainen myivät puolukkamehua Sebastian Fischerille ja Alicia Griebschille, joka piti erityisesti siitä, että mehu ei ollut makeaa, vaan siinä maistui marja. Kuva: Riitta Mustonen
    Sabine Klier (vas.) maistoi Malmgårdin lakritsaa, jota Kristina ja Henrik Creutz tarjosivat.
    Sabine Klier (vas.) maistoi Malmgårdin lakritsaa, jota Kristina ja Henrik Creutz tarjosivat. Kuva: Riitta Mustonen

    Suomen halli Berliinin Grüne Wochella kuhisee kävijöitä. Osa suomalaisista näytteilleasettajista ei osannut ennakoida, miten suurta kysyntä on etenkin nyt, kun Suomi on kumppanimaa.

    "Kaikki pyrkivät käymään Suomen hallissa, kun se on kumppanimaa. Kun messujen kävijämäärä on keskimäärin 40 000 henkeä päivässä ja vielä kymmenen päivän ajan, niin yksilläkään kotimaisilla messuilla ei käy niin paljon väkeä", sanoo MTK:n vilja-asiamies Max Schulman.

    Liian vähin eväin matkaan olivat lähteneet savonlinnalaispanimon lisäksi ainakin Hätälä kaloineen, Malmgårdin panimo kauroineen ja Kotajat ruusuhilloineen.

    Niinpä suomalaiset järjestävät nyt lisätoimituksia Suomesta, ettei ensi viikonloppuna tarvitsisi myydä ei-oota.

    Malmgårdin kartanon Henrik ja Kristina Creutz iloitsevat siitä, että saksalaisten kiinnostus kauraan on kasvanut. "Sitä menee nyt ihan eri tavalla kuin pari vuotta sitten. Ja sokerista ollaan tosi tietoisia, sokerittomuus myy, toisin kuin Ranskassa, missä pitää olla tosi makeaa", Kristina Creutz sanoo.

    Malmgårdin messu-uutuus on paahdettu kaura, jota voi jauhaa maustemyllystä esimerkiksi jugurtin päälle, ja emmerlakritsa.

    Saksalainen Sabine Klier maistaa emmerlakritsaa. "Hyvää!" Klier on ihastunut suomalaiseen ruokaan ja koko pohjoiseen maahan. Hän aikoo ensi kesänä tulla perheensä ja ystäviensä kanssa automatkalle ympäri Suomen ja vierailla myös tuottajien luona.

    Osa näytteilleasettajista on osannut arvioida menekin kohdilleen. Aten Marjan Atte Valkiainen arvioi, että 1 500 pulloa mehua riittää. Puolen litran pullollisen tiivistä mehua saa vitosella ja kahden desin juotavaa eurolla.

    "Euron kauppaa on tehty jo paljon. Ongelmaksi tulee pikemmin se, että kolikoita on jo liikaa", Valkiainen naurahtaa ja nostaa painavaa rahalaatikkoa.

    Taina Laitinen Vavesaaren tilalta uskoo, että tuotteet riittävät messujen loppuun asti. Lakkahilloa on ainakin alkupäivinä mennyt eniten. "Se on täällä eksoottista."

    Anni Korhonen Puukarin pysäkiltä on myös luottavainen karjalanpiirakoiden riittämiseen. "Jos jotain jää, niin se saadaan laitettua Suomen suurlähetystöön. Ottavat piirakoita mielellään."