Superterveelliset kukkivat kaalit kypsennetään usein yli
Parsakaalien ja kukkakaalien ryhmä on valittu vuoden vihannekseksi.Kukkivien kaalien eli kukka- ja parsakaalien ryhmä on Vuoden vihannes 2016. Kukkiviksi kaaleiksi kutsutaan kukka- ja parsakaaleja, koska niistä syödään varhaisasteella olevat kukinnot. Toki samalla myös näiden kaalien varsiosat ja suojalehdet käytetään hyväksi.
Kypsennyksessä kannattaa olla tarkkana: kukkakaali maistuu raakana myös salaatin seassa, eikä parsakaaliakaan kannata ylikypsentää mössöksi. Sen mausta voi silloin saada aivan väärän kuvan. Parsakaali maistuu herkulliselta, kun sen kypsentää höyrykattilassa vain napakankypsäksi. Sen voi myös pikapaistaa öljyssä, friteerata tai paahtaa joko grillissä tai uunissa. Erityisesti talven pakkasissa lämmittää parsakaalikeitto.
Parsakaalia arvostetaan ennen kaikkea terveyttä edistävien vaikutustensa ansiosta. Sen ravintoarvo onkin kiistatta hyvä ja monipuolinen. Yksittäisissä tutkimuksissa on jopa saatu viitteitä parsakaalin syöpää ja sydänsairauksien syntymistä ehkäisevistä aineista.
Kukkakaalia on ollut tapana keittää, lisätä kesäkeittoon, kuorruttaa uunissa ja dipata raakana kermaviilikastikkeeseen. Viime vuonna ruokamaailman edelläkävijät keksivät kukkakaalin aivan uusin kujein: kukkakaalia paahdetiin uunissa ja grillattiin, sitä murustettiin lisäkkeeksi ja gluteenittomiin taikinoihin ja paistettiin viipaleina pihveiksi. Oivallukset kukkakaalin uusista käyttötavoista varmasti edelleen lisääntyvät ja tulevat entistä useamman käyttöön tänä vuonna.
Kukkakaali maistuu herkulliselta myös piirakassa poron seurana. Katso ohje täältä!
Vihreää, oranssia ja lilaa kukkakaalia sekä violettia parsakaalia viljellään jonkin verran. Niiden saatavuus on parhaimmillaan syksyllä. Romanescu-tyypin kukkakaalin tunnistaa vihreästä kukinnosta, joka koostuu kartiomaisista nuppuryhmistä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

