Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Rasvaton luomumaito toi Helsingin päiväkodeille voiton luomukisassa

    Makaronilaatikossa luomuun siirtyminen merkitsi valkoista tuontipastaa, joten luomupäätös pyörrettiin kotimaisen täysjyvän voitoksi.
    Helsingin päiväkodeissa voitiin siirtyä luomurasvattomaan maitoon vasta, kun siihen oli alettu lisätä D-vitamiinia.
    Helsingin päiväkodeissa voitiin siirtyä luomurasvattomaan maitoon vasta, kun siihen oli alettu lisätä D-vitamiinia. Kuva: Juho Leskinen

    Helsingin päiväkodit palkitaan tänään Luomu SM 2019 -kilpailussa suurena julkisena toimijana luomun käytön lisäämisestä. Voiton ratkaisi siirtyminen rasvattomaan luomumaitoon – sitä voitiin alkaa käyttää, kun luomumaitoa alkoi saada D-vitaminoituna.

    Luomun käyttö lisääntyi edellisvuodesta noin kymmenen prosenttia ja on nyt 17,9 prosenttia päiväkotien elintarvikehankinnoista.

    Luomuun siirtyminen ei ole ollut ihan mutkatonta. Kun esimerkiksi pastaa haluttiin luomuna, sitä ei saanutkaan kotimaisena, vaan makaronilaatikko tehtiin ulkomaisesta valkoisesta pastasta.

    "Emme halunneet valkoista pastaa, joten siirryimme kotimaiseen tummaan, kokojyväpastaan. Vanhemmat ihmettelivät ensin, ettei makaronilaatikko olekaan enää luomua, mutta ilahtuivat, kun kuulivat, että nyt se on kotimaista", kertoo kehityspäällikkö Eeva Saarinen.

    Saarisen mukaan seuraava tavoite on päästä hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä. Se tarkoittaa suomalaisen kalan ja kasvisten käytön lisäämistä. "Pyrimme myös vaihtamaan soijapohjaisia kasvisruokia suomalaiseen härkikseen, härkäpapuun ja hernerouheeseen."

    Laurea amk:n BarLaurea voitti keskisuuren julkisen toimijan sarjan 36 prosentin luomuosuudella.

    Pienen julkisen toimijan sarjan voitti ensimmäistä kertaa seurakunnan leirikeskus. Susiniemen leirikeskus Mikkelissä nappasi kärkisijan 22 prosentin luomuosuudella. Emäntä Tarja Lappalaisen mukaan kirkon ympäristödiplomi kannustaa luomuun.

    Pienenä yksityisenä toimijana Härmän Rati -ravintola Järvenpäässä ylsi huimaan 99 prosenttiin luomua. ”Kalan ku sais luomuna, solis täys sata!” ilmoittaa ravintoloitsija Juha Ollila.

    Keskisuuri yksityinen toimija -sarjan voitti oppilasravintola Timjami Tampereen steinerkoulussa 87 prosentin luomuosuudella. UniCafe YLVA oli 10,9 prosentin osuudella paras suuri yksityinen toimija.

    Eniten luomun käyttöä lisännyt yksityinen toimija oli Eckerö Line. Sen M/S Finlandialla lisättiin luomukiloja 70 prosenttia vuonna 2018. Luomuruuan osuus arvossa mitattuna on noin kolme prosenttia.

    "Iso yksittäinen nousija on luomusuodatinkahvi. Aamupuuro keitetään luomukaurahiutaleista ja lisäksi on luomuruisleipää, -mustikkaa, -kuivahernettä. Paljon mennään sen pohjalta, mitä tukuista löytyy, sillä laivalla on isot volyymit", kertoo Johanna Hertsi.

    Eniten luomun käyttöä lisännyt julkinen toimija oli Ahlman ammatti- ja aikuisopisto Tampereella. Luomua on sen ruokatarjonnasta reilu kolmannes.

    Voittajat julkaistiin Luomu Elintarvikepäivässä Helsingissä keskiviikkona.