
Unohda kaupan konvehtirasiat ‒ näillä ohjeilla teet ihanat suklaaherkut jouluksi
Jouluherkkuihin tulee makua ja näköä erilaisilla suklailla. Joululeivonnaiset ja -karkit ovat mieluinen joulumuistaminen, joista ilahtuvat kaikki.
Näyttävät kuuset syntyvät browniepohjasta ja valkosuklaajuustokakkumassasta. Näillä keräät takuuvarmasti kehuja. Kuva: Sanne KatainenKauppojen hyllyt notkuvat erilaisia suklaita, joissa riittää valinnanvaraa. Perinteisten talous-, maito- ja valkosuklaan lisäksi löytyy maustettuja suklaita, eri kaakaopitoisuuksia sisältäviä tummia suklaita sekä väriltään punaista rubysuklaa. Kaikki näitä voi käyttää leivontaan ja karamellien valmistamiseen.
Helpoissa mutta jouluisissa kuusileivoksissa on brownie-pohjan päällä valkosuklainen juustokakkukerros. Kuuset syntyvät vaivattomasti, kun pyöreään vuokaan tehty kakku leikataan sektoreiksi. Loppusilaus tehdään sulalla suklaalla ja jouluisilla koristerakeilla.
Klassiset madeleinet ovat suloisia simpukanmuotoisia pikkuleivonnaisia, joiden valmistamiseen tarvitaan madeleinevuoka. Taikinasta voi tehdä pikkuleipiä ilman vuokaakin, kunhan jätät pellille leviämisvaraa.
Suklaakoristelulla madeleineista tulee salonkikelpoisia vaativampiinkin joulupöytiin. Koristeluun voit valita mikä väristä suklaata tahansa tai tehdä koristeet yksinkertaisesti yhdellä värillä. Ohjeen lopusta löydät vinkin suklaisten madeleinejen valmistamiseen.
Pieni, mutta tuhti suklainen konjakkikonvehti on joulunamu aikuiseen makuun. Se maistuu mainiolta jouluaterian päätteeksi tai kahvipöydässä. Käytä namuihin pieniä konvehtivuokia ja säilytä valmiit konvehdit jääkaapissa, niin ne pysyvät kovina tarjoiluhetkeen asti.
Rouskuva, suklaapäällysteinen mantelikrokantti tunnetaan myös Daim-suklaana. Onnistumisen takaa krokanttimassan keittäminen siihen asti, että kuulatestissä pisara kovettuu nopeasti. Jos pisara jää tahmeaksi, myös karkeista tulee tarttuvan tahmeita.
Voit päällystää krokantit millä suklaalla tahansa, mutta autenttisimman maun saat käyttämällä Maraboun maitosuklaata.
Brownie-valkosuklaajuustokakkukuuset
8–10 annosta
- Ainekset
- Pohja
- 75 g voita
- 100 g tummaa suklaata
- 1 ¼ dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 kananmuna
- 1 ¼ dl vehnäjauhoja
- Juustokakkutäyte
- 100 g valkosuklaata
- 1 dl kuohukermaa
- 100 g maustamatonta tuorejuustoa
- ¼ dl sokeria
- Lisäksi
- koristerakeita
Valmistusohje
Sulata voi kattilassa. Säästä puolet suklaasta koristeluun ja lisää loput kuumaan voisulaan. Sekoittele, kunnes suklaa on sulanut.
Sekoita voi-suklaasulaan kaikki loput aineet. Pingota leivinpaperi ø 20 cm:n irtopohjavuokaan. Kumoa taikina vuokaan ja tasoita pinta.
Paista browniepohjaa 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes taikinaa ei enää tartu tikkuun. Anna jäähtyä.
Juustokakkukerrosta varten paloittele valkosuklaa mikronkestävään vuokaan ja sulata mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Vatkaa kerma ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja sulatettu valkosuklaa. Levitä täyte suklaapohjan päälle. Peitä vuoka kelmulla ja nosta jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi tai kunnes täyte on hyytynyt.
Poista vuoka, ja leikkaa kakku kolmion muotoisiksi kuusiksi. Sulata loppu tumma suklaa mikrossa miedolla teholla välillä sekoitellen. Koristele kuuset suklaasulalla ja koristerakeilla.
Vinkki: Voit halutessasi työntää kuusille jäätelötikut jaloiksi. Tikkuja voi ostaa askartelukaupoista.
Klassiset madeleine-leivokset pukeutuvat jouluasuun simppelisti suklaalla ja koristerakeilla. Kuva: Sanne KatainenJoulumadeleinet
noin 25 kpl
- Ainekset
- 2 munaa
- 1 dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 ½ dl vehnäjauhoja
- ¾ tl leivinjauhetta
- 75 g voita
- 1 rkl sitruunankuoriraastetta
- Vuoan voiteluun
- voita
- Koristeluun
- tummaa suklaata
- valkosuklaata
- rubysuklaata
- koristerakeita
Valmistusohje
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja siivilöi munavaahtoon. Kääntele sekaisin.
Sulata voi ja lisää siihen sitruunankuoriraaste. Kääntele jäähtynyt voisula taikinaan.
Voitele madeleinevuoan kolot voilla. Lusikoi tai pursota noin ruokalusikallinen taikinaa koloihin. Jätä kolot hiukan vajaiksi.
Paista madeleineja 200-asteisessa uunissa noin 6 minuuttia. Irrota leivokset vuoasta hiukan jäähtyneinä. Pese, kuivaa, voitele ja täytä vuoka seuraavalla madeleine-erällä. Paista kuten edelliset.
Koristelua varten sulata valitsemasi suklaat mikrossa miedolla teholla välillä sekoitellen. Lusikoi pursotinpussiin pari ruokalusikallista suklaasulaa. Kasta madeleinejen päät suklaassa ja pursota päälle raitoja. Viimeistele haluamillasi koristerakeilla. Anna suklaakoristeiden kuivaa ja kovettua.
Vinkki: Tummia suklaamadeleineja saa korvaamalla puoli desiä vehnäjauhoja kaakaojauheella ja jättämällä taikinasta sitruunankuoriraasteen pois. Valmista muuten ohjeen mukaan.
Herkullisilta kahvin kanssa maistuvat, konjakkia sisältävät pikkukonvehdit ovat aikuisten herkku. Kuva: Sanne KatainenKonjakkikonvehdit
noin 35 kpl
- Ainekset
- 250 g tummaa suklaata
- 1 dl kuohukermaa
- 1 rkl voita
- 1 rkl konjakkia
- Koristeluun
- jouluisia koristerakeita
- Lisäksi
- konvehtivuokia
Valmistusohje
Paloittele suklaa pinnoitettuun kattilaan. Lisää kerma ja voi. Kuumenna sekoitellen, kunnes suklaa on liuennut kermaan. Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon konjakki.
Pursota tai lusikoi massa konvehtivuokiin ja ripottele halutessasi päälle koristerakeita. Anna jäähtyä ja kovettua. Säilytä jääkaapissa.
Vinkki: Konvehdit pehmenevät huoneenlämmössä, joten ota ne esille vasta ennen tarjoamista. Ne säilyvät jääkaapissa noin viikon.
Suklaakrokantti, eli tuttavallisemmin daim-suklaa, on rouskuva, suklaalla viimeistelty karkkiherkku. Kovat karkit sopivat myös joulumuistamisiksi. Kuva: Sanne KatainenSuklaakrokantti
- Ainekset
- 100 g voita
- 3 dl sokeria
- ½ dl vaaleaa siirappia
- ½ tl suolaa
- 1 ps (80 g) mantelirouhetta
- Kuorrutukseen
- 400 g maitosuklaata
Valmistusohje
Mittaa massan aineet mantelirouhetta luukuun ottamatta kattilaan. Kiehauta ja keitä koko ajan sekoitellen noin 10 minuuttia.
Tee kuulatesti, eli tiputa pisara massaa kylmään veteen. Jos pisara kovettuu heti, tulee karkeista lohkeavan kovia. Jos pisara jää pehmeäksi, tulee karkeistakin tahmean pehmeitä. Jos haluat karkeista kovia, niin jatka keittämistä, kunnes saat kuulatestissä aikaiseksi kovan pisaran.
Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon mantelirouhe. Levitä massa leivinpaperin päälle pellille. Anna kovettua huoneenlämmössä, kunnes levy on jäähtynyt ja kovettunut, eli noin pari tuntia. Leikkaa jäähtynyt levy paloiksi.
Koristelua varten sulata suklaa mikrossa pienellä teholla ahkerasti sekoitellen. Kasta karkkipaloja suklaasulassa ja pyyhi alapinnat kulhon reunaan niin, että alapintojen liika suklaa valuu takaisin kulhoon. Nosta palat leivinpaperille ja anna kuivua, kunnes suklaat ovat kovettuneet.
Suklaakrokantit säilyvät suljetussa astiassa jääkaapissa noin viikon.
Vinkki: Jos suklaa jäähtyy liikaa, voit lämmittää sen uudestaan mikrossa miedolla teholla välillä sekoitellen.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



