Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • "Suomalainen kinkku on parasta herkkua” – maahanmuuttajaperhe hankkii jouluksi jo toisen kinkun

    Cohenin perheen joulussa maistuvat Ecuador, Amerikka ja suomalainen kinkku.
    Paola Cohen de Guerrero keittää munatotia ison kattilallisen. Sitä voi tarjota kuumana tai kylmänä.
    Paola Cohen de Guerrero keittää munatotia ison kattilallisen. Sitä voi tarjota kuumana tai kylmänä. Kuva: Carolina Husu
    Hollola

    Siinä missä suomalaiset alkavat joulun alla siemailla glögiä lämpimikseen, Cohenit keittelevät ecuadorilaistyyppistä munatotia, rompopea. ”Olin aiemmin vain lukenut glögistä ja luulin, että se on brittiläinen tapa. En tiennyt mitään edes glühweinista”, David Cohen tunnustaa.

    Munatotiaika alkaa jo marraskuun lopulla. Silloin Yhdysvalloissa vietetään kiitospäivää, joka on monille jouluakin suurempi juhla. Koolla on laajennettu perhe eli tädit, sedät ja serkut ison ruokapöydän ympärillä syömässä kiitospäivän päivällistä, johon kuuluu olennaisesti täytetty kalkkuna.

    Ja joskus aika erikoinen kalkkuna, turducken. Siinä täytetään kana, joka pannaan ankan sisään, joka pannaan kalkkunan sisään. Kaikki linnut on leikattu luuttomiksi, ja niihin valmistetaan täyte. Koko komeutta kypsennetään uunissa kaksitoista tuntia.

    ”Kalkkunat ovat siellä isompia kuin täällä, noin 15-kiloisia. Eivät ne mahtuisi edes täkäläisiin uuneihin”, David nauraa.

    ”Se maistuu tosi hyvältä, sillä ankan rasva mehevöittää paistin. Tätä voisi kokeilla myös hanhen kanssa, jos ei saa kalkkunaa.”

    Cohenin perhe juhlii kiitospäivää keskenään, sillä sukulaiset asuvat Yhdysvalloissa ja Ecuadorissa. Paolan äiti tosin on viettänyt pitkiä aikoja Suomessa, mutta Davidin lapsuudenperheestä vain yksi sisko kolmesta on käynyt täällä, veli ei koskaan.

    ”Ongelma on, että amerikkalaiset eivät tiedä Suomesta mitään. Kun he miettivät matkaa Eurooppaan, heille tulevat mieleen sellaiset tunnetut kohteet kuin Pariisi, Rooma tai jopa Irlanti. Koska ihmisillä on USA:ssa lomaa ehkä vain pari viikkoa vuodessa eikä sitäkään yhteen menoon, niin matkakohteen valintaan vaikuttavat myös kustannukset ja suorat lennot”, David selittää.

    David Cohen on perheen kokki. Häneltä sujuu niin omenapiiraan leipominen kuin kinkun paistokin.
    David Cohen on perheen kokki. Häneltä sujuu niin omenapiiraan leipominen kuin kinkun paistokin. Kuva: Carolina Husu

    Jouluakin Cohenit viettävät Suomessa oman perheen kesken. Jouluaterialla on aineksia Davidin ja Paolan perheestä ja tietenkin suomalainen kinkku, joka perheen mielestä on parasta herkkua.

    Ennen kuin joulupöytään istutaan, nautitaan kuumaa munatotia. Sen kanssa on tarjolla pientä suolaista eli broilerinmaksa- ja sillitahnoja keksien päälle levitettäviksi.

    Tahnat ovat perinne Davidin kotoa ja reseptit toi aikoinaan Puolasta hänen isoisoäitinsä lähdettyään siirtolaiseksi Amerikkaan yli sata vuotta sitten.

    Broilerinmaksat David on hakenut Hakaniemen hallista Helsingistä. Hän yllättyy kuullessaan, että niitä löytyy myös kauppojen pakastealtaista 300 gramman rasioissa.

    Sillitahnaan David käyttää sipulisilliä. Aluksi oli ongelma löytää sopiva silli, sillä Amerikassa oli vain kahta laatua silliä, mutta Suomessa pitkä rivi erilaisia.

    Tahnojen valmistusta varten David kaivaa kaapista esiin käsikäyttöisen lihamyllyn, jolla saa hänen mielestään parhaan rakenteen tahnaan.

    Jouluaterian alkupalana on yleensä myös kylmäsavustettua lohta ja mätiä sipulin ja smetanan kera.

    Pääruuaksi joulupöydässä on kinkku, ehdottomasti harmaasuolattu. "Rakastamme sitä ja koska sitä saa vain jouluna, niin ostamme ensimmäisen kinkun heti, kun niitä tulee kauppoihin. Jouluna ostamme toisen”, David kertoo.

    Suomalaisiin juureslaatikoihin ja rosolliin Cohenit eivät ole tykästyneet, vaan tarjoavat kinkun kanssa perunasosetta, vihreitä papuja, karamellisoituja porkkanoita ja kypsää kurpitsaa.

    Joulun jälkiruuat vaihtelevat, mutta aina pitää olla siirappipipareita ja italialaistyyppinen joululeipä, panettone, jonka voi ostaa valmiina ja joka muistuttaa ecuadorilaista joululeipää. Lisäksi Paola leipoo juusto- tai porkkanakakun tai David tekee amerikkalaistyylisen omenapiiraan.

    ”Sellaisen kuin näet Aku Ankassa”, David vinkkaa.

    Jouluruokien kanssa Cohenit nauttivat omaa kuivaa Silky-viiniään, joka on tehty metsämustikoista. Jälkiruuan, kuten piparkakkujen ja sinihomejuuston, kanssa maistuu ihanasti mieto Kaamos-viini, jonka Cohenit kehittelivät glögin vastineeksi.
    Jouluruokien kanssa Cohenit nauttivat omaa kuivaa Silky-viiniään, joka on tehty metsämustikoista. Jälkiruuan, kuten piparkakkujen ja sinihomejuuston, kanssa maistuu ihanasti mieto Kaamos-viini, jonka Cohenit kehittelivät glögin vastineeksi. Kuva: Carolina Husu

    Ecudorilainen munatoti on nimeltään rompope.
    Ecudorilainen munatoti on nimeltään rompope. Kuva: Carolina Husu

    Munatoti eli rompope

    10 annosta

    • Ainekset
    • 2 litraa maitoa
    • 2,5 dl sokeria
    • 1 tl vaniljasokeria
    • 1 appelsiininkuori
    • 8–12 munankeltuaista (sen mukaan, miten paksua munatotia haluat)
    • 2,5 dl kondensoitua maitoa
    • 5 dl kermaa (tai puolet tästä maitoa)
    • 2,5 dl maitoa
    • 2,5 dl vahvaa alkoholia/1 l munatotia mietoon ja 5 dl vahvaan versioon (vodkaa, rommia, brandya tms.)
    • Koristeeksi
    • kanelia, appelsiiniviipale

    Valmistusohje

    Sekoita kattilassa maito, sokeri, vanilja ja appelsiininkuori, anna kiehahtaa ja keitä hiljaa poreillen noin puoli tuntia. Sekoita välillä, ettei kiehu yli.

    Lisää kattilaan munankeltuaiset ja kondensoitu maito. Sekoita hyvin, mutta ei vaahdoksi. Lisää kerma tai kerma-maitoseos. Sekoita.

    Lisää kupillinen maitoa munankeltuais-maitoseokseen ja sekoita hyvin. Keitä keskilämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes keitos alkaa paksuuntua, muttei kiehu.

    Anna jäähtyä kokonaan ja lisää alkoholi.

    Pidä jääkaapissa ennen kuin tarjoat. Voi tarjota totin lämpimänä tai kylmänä.

    Tarjoa laseissa ja ripottele koristeeksi vähän kanelia ja appelsiiniviipale.

    Sillitahnan voi tarjoilla vaikkapa voileipäkeksin päällä.
    Sillitahnan voi tarjoilla vaikkapa voileipäkeksin päällä. Kuva: Carolina Husu

    Sillitahna

    • Ainekset
    • 1 purkki sipuli-silliä 580/315 g
    • 6 voileipäkeksiä
    • 1 pieni keltasipuli pilkottuna
    • 2 kovaksi keitettyä munaa

    Valmistusohje

    Siivilöi sillit ja poista pippurit. Murenna keksit. Sekoita kaikki aineet ja jauha lihamyllyssä. Tai murskaa huhmaressa. Voit lisätä suolaa tai pippuria, jos haluat.

    Tarjoa voileipäkeksien päällä.

    Broilerinmaksatahnaa tarjoillaan keksien päällä munatotia siemaillen ja pääruokaa odottaen.
    Broilerinmaksatahnaa tarjoillaan keksien päällä munatotia siemaillen ja pääruokaa odottaen. Kuva: Carolina Husu

    Broilerinmaksatahna

    • Ainekset
    • ½ kg broilerinmaksaa
    • rypsiöljyä paistamiseen
    • 2 sipulia
    • suolaa ja pippuria maun mukaan
    • 2 kovaksi keitettyä munaa

    Valmistusohje

    Paista maksat öljyssä, kunnes ne eivät enää yhtään punerra. Pane sivuun jäähtymään. Pilko sipulit hienoksi ja kuullota pannulla öljyssä (tai kananrasvassa). Jäähdytä.

    Jauha maksat lihamyllyssä tai huhmaressa (monitoimikonekin käy, mutta silloin tulee eri rakenne). Hienonna munat ja sekoita ne ja sipulit maksan joukkoon. Lisää suolaa ja pippuria mausteeksi. Lopuksi voit lisätä vielä vähän öljyä.

    Tarjoa alkupalana suolakeksien (esimerkiksi Ritz-crackersien) päällä.

    Vihreät pavut maistuvat mantelirouheen, voin ja sipulin kanssa herkulta.
    Vihreät pavut maistuvat mantelirouheen, voin ja sipulin kanssa herkulta. Kuva: Carolina Husu

    Vihreät pavut

    • Ainekset
    • 1 pss vihreitä papuja, 150 g
    • 1 salottisipuli
    • 50 g voita (tai niin paljon kuin luulet tarvitsevasi ja tuplaa määrä)
    • 50 g mantelirouhetta

    Valmistusohje

    Silppua sipuli ja kuullota pannulla nokareessa voita. Laita vihreät pavut kiehuvaan veteen 2–3 minuutiksi, valuta siivilässä ja sekoita sen jälkeen sipulisilppu, loppu voi ja mantelirouhe. Tarjoa kinkun lisukkeena.

    Amerikkalaisessa omenapiiraassa on runsaasti omenaviipaleita täytteenä. ”Eikä koskaan kermaa tai rahkaa niin kuin Suomessa”, David Cohen täsmentää.
    Amerikkalaisessa omenapiiraassa on runsaasti omenaviipaleita täytteenä. ”Eikä koskaan kermaa tai rahkaa niin kuin Suomessa”, David Cohen täsmentää. Kuva: Carolina Husu

    Omenapiiras

    Ainekset

    • Pohja
    • 2,5 kupillista (noin 6,25 dl) vehnäjauhoja
    • ½ tl suolaa
    • 225 g kylmää voita
    • ½ kupillista (1 1/4 dl) vettä
    • Täyte
    • 6 isoa tai 8 pientä omenaa, mielellään kiinteitä, esim. Granny Smith
    • ½ tai 3/4 kupillista (1,25 –2 dl) sokeria, omenien happamuuden mukaan
    • 225 g voita
    • 1 ½ rkl vehnäjauhoja
    • ½ tl kanelia
    • Päälle
    • tilkka maitoa
    • ripaus sokeria
    Omenapiiraan pohja painellaan vuoan pohjalle niin, että taikina menee reunojen yli.
    Omenapiiraan pohja painellaan vuoan pohjalle niin, että taikina menee reunojen yli. Kuva: Carolina Husu

    Valmistusohje

    Kuutioi voi 1 cm:n paloiksi. Sekoita suola jauhoihin ja sekoita voikuutiot ja jauho yleiskoneella taikinaksi, joka muistuttaa karkeaa hiekkaa. LIsää vettä vähitellen samalla sekoittaen, kunnes taikinasta muodostuu kiinteä pallo. Yritä tehdä tämä niin, että taikina on vielä kylmää.

    Jaa taikina kahdeksi littanaksi palloksi, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin yön yli.

    Kuumenna uuni 185 asteeseen. Ota toinen taikinapallo jääkaapista ja kauli se pyöreäksi levyksi, joka menee hieman piirasvuoan yli.

    Kuori omenat ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi kulhoon. Sekoita joukkoon sokeri, jauhot ja kaneli.

    Omenaviipaleiden päälle ripotellaan vähän vehnäjauhoja nestettä sitomaan.
    Omenaviipaleiden päälle ripotellaan vähän vehnäjauhoja nestettä sitomaan. Kuva: Carolina Husu

    Kaada omenaviipaleet keoksi piiraspohjan päälle. Huipun tulee olla korkeammalla kuin vuoan reunat.

    Ota toinen taikinapallo jääkaapista ja kauli se piiraan kanneksi niin, että sekin menee yli reunojen.

    Piiraan kansi ja pohja ummistetaan haarukkaa apuna käyttäen.
    Piiraan kansi ja pohja ummistetaan haarukkaa apuna käyttäen. Kuva: Carolina Husu

    Yhdistä painellen yhteen kansi ja pohja sormilla ja painele sen jälkeen reuna vielä kiinni haarukan piikeillä. Pistele lopuksi kanteen reikiä haarukan kärjellä.

    Kanteen pistellään haarukalla reikiä ennen paistamista.
    Kanteen pistellään haarukalla reikiä ennen paistamista. Kuva: Carolina Husu

    Voitele kansi maidolla ja ripottele päälle hienoa sokeria.

    Pane vuoka uunipellille. Ota alumiinifoliosta suikaleita ja ympäröi foliolla varovasti piiraan reunat, jotta ne eivät pala.

    Paista piirasta 25 minuuttia 185 asteessa, ja poista sitten folio. Paista vielä toiset 25 minuuttia.

    Tarjoa piiras mieluiten lämpimänä. Perinteisesti piiraan päälle tai viereen lautaselle pyöräytetään pallo vaniljajäätelöä.

    Kierrekansioon tehty vanha amerikkalainen keittokirja palvelee Cohenin perhettä erityisesti juhlapyhinä.
    Kierrekansioon tehty vanha amerikkalainen keittokirja palvelee Cohenin perhettä erityisesti juhlapyhinä. Kuva: Carolina Husu

    Omenapiiraan ohje on peräisin keittokirjasta Better homes and gardens, New Cookbook, jonka David Cohenin äiti antoi nuorelleparille häälahjaksi.

    Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen