Raitajuurta, mangoldia ja mustakaalia...? Sivistäkää meitä kotikeittiön valistumattomia!
Käyttäisin mieluusti monipuolisemmin suomalaisia sesonkikasviksia, mutta tietämättömyyteni ruokkii epäluuloisuuttani, kirjoittaa Silja Kinnunen kolumnissaan.
Erilaisia juureksia on ilmeisesti Suomessa pilvin pimein, mikä oli mennyt minulta aikoinaan kotitalouden tunneilla sählätessä täysin ohi. Kuva: Säde AarlahtiHankin tälle vuodelle Satokausikalenterin sivistääkseni itseäni ja tsempatakseni itseäni syömään lisää kasviksia. Kalenteri osoittikin minut täysin tietämättömäksi moukaksi.
Kalenteri listasi, että heinäkuussa sesongissa ovat kurkun ja kaalien lisäksi endiivi ja mangoldi. Seuraavina kuukausina tarjolla olisivat taas saskatoonin lisäksi raita-, kaura-, kelta- ja valkojuuret. Siis mitkä?
Minulla ei ole harmainta aavistustakaan, mitä kyseiset kasvit ovat tai miten niitä pitäisi valmistaa. Kyllä perinteiset perunat ja parsakaalit luonnistuu, mutta mielikuvitus loppuu niiden jälkeen aika nopeasti.
Suosisin mielelläni enemmän suomalaisia sesonkikasviksia, kunhan tietäisin edes etäisesti, mihin niitä käytetään. Monipuolisesta kouluruokakokemuksestani huolimatta mitään todellista laajamittaista kosketusta kotimaan kasvissatoon en ole saanut.
Uusien vihannesten kokeiluun on myös iso kynnys, jos kokkaa pääosin yhdelle. Itselle epämiellyttävän makuista juuresta on ikävä syödä pari päivää pakolla ja itku silmässä, joten maistaisin mielelläni matalalla kynnyksellä ja vähän kerrallaan kotimaan antimia vaikkapa yliopiston ruokalassa.
Monipuolisempi ruokakysyntä tuskin haittaisi suomalaisia tuottajiakaan. Voisin kyllä välillä korvata riisin kotimaisilla uunijuureksilla tai laittaa smoothieen banaanien tai avokadojen sijaan suomalaista satoa, mutta tietämättömyyteni ruokkii epäluuloisuuttani.
En varmasti ole ainoa, jolla on mennyt ohi juurien ja kaalien maailmat sun muut, joten monipuolisemmille perusresepteille voisi olla tilausta Satokausi-brändin ulkopuolellakin. Vaikka kalenterin ehdottamat lanttulasagne, kaalipasta ja täytetty kurttukaali epäilyttävät, olen silti avoimin mielin.
Sivistäkää meitä kotikeittiön valistumattomia, kiitos!
Kirjoittaja on MT:n toimittaja.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




