Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Tiesitkö, että kikhernetölkin liemestä syntyy ihana marenki?

Vatkaamisaika on pitempi kuin munanvalkuaisesta tehtäessä, mutta tuloksena on jämäkkä vaahto.
Marenki vettyy herkästi, joten täytä se vasta juuri ennen tarjoamista.
Marenki vettyy herkästi, joten täytä se vasta juuri ennen tarjoamista. Kuva: Sanne Katainen

Vegaanisen leivonnan kompastuskivi oli pitkään marengit, joiden ei uskottu onnistuvan ilman kananmunanvalkuaisia. Myytin räjäytti kuitenkin erikoinen raaka-aine, nimittäin säilykekikherneiden ja -papujen liemi eli aquafaba.

Nykyään viiden desin aquafabatölkkejä löytyy hyvin varustetuista marketeista, mutta marenkeihin käytettävä 1,5 desiä on melko vakio yhden kikhernetölkin liemimäärä.

Kun valmistat vegaanista marenkia, jäähdytä kikherneliemi jääkaappikylmäksi esimerkiksi nostamalla purkki jääkaappiin leivontaa edeltävänä päivänä. Vatkaa vaahtoa ensin ilman sokeria, kunnes se on kunnolla jämäkkää. Lisää sokeria tässä vaiheessa ruokalusikallinen kerrallaan samalla koko ajan vatkaten. Vatkausaika vegaaniselle marengille on siis huomattavasti valkuaismarenkimassaa pidempi. Työtä helpottaa, jos käytössä on yleiskone, mutta sähkövatkaimellakin onnistuu.

Vegaaninen pavlova

noin 12 annosta

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
  • Ainekset
  • 1 tlk (380 g) kikherneitä suolaliemessä
  • 2 dl sokeria
  • Täyte
  • 200 g puolukoita
  • 1 prk (2–2 ½ dl) kauravispituotetta (esim. Aito, Planti tai Oddlygood)
  • ¾ dl sokeria
  • 50 g vegaanista suklaata (esim. Fazer Oat Choco)

Valmistusohje

Kikherneliemi eli aquafaba vaahtoutuu parhaiten kylmänä. Nosta siis säilyketölkki jääkaappiin leivontaa edellisenä päivänä. Leivontapäivänä valuta kikherneet lävikössä ja ota liemi talteen.

Vaahdota kylmää kikhernelientä yleiskoneessa tai sähkövatkaimella, kunnes vaahto on napakkaa. Tähän menee 5–10 minuuttia. Lisää sokeri lusikallinen kerrallaan samalla koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista vielä noin 5 minuuttia, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Nosta leivinpaperin päälle pellille kahdeksan vaahtopalloa ympyrän muotoon. Kikherneliemestä valmistettu marenkimassa leviää aina uunissa jonkin verran, joten huomioi leviäminen.

Paista pavlovaa 100-asteisessa uunissa noin 2 tuntia. Jos uunissasi ei ole höyryaukkoa, niin laita puolen tunnin kuluttua uuniluukun väliin puulasta tai vastaava. Sammuta uuni kahden tunnin kuluttua, mutta anna pavlovan jäähtyä uunissa.

Siirrä jäähtynyt pavlova tarjoiluastialle.

Ota puolukoista ½ desiä koristelua varten. Soseuta loput kohmeiset marjat. Vatkaa kauravispi ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Nostele soseutetut puolukat vaahtoon. Lusikoi vaahto pavlovan keskelle. Koristele lopuilla puolukoilla sekä suklaarouheella. Tarjoa heti.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vinkki: Vegaaninen marenki jää monesti keskeltä hiukan tahmeaksi, mutta se ei haittaa käyttöä tai makua.

Vinkki: Valmista kikherneistä esimerkiksi hummusta, sosekeittoa tai paahda ne uunissa salaatissa käytettäväksi.