Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • 4 herkkua pääsiäispöytään: silkkistä parsakeittoa, appelsiinilohta, perinteistä pashaa ja murupiirakkaa

    Pääsiäisen maukkaat ruoat syntyvät tutuista raaka-aineista. Iloinen kattaus sekä värikkäät hedelmät ja vihannekset piristävät omalta osaltaan pääsiäisen ruokapöytää.
    Pääsiäistä kannattaa juhlistaa värikkäillä ruoilla.
    Pääsiäistä kannattaa juhlistaa värikkäillä ruoilla. Kuva: Jarno Mela

    Hennon vihreä parsakeitto enteilee alkavaa kevättä. Onhan kauppoihin ilmestyvä tuore tankoparsa yksi kevään merkeistä. Ellei tuoretta parsaa ole saatavana, niin sen voi korvata säilykeparsalla. Silloin keittoon tuleva kasvisliemikuutio kannattaa puolittaa, jotta keitto ei ole liian suolaista.

    Kala on suosittua varsinkin pitkäperjantaina. Tällä kertaa kirjolohifilee saa makua appelsiinituorejuustosta sekä erivärisistä paprikoista. Myös kuhafilee sopii mainiosti tähän uunikalaan. Lisukkeeksi keitetään perunoita tai jasmiiniriisiä.

    Pääsiäisenä syödään perinteisesti sekä mämmiä että pashaa. Sana pasha tulee hepreankielisestä sanasta pesach ja tarkoittaa pääsiäistä. Jos olet pitänyt pashan tekoa vaikeana, niin kokeilepa maailman helpointa pashaohjetta. Siihen ei tarvita erillistä pashamuottia, vaan suodatinpussilla vuorattu kahvisuodatin sopii hyvin valuttamiseen. Pashaa voi tarjota myös valuttamattomana.

    Anna makujen tasaantua hetki jääkaapissa ja pikapasha on valmis. Pasha maistuu tuoreiden hedelmien kera jälkiruokana tai pullaviipaleen päällä kahvin kera.

    Pellillisestä murupiirakkaa riittää isommallekin joukolle kahviherkkupaloja. Sitruunaisesta rahkasta sekä säilykehedelmistä syntyy raikas kerros pohjataikinan päälle. Pinta viimeistellään muruseoksella. Piirakka on mehevää sellaisenaan. Halutessaan sen kanssa voi tarjota esimerkiksi vaniljajäätelöä.

    Monikäyttöinen maitorahka

    Uunipiimää eli rahkaa valmistettiin ennen vain Itä-Suomessa. Se oli mietoa, rakenteeltaan kuivaa ja ryynimäistä. Teollisen maitorahkan valmistus alkoi 1960-luvulla. Sen maku on kirpeän happoinen ja rakenne tasainen. Vähärasvaisen perusmaitorahkan rinnalle on tullut maustettuja rahkoja. Ne sopivat hyvin leivontaan, voit levittää sellaisenaan rahkapiirakan täytteeksi. Maustettu rahka maistuu myös ihan sellaisenaan välipalaksi.

    Pehmeä maitorahka sisältää paljon maitoproteiinia. Näin sillä on helppo lisätä päivittäistä proteiinin saantia.

    Lempeä parsakeittoannos koristellaan parsannupuilla sekä persiljalla.
    Lempeä parsakeittoannos koristellaan parsannupuilla sekä persiljalla. Kuva: Jarno Mela

    Lempeä parsakeitto

    5–6 annosta

    • Ainekset
    • nippu (noin 430 g) vihreää parsaa
    • 2 rkl voita
    • 3 (300 g) salottisipulia
    • 1 rkl persiljaa
    • 1 tl sitruunankuoriraastetta
    • ½ tl sokeria
    • mustapippurirouhetta
    • 5 dl vettä
    • 1 kasvisliemikuutio
    • 1 prk (150 g) smetanaa
    • 1 tl sitruunamehua
    • Pinnalle
    • tuoretta persiljaa
    • parsan nuppuja

    Valmistusohje

    Leikkaa parsoista puumaiset tyvet. Kuori nupusta alaspäin. Paloittele parsat viiteen osaan ja ota parsan nuppuja annosten koristeeksi. Hienonna kuoritut sipulit.

    Sulata voi kattilassa ja lisää parsat sekä sipulikuutiot. Kuullota noin 5 minuuttia miedolla lämmöllä. Älä ruskista.

    Lisää hienonnettu persilja, kuoriraaste, sokeri ja pippuria myllystä pari kierrosta. Kääntele pari minuuttia.

    Lisää kattilaan puolet vedestä ja murentele liemikuutio kattilaan. Anna kiehua kannen alla kypsäksi. Soseuta tasaiseksi.

    Lisää loppu vesi sekä smetana. Kuumenna kiehuvaksi. Viimeistele keitto sitruunamehulla.

    Koristele annokset persiljalla sekä parsan pienillä nupuilla. Tarjoa paahtoleivän ja levitteen kera.

    Värikkäät paprikat sekä appelsiini tekevät uunilohesta houkuttelevan pääruoan.
    Värikkäät paprikat sekä appelsiini tekevät uunilohesta houkuttelevan pääruoan. Kuva: Jarno Mela

    Appelsiinilohi

    6 annosta

    • Ainekset
    • noin kilo kirjolohifileetä
    • ½ rkl sitruunankuoriraastetta
    • 2 rkl sitruunamehua
    • ½ tl valkopippuria
    • ½ tl suolaa
    • Kalan päälle
    • 3 (noin 500 g) eriväristä paprikaa
    • 1 rkl voita
    • ¼ tl suolaa
    • ¼ tl valkopippuria
    • 1 prk (3,3 dl) ruokakermaa (10 %)
    • ½ rasiaa (à 200 g) appelsiinituorejuustoa

    Valmistusohje

    Poista fileestä ruodot ja nahka. Leikkaa kalasta 6 annospalaa ja laita uunivuokaan.

    Pese sitruuna kuumalla vedellä. Raasta pinta raastimen hienolla terällä. Sivele kalan pinta sitruunamehulla, ripottele sitten pinnalle kuoriraaste, pippuri ja suola.

    Kypsennä kalaa 175 asteessa noin 15 minuuttia.

    Poista paprikoista siemenet ja leikkaa paprikat kuutioiksi. Kuullota kuutioita pannulla pari minuuttia rasvassa. Mausta paprikat suolalla ja pippurilla. Lisää kerma ja tuorejuusto. Anna kiehua pari minuuttia sekoitellen.

    Kaada kastike kalan päälle. Kypsennä vielä uunin alaosassa kypsäksi, noin 20 minuuttia.

    Kahden rahkan pasha nautitaan tuoreiden hedelmien kera.
    Kahden rahkan pasha nautitaan tuoreiden hedelmien kera. Kuva: Jarno Mela

    Kahden rahkan pasha

    6 annosta

    • Ainekset
    • 1 dl kuohukermaa
    • 1 prk (200 g) sitruunarahkaa
    • 1 prk (200 g) vaniljarahkaa
    • 1 rkl sokeria
    • ¾ dl cashewpähkinöitä
    • ¾ dl keltaisia rusinoita
    • Koristeluun
    • appelsiinia, persikkaa, sitruunamelissaa

    Valmistusohje

    Vaahdota kerma. Hienonna pähkinät ja rusinat. Sekoita kaikki ainekset kermavaahtoon.

    Vuoraa kahvisuodatin suodatinpussilla. Lusikoi seos suodattimeen ja peitä kelmulla. Laita kylmään noin vuorokaudeksi valumaan mukin tai muun astian päälle.

    Kumoa pasha tarjoiluvadille ja poista suodatinpaperi. Koristele vati hedelmillä ja sitruunamelissan lehdillä.

    Vinkki: Voit tarjota myös valuttamattomana. Anna makujen kuitenkin tekeytyä hetki kylmässä ennen tarjoilua.

    Herkkumurupiirakan voi tarjota mielensä mukaan neliöinä, kolmioina tai suorakaiteen muotoisina paloina.
    Herkkumurupiirakan voi tarjota mielensä mukaan neliöinä, kolmioina tai suorakaiteen muotoisina paloina. Kuva: Jarno Mela

    Herkkumurupiirakka

    uunipannullinen

    • Ainekset
    • 250 g voita
    • 2 ½ dl sokeria
    • 2 tl vaniljasokeria
    • 7 ½ dl vehnäjauhoja
    • 2 tl leivinjauhetta
    • Muruseokseen
    • 1 dl mantelijauhetta
    • Pohjataikinaan
    • 1 prk (200 g) kermaviiliä
    • 1 muna
    • Täyte
    • 2 prk (à 200 g) sitruunarahkaa
    • 1 muna
    • 1 tlk (230 g/140 g) ananaspaloja
    • 1 tlk (420 g/235 g) säilykepersikkaa

    Valmistusohje

    Sulata voi. Lisää voisulaan sokerit sekä jauho-leivinjauheseos. Nypi murumaiseksi.

    Ota 3 dl muruseosta ja sekoita siihen mantelijauhe. Muruseos ripotellaan lopuksi piirakan pinnalle.

    Sekoita pohjataikinaseokseen kermaviili ja muna. Taputtele taikina leivinpaperin päälle uunipannulle.

    Yhdistä muna ja sitruunarahkat. Levitä seos pohjataikinalle.

    Valuta hedelmät. Leikkaa ananaspalat kahtia ja kuutioi persikat. Lisää hedelmät rahkaseoksen päälle. Ripota muruseos pinnalle.

    Paista 200 asteessa uunin ala- tai keskiosassa noin puoli tuntia tai kunnes piirakka on kypsä. Jäähdytä ja leikkaa paloiksi.