Kasvisten, kalan ja marjojen syönti pitää muistin virkeänä
Väitöskirjatutkimuksen mukaan perinteisellä pohjoismaisella ruokavaliolla on yhteys ikääntyvien naisten ja miesten tiedonkäsittelykyvyn säilymiseen.Perinteisellä pohjoismaisella ruokavaliolla on yhteys ikääntyvien naisten ja miesten tiedonkäsittelykyvyn säilymiseen, selviää Itä-Suomen yliopistossa tarkastetusta Reija Männikön väitöstutkimuksesta.
Neljän vuoden tutkimusjaksossa suositusten mukaista ruokavaliota noudattaneet pärjäsivät muita paremmin kokeissa, joissa testattiin muistia, uuden oppimista, hahmottamista ja puheen tuottamista. Paljon kasviksia, kalaa ja marjoja sisältävän ruokavalion todettiin vähentävän myös riskiä kuulua sydän- ja verisuonitautien riskiryhmään.
"Tutkimuksessa hyväksi määritelty ruokavalio on varsin lähellä virallisia ravintosuosituksia. Joka tapauksessa tärkeää olisi miettiä ruokavalion ja elämäntapojen kokonaisuutta, eikä keskittyä esimerkiksi yhden ravintoaineen seuraamiseen", Männikkö toteaa.
Männikön väitöskirjatutkimuksessa tarkasteltiin myös liikunnan vaikutusta tiedonkäsittelyn taitoihin ja sydän- ja verisuoniterveyteen. Tutkimuksen testiryhmän tässä mielessä terveimmät löytyivät ryhmästä, jonka kestävyyskunto oli hyvä ja jotka söivät suositusten mukaisesti.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


