
Kolme ihanaa piirakkaa kesään – ihastuta myös mustikkapullilla
Lomalla leivotaan helppoja leivonnaisia. Metsämarjat tuovat pullaan ja piirakkaan kesän parhaita makuja, ja suolaisissa oikaistaan kaupan valmiilla taikinoilla. Nyt nautitaan suvesta!Ihanat metsämarjamme ovat jälleen täällä, joten ne pääsevät leivonnaisiin paraatipaikoille.
Mustikkaisissa pullissa täytetystä taikinalevystä leikatut suikaleet kieputetaan rennosti sykeröiksi, joiden tyyli näissä pullissa on vapaa. Lisämakua pulliin tuo makua paistonkestävä vaniljakreemijauhe. Taikina valmistetaan juurimenetelmällä, jolloin hiiva herätetään vellimäisessä liemessä ja taikina kohotetaan vain kerran, leivonnaisiksi muotoiltuina.
Galettet ovat simppeleitä piiraita, joiden reunat vain yksinkertaisesti taitellaan täytteen päälle. Näin mitään vuokaa ei tarvita, ja leivonta onnistuu alkeellisimmissakin oloissa.
Ohjeemme on kirjoitettu petinteisesti sähköuuniin, mutta sähköttömällä mökillä galetten kypsentämistä voi kokeilla parilan päällä grillin epäsuoralla lämmöllä.
Sesongissa olevat persikat ja metsä- tai puutarhavadelmat ovat galettessa herkullisia, ja tässäkin piirakassa kosteutta ja makua tuo helppokäyttöinen paistonkestävä vaniljakreemijauhe.
Kesäkurpitsapiirakan juju ovat valmiille piirakalle ladottavat, marinoidut kesäkurpitsaviipaleet. Yhdessä versojen ja basilikanlehtien kanssa ne ovat kuin raikastava salaatti juustoisen piiraan päällä. Piirakkaan uppoaa kokonainen kesäkurpitsa, josta puolet menee täytteeseen ja toinen puoli marinoidaan viimeistelyyn. Ihanan koristeellista, ja mikä parasta, täydellisen herkullista.
Paprikaviikkoa vietetään heinäkuussa, ja sen kunniaksi valmistetaan voitaikinalevyistä simppelit ylösalaisin-piiraat. Näissä piirakan ladonta tehdään totutusta poiketen, niin että täyte tulee alle ja taikina päälle. Kypsentämisen jälkeen piiraat käännetään ja viimeistellään tuoreilla, yrtein maustetulla paprikakuutioilla sekä balsamicokastikkeella. Koko homma on rentoa ja helppoa, joten vähemmänkin leiponut onnistuu herkullisten piiraiden kanssa.
Mustikkapullat
noin 16 kpl
- Ainekset
- ½ pkt (à 50 g) hiivaa
- 2 ½ dl maitoa tai vettä
- 1 dl sokeria
- 7–8 dl vehnäjauhoja
- 1 kananmuna
- ½ rkl kardemummaa
- 50 g voita tai margariinia
- Täyte
- 100 g voita tai margariinia
- 1 dl vanijakreemijauhetta (paistonkestävää, esim. DrOetker)
- ½ prk (à 200 g) maitorahkaa
- 1 dl sokeria
- noin ½ dl vettä
- 3 dl mustikoita
- Voiteluun
- 1 kananmuna
- Koristeluun
- 1 dl tomusokeria
- ½–1 rkl vettä
Valmistusohje
Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää puolet sokerista sekä sen verran vehnäjauhoja, että syntyy vellimäinen seos. Peitä kulho liinalla ja nosta lämpimään vesihauteeseen, kunnes taikinajuuri kuplii, eli noin 10 minuutiksi. Kun juuri kuplii, on hiiva aloittanut toimintansa ja voit jatkaa taikinan työstämistä.
Valmista juuren herätessä täyte. Pehmitä rasva tarvittaessa mikrossa, mutta älä anna sulaa. Sekoita joukkoon vaniljakastikejauhe, rahka ja sokeri. Jos tahna tuntuu liian paksulta, lisää vettä ruokalusikallinen kerrallaan, kunnes massa on levityskelpoisen notkeaa. Anna tekeytyä taikinan valmistelun ajan.
Lisää taikinajuureen loppu sokeri, muna, kardemumma sekä sulatettu rasva. Alusta joukkoon jauhoja, kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Vaivaa taikinaa jauhotetulla pöydällä noin 10 minuuttia.
Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä pinnalle täyte ja ripottele puolelle levylle mustikat. Taita toinen puoli päälle. Jaa taikina taikinapyörällä tai veitsellä noin 16 suikaleeseen. Kieputa suikaleita akselinsa ympäri ja pyöräytä sykerölle. Jätä päät syntyneen pullan sisälle tai alapuolelle. Nosta pullat leivinpaperin päälle pellille ja peitä liinalla. Anna kohota vähintään 30 minuuttia.
Voitele pullat munalla ja paista 225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia. Anna jäähtyä.
Koristelua varten siivilöi tomusokeri kulhoon. Sekoita joukkoon vettä ruokalusikallinen kerrallaan, kunnes kuorrute on sopivan juoksevaa. Pursota tai valuta kuorrutetta pullien pinnalle.
Vinkki: Voit käyttää mustikoiden sijaan myös muita marjoja.
Helpon galette-piirakan reunat taitetaan täytteen päälle, eikä piirakkavuokaa tarvita. Kuva: Sanne KatainenVadelma-persikkagalette
8 annosta
- Ainekset
- 100 g voita tai margariinia
- 3 dl vehnäjauhoja
- 2 rkl sokeria
- 1 tl leivinjauhetta
- 2 rkl vettä
- Täyte
- 2 dl maitoa
- ½ ps (à 100 g) paistonkestävää vanijakreemijauhetta (esim. DrOetker)
- 2 persikkaa
- 1 dl vadelmia
- Voiteluun
- 1 kananmuna
- Koristeluun
- 2 rkl mantelilastuja
Valmistusohje
Nypi rasva ja kuivat aineet murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita taikinaksi. Älä vaivaa. Kääri taikinapallo kelmuun ja anna levätä jääkaapissa noin 30 minuuttia.
Sekoita täytteen maito ja kreemijauhe pakkauksen ohjeen mukaan. Halkaise persikat, poista kivet ja lohko hedelmälihat.
Kauli taikina pyöreäksi levyksi. Levitä päälle vaniljakreemi niin, että reunoista pari senttiä jää ilman. Lado täytteen päälle persikkalohkot. Nostele reunat täytteen päälle ja ripottele pinnalle vadelmat. Voitele reunat munalla ja ripottele niille mantelilastuja.
Kypsennä galettea 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä ennen leikkaamista.
Vinkki: Galette maistuu sellaisenaan, mutta jos haluat tarjoilusta juhlavamman, niin tarjoa vaniljajäätelön kanssa.
Kesäkurpitsapiirakka kätkee sisäänsä kokonaisen kesäkurpitsan sekä herkullista juustotäytettä. Marinoidut kesäkurpitsaviipaleet, versot ja yrtit kruunaavat kesäherkun. Kuva: Sanne KatainenKesäkurpitsapiirakka
noin 10 annosta
- Ainekset
- 1 pkt (600 g) iso lehtitaikinalevy (pakaste)
- 1 (300 g) kesäkurpitsa
- 1 sitruuna
- 3 rkl rypsiöljyä
- ½ tl chilihiutaleita
- ¼ tl suolaa
- 1 kananmuna
- 1 prk (150 g) ranskankermaa
- 2 dl juustoraastetta, esim. emmental
- 1 kesäsipuli hienonnettuna
- 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
- ¼ tl mustapippuria
- Viimeistelyyn
- versoja, basilikanlehtiä ja ruohosipulia
Valmistusohje
Ota taikinalevy sulamaan. Pane uuni lämpiämään 200 asteeseen.
Pese kesäkurpitsa ja viipaloi se mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi joko monitoimikoneella, mandoliinilla, juustohöylällä tai veitsellä.
Nosta puolet viipaleista kulhoon. Raasta pestystä sitruunasta 2 tl kuoren keltaista osaa ja siirrä odottamaan. Purista sitruunasta 2 rkl mehua viipaleiden joukkoon. Lisää ruokalusikallinen rypsiöljyä, chilihiutaleet ja suola. Sekoita ja jätä maustumaan.
Levitä taikina leivinpaperille ja kauli hiukan isommaksi. Siirrä uunipellille. Tee noin 2 cm päähän taikinan reunoista veitsellä kevyet viillot, niin että viilto ei leikkaa taikinaa pohjana asti.
Vatkaa muna kevyesti ja voitele taikinan reunat. Sekoita ranskankermaan sitruunankuori- ja juustoraaste, hienonnetut sipulit, mustapippuri sekä loppu muna. Lado taikinaneliön sisälle marinoimattomat kesäkurpitsaviipaleet. Levitä päälle ranskankermaseos. Kypsennä uunissa noin 25 minuuttia, kunnes pinta on saanut väriä ja piirakan reunat nousseet ja kypsyneet. Anna jäähtyä.
Ennen tarjoamista lado marinoidut viipaleet piirakalle ja pirskottele päälle loppu marinadi. Viimeistele versoilla, basilikanlehdillä ja ruohosipulilla.
Vinkki: Piirakka säilyy jääkaapissa muutaman päivän.
Simppelit piiraat ladotaan pellille totutusta poikkeavassa järjestyksessä ja käännetään ylösalaisin paistamisen jälkeen. Yrttiset paprikakuutiot ja balsamicokastike viimeistelevät maun. Kuva: Sanne KatainenYlösalaisin paprikapiiraat
10 piirasta
- Ainekset
- 1 pkt (500 g) voitaikinalevyjä (pakaste)
- 2 paprikaa
- 1 dl juustoraastetta
- noin 70 g briejuustoa
- 1 tl timjamia
- ¼ tl mustapippuria
- 1 kananmuna
- ½ dl hienonnettuja yrttejä (esim. basilikaa, timjamia)
- 1 rkl balsamicokastiketta
Valmistusohje
Levitä taikinalevyt sulamaan leivinpaperin päälle. Leikkaa sulaneet levyt kahdeksi neliöksi. Kauli neliöitä hiukkasen isommiksi.
Huuhtele paprikat ja koverra pois kanta ja siemenet. Leikkaa toinen paprika viipaleiksi ja toinen kuutioiksi. Nosta 1–2 paprikarengasta leivinpaperin päälle pellille kymmeneen kohtaan. Jaa renkaiden sisään briejuustonpaloja ja juustoraastetta. Mausta timjamilla ja mustapippurilla.
Nosta jokaisen keon päälle taikinaneliö ja painele reunoja haarukalla. Voitele taikinoiden pinnat munalla ja kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia, tai kunnes pinnat ovat saaneet sopivasti väriä. Ota uunista ja anna jäähtyä.
Sekoita paprikakuutioihin hienonnettuja yrttejä. Käännä piiraat ylösalaisin ja jaa päälle paprika-yrttiseosta. Viimeistele balsamicokastikkeella.
Vinkki: Voit käyttää piiraissa eri värisiä paprikoita.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




