Ruokaketjun uusille kehittämishankkeille noin 1,6 miljoonaa euroa avustusta
Toinen hanke muodostaa ruokaviennin kasvualustan ja toinen aloittaa kansainvälisen ruokaviennin ja gastronomian maisteriohjelman.
Ruoka-alan kasvuohjelman tavoitteena on kestävä, kannattava ja kilpailukykyinen ruokajärjestelmä. Tavoitteena on myös kaksinkertaistaa elintarvikevienti vuoteen 2031 mennessä. Kuva: Kimmo HaimiRuokaketjun uudet kehittämishankkeet on valittu, tiedottavat Ruokavirasto ja maa- ja metsätalousministeriö.
Lokakuussa päättyneeseen hankehakuun saapui kolme hakemusta. Niistä hyväksyttiin kaksi.
Hankkeet voivat alkaa aikaisintaan 1.12.2024 ja päättyvät viimeistään 30.11.2027. Hankkeille maksetaan seuraavan kolmen vuoden aikana valtionavustusta yhteensä noin 1,6 miljoonaa euroa.
Hankkeita rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö. Ruokavirasto vastaa hankkeiden avustuksen hakemiseen, myöntämiseen ja maksamiseen liittyvistä viranomaistehtävistä.
Hankkeita etsittiin kahteen eri teemaan: elintarvikeviennin yrityslähtöisen kasvualustan kehittäminen ja kansainvälisen maisteriohjelman suunnittelu ruokaviennin ja gastronomisen osaamisen vahvistamiseksi.
Toisessa valitussa hankkeessa Ruokatieto ry ja Suvi ry eli Suomen elintarvikevientiyhdistys muodostavat yhdessä ruokaviennin kasvualustan.
”Ruokaviennin kasvualusta on merkittävä askel kohti Suomen elintarvikeviennin kasvua. Se yhdistää elintarvikeyritykset, vientipalveluita tarjoavat yritykset sekä kolmannen sektorin toimijat, ja rakentaa yhdessä ruokaviennin strategiaa”, sanoo valtiosihteeri Päivi Nerg tiedotteessa.
Toisesta hankkeesta vastaa Helsingin yliopisto, joka aloittaa kansainvälisen ruokaviennin ja gastronomian maisteriohjelman suunnittelun vuonna 2025.
”Ruokaviennin kasvualusta on merkittävä askel kohti Suomen elintarvikeviennin kasvua.” Päivi Nerg
Maa- ja metsätalousministeriö kertoo ruoka-alan kasvuohjelman etenevän suunnitelmien mukaisesti.
Kasvuohjelman tavoitteena on kestävä, kannattava ja kilpailukykyinen ruokajärjestelmä. Tavoitteena on myös kaksinkertaistaa elintarvikevienti vuoteen 2031 mennessä.
Ensi vuonna ministeriö käynnistää rahoitushaun tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeille ja kohdentaa ruokajärjestelmän kestävyysratkaisuihin kaksi miljoonaa euroa.
Lisäksi Suomen maakuvaa vahvistetaan muun muassa Osakan maailmannäyttelyssä, jossa Suomi esittelee biotalousalan kestäviä ratkaisuja.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






