Kuuluuko mäti jouluherkkuihisi? Helsingissä irtomyytävistä mädeistä peräti puolet osoittautui huonolaatuisiksi
Parasta oli kirjolohen mäti. Eniten huomautettavaa aiheutti muikun mäti.
Huonolaatuisimpia olivat myymälöissä irtomyynnissä olleet mädit, joista vain noin puolet osoittautui hyvälaatuisiksi. Kuva: Liina-Lotta NousiainenTurvallisinta on ostaa pakastettua mätiä, selvisi Helsingin kaupungin elintarviketurvallisuusyksikön tutkimuksesta.
Helsinki selvitti vuosina 2010–2013 ja 2019 kaupanpidettävän kalanmädin mikrobiologista laatua sekä suolan ja säilöntäaineiden pitoisuuksia. Kaikista mätinäytteistä vain 70 prosenttia todettiin hyvälaatuisiksi. 13 prosentin laatu oli heikentynyt ja huonolaatuisia oli 17 prosenttia.
Huonolaatuisuus johtui suuresta kokonaisbakteerimäärästä ja/tai isosta hiivapitoisuudesta.
Mätinäytteet otettiin joulusesongin aikaan marras-joulukuussa. Vähittäismyyntipaikoista otettiin 172 näytettä ja kalalaitoksista ja tukuista 33 näytettä.
Mätilajeista kirjolohen mäti oli hygieeniseltä laadultaan parasta. Muikun mädeissä todettiin useimmin huomautettavaa.
Huonolaatuisimpia olivat myymälöissä irtomyynnissä olleet mädit, joista vain noin puolet osoittautui hyvälaatuisiksi. Pakastettu mäti oli laadultaan enimmäkseen hyvää. Listeria monocytogenes -bakteereita todettiin neljässä mätinäytteessä.
”Mäti ja muut kypsentämättömät kalatuotteet ovat riskielintarvikkeita Listeria-bakteerin esiintymisen suhteen. Riskiryhmien on hyvä välttää niiden syömistä”, toteaa Helsingin ympäristöpalveluiden elintarviketarkastaja Liina-Lotta Nousiainen tiedotteessa.
Riskiryhmiä ovat iäkkäät, raskaana olevat ja henkilöt, joiden vastustuskyky on heikentynyt.
Mätien suolapitoisuus vaihteli yhdestä kuuteen prosenttiin. Tutkituista näytteistä joka kolmannessa suolapitoisuus ylitti sallitun poikkeaman raja-arvon. Näytteistä, joissa ei pakkausmerkintöjen tai saatujen tietojen mukaan pitänyt olla säilöntäaineita, todettiin yhdeksässä bentsoehappoa. Neljässä näytteessä bentsoe- ja sorbiinihapon yhteenlaskettu määrä ylitti raja-arvon.
Mäti on erittäin helposti pilaantuva tuote, joka tulee säilyttää tuoreena alle kahden asteen ja suolattuna alle kolmen asteen lämpötilassa. Näytteenoton yhteydessä mitattiin mätien lämpötilat ja todettiin yksittäisiä korkeita myyntilämpötiloja.
”Mädin myyntiaika myymälöissä ei saisi olla turhan pitkä ja mätiä tulisi säilyttää kotona jääkaapissa mahdollisimman lyhyen aikaa ja riittävän alhaisessa lämpötilassa”, toteaa Nousiainen.
Lue myös:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
