Tässä on pizzojen kunkku: Margherita valmistuu helposti kotiuunissa
Kokeile tätä vaatimatonta, mutta uskomattoman herkullista klassikkopizzaa.
Maukas, mutta yksinkertainen margherita on taidonnäyte, jolla mitataan pizzakokin osaaminen. Kuva: Sanne KatainenKun pizza täytetään vain vähillä raaka-aineilla, korostuu laadun merkitys. Hyvän pizzakokin tunnistaakin klassisesta margheritasta, joka sulaa suuhun vain kolmen täytteen, tomaattikastikkeen, mozzarellan ja basilikan sinfoniana.
Pizza margherita
4 pizzaa
- Ainekset
- 1 annos pizzataikinaa (katso ohje alta)
- Täyte
- ½ annosta tomaattista pizzakastiketta (katso ohje alta)
- 2 (à 125 g) mozzarellapalloa
- 1 ruukku basilikaa
Valmistusohje
Pane uunipelti tai pizzakivi uuniin ja kuumenna uunisi maksimilämpötilaan (250–300 asteeseen).
Taputtele taikina käsin pizzapohjaksi. Revi mozzarella pienemmiksi paloiksi.
Ota pelti uunista ja siirrä pizzapohja pizzalapiolla tai vastaavalla heti kuumalle pohjalle. Levitä pohjalle tomaattikastiketta sekä mozzalellapaloja. Paista pizzaa 4–8 minuuttia. Kypsymisaika riippuu lämpötilasta. Tarkkaile paistumista, jotta pizza ei pala.
Viimeistele valmis pizza basilikanlehdillä.
Pizzataikina ajan kanssa
4 pizzaa
- Ainekset
- 3 ½ dl vettä
- ⅓ tl kuivahiivaa
- ½ tl suolaa
- 2 rkl ruokaöljyä
- noin 7 dl vehnäjauhoja (mielellään 00-jauhoja)
Valmistusohje
Mittaa vesi, kuivahiiva, suola ja öljy kulhoon. Alusta joukkoon vehnäjauhoja, kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Vaivaa taikinaa hetki kevyesti jauhotetulla pöydällä ja siirrä takaisin kulhoon. Peitä esimerkiksi lautasella tai tiiviisti kostealla leivinliinalla. Anna kohota huoneenlämmössä noin 6 tuntia tai jääkaapissa seuraavaan päivään (yli 12 tuntia).
Jaa taikina 3–4 osaan ja muotoile palloiksi. Nosta palat leivinpaperin päälle ja peitä kostealla leivinliinalla. Jos taikina tuntuu kovin tarttuvaiselta, niin käytä hiukan vehnäjauhoja. Anna kohota vähintään 2 tuntia.
Kun alat paistaa pizzoja, muotoile yksi taikina kerrallaan pizzapohjaksi käsin ja sormin taputtelemalla. Älä käytä kaulinta, jotta taikinaan muodostunut ilma säilyy, ja pizzaan muotoutuu kohoavat ja rapeat reunat.
Vinkki: 00-vehnäjauhoja löytyy hyvin varustetuista marketeista.
Tomaattinen pizzakastike
noin 6:lle pizzalle
- Ainekset
- 2 tlk (à 400 g) kuorittuja tomaatteja (mielellään Marzano-lajiketta)
- 1 tl suolaa
- 1 rkl oliiviöljyä
- 2 valkosipulinkynttä viipaloituna
- 20 basilikanlehteä suikaloituna
Valmistusohje
Kumoa tomaatit kulhoon ja hienonna joko käsin puristelemalla tai sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon kaikki muut aineet. Nosta jääkaappiin tekeytymään vähintään 2 tunniksi tai mielellään yön yli.
Kun levität kastiketta pizzalle, poista valkosipulinviipaleet.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

