
Haudutusta ilman sähköä: Näin korvaat uunin kypsennyslaatikolla, joka valmistuu kodin tavaroita hyödyntämällä
Puuro valmistuu pehmeäksi yön aikana ja haudutus säästää sekä aikaa että rahaa.
Pataruokien valmistaminen vie pitkän aikaan. Niiden valmistuksessa voi hyödyntää modernia ”heinälaatikkoa”. Kuva: Sanne KatainenRuotsalainen Land lehti muistuttaa kypsennystavasta, jonka monet suomalaiset tuntevat ”heinälaatikkona”. Se pitää ruuan pitkään kuumana ja vähentää sähkön tai polttoaineen tarvetta, kun ruokaa halutaan kypsentää hauduttamalla.
Moni muistaa kotimaisen, styroksista valmistetun aromipesän, jonka idea on sama kuin heinälaatikolla. Aromipesä eristää lämmön hyvin ja vie vähän tilaa.
Itse koottu haudutuslaatikko on joustavampi, sille sinne mahtuvat monen eri kokoiset padat, vuuat ja kattilat. Laatikkoa ei myöskään tarvitse säilyttää keittiön kaapeissa vaan sen materiaalit voi palauttaa omille paikoilleen kun tarve haudutuslaatikolle on ohi.
Laatikon voi koota mihin tahansa laatikkoon, koriin tai vaikkapa kestokassiin. Mitä paksumpi laatikko on, sitä paremmin se eristää jo itsessään.
Ensin eristetään pohja. Sinne voi taitella vaikka vanhan villapaidan.
Pohjaeristeen päälle voi laittaa pannunalusen, sillä ruoka-astioiden pohjissa on usein jonkin verran likaa liedestä. Samoin padan tai kattilan voi peittää helposti pestävällä keittiöpyyhkeellä.
Haudutuslaatikon laitojen ja kypsennysastian väliin pitäisi jäädä ainakin kymmenen senttiä tilaa. Tähän tilaan laitetaan valitut eristeet.
Tähän tarkoitukseen sopivat erityisen hyvin kotoa löytyvät, jo parhaat päivänsä nähneet villamateriaalit. MT käytti testilaatikossaan eristeenä kahta villapeittoa, joista toinen aseteltiin kypsennysastian sivuille ja toinen päälle.
Eristeeksi käyvät esimerkiksi myös lampaanvilla, ilmavaksi rutisteltu sanomalehtipaperi sekä kuiva heinä tai olki, jos niitä haluaa käyttää.
Ruoka hautuu heinälaatikossa hyvin, mutta se on muistettava kypsentää tarpeeksi kuumaksi liedelle ennen laatikkoon siirtämistä. Esimerkiksi riisipuuron riisiin voi jäädä liikaa purutuntumaa, jos sitä ei jaksa keitellä liedellä tarpeeksi kauan.
Land vinkkaa laittamaan keitettävät perunat laatikkoon, kun niitä on ensin keittänyt liedellä viisi minuuttia. Itse suosittelen laatikkoa erityisesti pitkään haudutettaville puuroille, jotka palavat liedellä helposti pohjaan. Ruispuuro hautui laatikossa aivan erinomaiseksi, ja sen valmistelu illalla vähentää aamun kiirettä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






