Tyydytkö sinäkin vain näihin kolmeen mausteeseen? Mestarimaustajaksi kehittyy vain rohkeasti maistelemalla, vakuuttaa maustekokki
Useimman suomalaisen maustekaapista löytyvät mustapippuri, jauhelihamauste ja paprika.
Laadukkaan mustapippurin tunnistaa siitä, että pippurit ovat isoja ja niissä on paljon kuorta, sillä kuoressa on eteerisiä öljyjä. Kuva: Jaana KankaanpääMausteisiin liittyy monia myyttejä eli uskomuksia, jotka eivät pidä paikkaansa. Marttojen kehityspäällikkö Maija Soljanlahti kumoaa ainakin seuraavat:
– Suomalaiset ovat arkoja maustamaan.
Osa on, mutta eivät kaikki. Soljanlahti rohkaisee maustamaan arkenakin rohkeasti. "Ei arkiruuan tarvitse olla mautonta."
– Lapset eivät pidä mausteisesta ruuasta.
Mausteisuus ei tarkoita tulisuutta, vaan että on erilaisia makuja. Lapset tottuvat makuihin, joita heille tarjotaan ja joihin yhdessä totutellaan. Soljanlahti kehottaa juttelemaan lasten kanssa ruuasta ja kertomaan esimerkiksi, että mummon lihapullaohje sisältää kanelia ja siksi lihapullat ovat niin ihania.
– Mausteseokset ovat runsassuolaisia.
Osassa mausteseoksista on suolaa, ei kaikissa. Pakkauslukutaito on tärkeä eli kannattaa katsoa pakkauksesta, onko suolaa vai ei.
– Kaikki eivät voi olla mestarimaustajia.
Kyllä voivat, kunhan opettelevat perustaidot ja ovat rohkeita, uteliaita ja luovia. "Jokaisen ruuan ei tarvitse maistua samalta kuin naapurissa eikä näyttää yhtä upealta kuin aikakauslehden tai somealustan kuvissa", Soljanlahti rohkaisee.
"Jos pitäisi antaa vain yksi ohje maustamiseen, niin se on: muista maistaa!", neuvoo Pauligin keittiömestari Petteri Kanerva, joka työkseen kokeilee mausteita.
Kanervan mukaan oma makuaisti on paras opettaja ruokaa laittaessa, sillä ruuanlaitto on luovaa työtä ja kokeilemalla oppii.
Kanerva neuvoo tarkistamaan maustekaapin sisällön aika ajoin. Purkeissa pitää olla kannet kiinni ja niiden on oltava valolta suojassa – ei avohyllyllä liesituulettimen päällä.
Maustetta voi myös silmäillä ja maistaa, onko siinä vielä väriä, tuoksua ja makua.
Kanervan vinkki on myös yrttien ja mausteiden herättely eli lämmittäminen pannulla öljyssä. "Ruoka saa eri luonteen, kun mausteet herättelee."
Lue myös:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

