Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Makeutusaineena käytettävä aspartaami saatetaan listata syöpää aiheuttavaksi

Aspartaamia löytyy esimerkiksi monista sokerittomista juomista.
Esimerkiksi Coca-Cola Zero Sugarissa on aspartaamia.
Esimerkiksi Coca-Cola Zero Sugarissa on aspartaamia. Kuva: Janiko Kemppi

Maailman terveysjärjestö WHO kaavailee makeutusaine aspartaamin lisäämistä mahdollisesti syöpää aiheuttavien aineiden listalle. Asiasta uutisoi Reuters.

Aspartaamia käytetään todella laajasti erilaisissa ruoissa ja juomissa, mutta tutuin se on varmasti monelle sokerittomista limonadeista. Aspartaami on 100–200 kertaa makeampi kuin tavallinen sokeri.

Mahdollisesti syöpää aiheuttavien aineiden listauksesta vastaa WHO:n syöpätutkimusvirasto International Agency of Research on Cancer (IARC). Aspartaami nostetaan esille myös lisäaineita käsittelevässä komiteassa WHO:ssa tulevaisuudessa.

Aspartaamille ollaan julkistamassa suositusta siitä, kuinka paljon ainetta on terveellistä kuluttaa. Luokitus odotetaan julkistettavan 14. heinäkuuta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Aspartaamin vaikutuksesta terveyteen on käyty jo aiemminkin keskustelua. Ruokavirasto kertoo sivuillaan, että Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on julkaissut neljä arviota aspartaamin turvallisuudesta aiempina vuosina.

EFSA on todennut aiemmin lausunnoissaan, ettei aspartaamia koskevissa tutkimuksissa ole tullut esille mitään sellaista, jonka vuoksi nykyistä ADI-arvoa (aspartaamin hyväksyttävä päiväsaanti: 40 milligrammaa painokiloa kohden päivässä) olisi syytä muuttaa.