Makeutusaineena käytettävä aspartaami saatetaan listata syöpää aiheuttavaksi
Maailman terveysjärjestö WHO kaavailee makeutusaine aspartaamin lisäämistä mahdollisesti syöpää aiheuttavien aineiden listalle. Asiasta uutisoi Reuters.
Aspartaamia käytetään todella laajasti erilaisissa ruoissa ja juomissa, mutta tutuin se on varmasti monelle sokerittomista limonadeista. Aspartaami on 100–200 kertaa makeampi kuin tavallinen sokeri.
Mahdollisesti syöpää aiheuttavien aineiden listauksesta vastaa WHO:n syöpätutkimusvirasto International Agency of Research on Cancer (IARC). Aspartaami nostetaan esille myös lisäaineita käsittelevässä komiteassa WHO:ssa tulevaisuudessa.
Aspartaamille ollaan julkistamassa suositusta siitä, kuinka paljon ainetta on terveellistä kuluttaa. Luokitus odotetaan julkistettavan 14. heinäkuuta.
Aspartaamin vaikutuksesta terveyteen on käyty jo aiemminkin keskustelua. Ruokavirasto kertoo sivuillaan, että Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on julkaissut neljä arviota aspartaamin turvallisuudesta aiempina vuosina.
EFSA on todennut aiemmin lausunnoissaan, ettei aspartaamia koskevissa tutkimuksissa ole tullut esille mitään sellaista, jonka vuoksi nykyistä ADI-arvoa (aspartaamin hyväksyttävä päiväsaanti: 40 milligrammaa painokiloa kohden päivässä) olisi syytä muuttaa.
Osaston luetuimmat
- Kuuluuko lanttulaatikko tai joulukinkku pikkujoulupöytään? Konkariyrittäjä: ”Nyt 99 prosenttia asiakkaista ei missään nimessä halua jouluruokaa”
- Lidliltä raju alekampanja: Viiden euron alekuponki ostoksiin lähes koko joulukuulle
- Paraisten piparkakut
- Parsakaalisosekeitto
- Tässä on vuoden punaviini – ”Enemmän kuin hintansa arvoinen” Bordeaux’n huippuviini sopii hyvin myös jouluruoalle
- Tämä perunalisuke valmistuu supernopeasti pakasteperunamuusista
- Tässä ohje ihanaan imellettyyn perunalaatikkoon