”Superruokaa” - mustikasta vuoden marja
Arktiset Aromit ry valitsi vuoden 2013 marjaksi mustikan. Monet kansainväliset toimijat kutsuvat sitä superruuaksi. Se sisältää runsaasti C- ja E-vitamiineja.Mustikka on monipuolinen marja, joka sopii raaka-aineeksi moneen. Sitä voi säilöä pakastamalla, kuivaamalla, survomalla sekä keittämällä mehuksi ja hilloksi.
Mustikan valttina ovat sen sisältämät voimakkaan siniset värit. Pääosa niistä on antosyaaneja, joita luonnonmustikassa on yli kolminkertaisesti viljeltyyn pensasmustikkaan verrattuna.
Ero marjojen antosyaanipitoisuudessa johtuu siitä, että luonnonmustikassa myös malto on sininen, kun taas pensasmustikka on sisältä vaalea.
Ihmiselle antosyaaneilla on havaittu olevan useita terveyshyötyjä. Tutkimusten mukaan antosyaanirikas ravinto ehkäisee valtimonkovettumatautia, on yhteydessä matalampaan verenpaineeseen sekä vähäisempään verisuonten jäykkyyteen.
Kasvia antosyaanit suojaavat UV-säteilyltä, taudeilta, kylmyydeltä ja kuivuudelta. Ne toimivat myös hapettumista estävinä ja mikrobeja tuhoavina yhdisteinä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

