Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Tällä aterialla hurmaat isän: raikasta lohitartaria, kukkoa oluessa ja sipulipapuja – juhlan huipentaa suklaa-espressomousse

    Isiä ja isoisiä hemmotellaan lempiruuilla heidän nimikkopäivänään.
    Omenalisä antaa lohitartariin raikkautta.
    Omenalisä antaa lohitartariin raikkautta. Kuva: Sanne Katainen

    Rakkaudella tehty ruoka ja sen ääressä lähimpien kanssa yhdessä vietetty aika ovat parasta elämässä.

    Isänpäivän menu

    Raikas lohitartar

    Kukkoa oluessa ja sitruunaiset sipulipavut

    Suklaa-espressomousse

    Ensimmäisen kerran isänpäivää vietettiin Länsi-Virginiassa Yhdysvalloissa, 5. heinäkuuta 1908. Vuonna 1924 Yhdysvaltojen presidentti teki päätöksen, että isänpäivä on virallinen juhlapäivä.

    Vuonna 1949 ruotsalaiset kauppiaat esittivät isänpäivän viettämistä kaikissa Pohjoismaissa.

    Suomessa isänpäivää alettiin viettää vasta 1970-luvun alussa. Tapa yleistyi seuraavan vuosikymmenen kuluessa niin, että päivä merkittiin Yliopiston almanakkaan vuonna 1987.

    Liputuspäiväksi isänpäivä vakiintui vuosien 1987—2018 aikana, mutta virallinen liputuspäivä se on ollut vasta vuodesta 2019.

    Isänpäivä merkittiin almanakkaan vuonna 1987.

    Isänpäivää vietetään meillä Suomessa marraskuun toisena sunnuntaina. Yleisimmin maailmassa isänpäivää juhlitaan kuitenkin kesäkuun kolmantena sunnuntaina. Näin tehdään muun muassa Japanissa, Alankomaissa, Kanadassa ja Argentiinassa.

    Isänpäivällä ei ole yhtä selkeitä perinteitä kuin äitienpäivällä, mutta yhä yleisemmin tavaksi on tullut viedä isälle aamiainen vuoteeseen, tehdä hänelle lempiruokaa ja viettää mukavaa yhteistä aikaa. Tavallista on muistaa ja juhlistaa myös isoisiä.

    Juhlan ruokien ei tarvitse olla kalliita ja vaikeatekoisia, kunhan ne ovat maukkaita ja isälle mieleen.

    Kalasta tykkäävä isä saa tänä vuonna alkuruuaksi lohitartaria. Sen voi esivalmistella vaikka edellisenä päivänä ja koota annoksiksi vasta vähän ennen tarjoilua. Kylmä valkoviini on oiva kumppani lohiherkulle.

    Kukkoa viinissä on perinteinen ohje, mutta broilerin hauduttaminen oluessa maistuu isälle varmasti. Myös padan voi haudutella valmiiksi jo edellisenä päivänä. Sitruunalla silatut vihreät, sipuliset pavut kannattaa tehdä vasta vähän ennen ateriointia. Lisukkeeksi sopii tarjota riisiä tai muusia, jotta mehevän liemen saa tarkasti talteen. Palan painikkeena maistuu olut tai kepeä punaviini.

    Aterian kruunaa vielä isän halaaminen sekä suklaamousse, joka maistuu sekä pähkinältä että espressolta.

    Raikas lohitartar

    4—5 annosta

    • Ainekset
    • 250 g graavattua kirjolohifileetä
    • ½ hapahkoa omenaa
    • 1 pieni punasipuli
    • 1 dl ranskankermaa
    • 1 rkl dijoninsinappia
    • 1 rkl sitruunamehua
    • ½ tl sitruunapippuria
    • ½ dl tuoretta tilliä hienonnettuna
    • 4—5 viipaletta leipää
    • voita
    • salaattisekoitusta
    • 2 kananmunaa kovaksi keitettynä

    Valmistusohje

    Leikkaa kalaviipaleet pieniksi kuutioiksi. Kuutioi kuorittu omena.

    Hienonna kuorittu punasipuli. Kumoa silppu siivilään ja laske päälle hetken ajan kuumaa tai kiehuvaa vettä, valuta hyvin. Näin sipulista häviää kirpakka kitkeryys.

    Lisää kala-omena-sipuliseokseen ranskankerma, sinappi, sitruunamehu, pippuri ja tillisilppu. Sekoita tasaiseksi ja tarkista maku.

    Leikkaa leipäviipaleista ohuelti reunat pois. Paahda leivät ja sivele voilla. Levitä leivälle ensin muutama salaatinlehti, sitten munaviipaleita ja lusikoi keskelle keoksi lohitartaria. Koristele tillillä.

    Herkkusienet voit halutessasi korvata broileripataan vaikka syksyn suppilovahveroilla.
    Herkkusienet voit halutessasi korvata broileripataan vaikka syksyn suppilovahveroilla. Kuva: Sanne Katainen

    Kukkoa oluessa

    4—5 annosta

    • Ainekset
    • 2 sipulia
    • 5 valkosipulinkynttä
    • 6 viipaletta pekonia
    • noin 700 g broilerin paistileikkeitä
    • noin 600 g broilerin koipinuijia
    • 1½ tl suolaa
    • 1½ tl salviaa
    • ¾ tl mustapippuria
    • 3 rkl vehnäjauhoja
    • 25 g voita
    • 3 rkl rypsiöljyä
    • 1 rs (200 g) herkkusieniä
    • 1 tlk (3,3 dl) olutta
    • 3—4 dl vettä
    • 1 kanaliemikuutio
    • 2 laakerinlehteä
    • Koristeeksi
    • persiljaa

    Valmistusohje

    Kuori ja viipaloi sipulit. Silppua pekoni.

    Kuivaa kanapalat talouspaperilla. Ripottele lihoille molemmin puolin suolaa, salviaa ja pippuria. Kääntele palat sitten vehnäjauhoissa.

    Ruskista lihat paistinpannussa voi-öljyseoksessa viitisen minuuttia. Nosta lihat pataan tai kattilaan.

    Paista samalla pannulla sipuli- ja pekonipaloja sekä viipaloituja sieniä muutama minuutti. Lisää mukaan olut, anna kiehahtaa ja kaada seos pataan lihojen päälle.

    Lisää vesi, liemikuutio ja laakerinlehdet. Kiehauta seos ja alenna lämpöä. Anna ainesten hautua kannen alla noin 45 minuuttia.

    Koristele ruoka persiljasilpulla ennen tarjoilua. Tarjoa pata vihreiden papujen ja riisin, uunijuuresten tai kuohkean perunamuusin kera.

    Sipuli- ja valkosipulisilpussa hautuneet pavut saavat herkullista makua sitruunan mehusta ja raastetusta kuoresta.
    Sipuli- ja valkosipulisilpussa hautuneet pavut saavat herkullista makua sitruunan mehusta ja raastetusta kuoresta. Kuva: Sanne Katainen

    Sitruunaiset sipulipavut

    4—5 annosta

    • Ainekset
    • 1 ps (450 g) vihreitä pakastepapuja
    • 2 sipulia
    • 4 valkosipulinkynttä
    • 30 g voita
    • ½ tl rosmariinia
    • 1—2 rkl sitruunanmehua
    • 2 tl raastettua sitruunankuorta
    • 1 tl suolaa
    • ½ tl mustapippuria

    Valmistusohje

    Höyrytä jäisiä papuja pari minuuttia vähässä vedessä. Valuta pavut siivilässä.

    Hienonna kuoritut sipulit, viipaloi kuoritut valkosipulinkynnet.

    Kuumenna rasva pannussa, lisää silputut sipulit sekä rosmariini ja kuullota.

    Lisää mukaan pavut, kuumenna, kääntele muutama minuutti ja mausta lopuksi sitruunamehulla ja kuoriraasteella, suolalla sekä pippurilla. Tarjoa broileripadan kanssa.

    Suklaamousse on niin tuhtia syötävää, että pieni annos riittää.
    Suklaamousse on niin tuhtia syötävää, että pieni annos riittää. Kuva: Sanne Katainen

    Suklaa-espressomousse

    5—6 annosta

    • Ainekset
    • 4—5 kandisokerikeksiä
    • 1 prk (2 dl) kuohukermaa
    • 1 tl vaniljasokeria
    • 1 tl espressopikakahvijauhetta
    • 200 g hasselpähkinä-kaakaolevitettä (Nutella)

    Valmistusohje

    Murskaa keksit pakastepussissa kaulimella. Jaa murut kuuden pienen jälkiruokamaljan pohjalle. Jätä muruja hieman koristeluun.

    Vaahdota kerma ja mausta se vaniljasokerilla.

    Sekoita espressojauhe pähkinä-kaakaotahnaan. Nostele kermavaahto tahnaan ja sekoita varovasti tasaiseksi.

    Lusikoi mousse murujen päälle, peitä kelmulla ja anna odottaa tarjoilua jääkaapissa vähintään pari tuntia tai seuraavaan päivään.

    Koristele annokset ennen tarjoilua keksimuruilla ja halutessasi mintunlehdillä.

    Plan B -valkoviini maistuu lohitartarin kanssa.
    Plan B -valkoviini maistuu lohitartarin kanssa. 

    Juomavinkit

    Alkuruualle australialainen herukkainen, sitruunainen ja raikas Plan B, Sauvignon Blanc (13,48 euroa).

    Padalle kotimainen uuden tyylin suodattamaton ja runsasarominen Olvin Daring Daughter, India pale lager (noin 3,75 euroa/0,5 litraa).

    Olvin rohkea tytär -olut maistuu kanapadan kanssa.
    Olvin rohkea tytär -olut maistuu kanapadan kanssa. Kuva: Olvi